Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2014. u 09:45

Novca ima u džepovima dijela građana i bankama. No nitko ga neće trošiti sve dok se ne uvjeri da će novac biti oplođen

Kad smo najavljivali sedam mršavih godina za Hrvatsku, staru biblijsku frazu koristili smo simbolički, a vrijeme je pokazalo da se pokazala istinitom u doslovnom smislu. Potvrdio je to u Rovinju i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavivši pad u tekućoj godini te loše kretanje gospodarstva i u 2015. Paradoks je da tonemo u sve dublju i dublju krizu, a da novca ima na tržištu, ima ga i u džepovima jednog dijela građana i najviše ga ima u bankama. Problem je u tome što ga nitko od njih nije spreman i neće ga trošiti sve dok se ne uvjeri da će novac biti oplođen, a ne uzalud potrošen.

Čini se da nakon nekoliko pokušaja koji su se pokazali pogrešnim, poput mantre o javnim ulaganjima, pa potom mantre o investicijama privatnog sektora, Vlada jednostavno nema rješenja. Guverner sada kao spas nudi deregulaciju. Manje zakona, manje barijera, lakše dobivanje dozvola i raspoloženiji aparat doveo bi, uvjeren je Vujčić, do ulaganja, a onda radnih mjesta pa potom i potrošnje građana i rasta BDP-a. Možda bi ta postavka i držala vodu kada bi vlast u rukama imao premijer ili ministar, a ne, kako je u praksi, činovnik iz njegova ministarstva i njegov pečat.

>> Grčić: Poniremo sve manje. Dalić: Strelovit rast duga vodi zemlju u propast

Komentara 14

DU
Deleted user
10:10 17.10.2014.

Jesam li ja lud ili ovdje nema ni jednog jedinog komentara na ovu temu. ali zato o paradi u Srbiji ravno 431 komentar. Strašno, prava sramota

AP
apolon
10:37 17.10.2014.

Ne samo da nismo iskoristili trenutne gosp. prilike u EU za kraći skok gospodarstva nego nas je ova vlast povećanjem poreza u recesiji i nebrojenih nameta uvalila u ekonomsku Depresiju kako sam točno predvidio slijed događanja na forumu VL jošedvidio slijed događanja na forumu VL još prije 1,5 god.Pitanje koje neminovno slijedi... kako će nam tek biti u slijedećoj 2015g. kada očekujem povratak recesije u čitavoj EU ???? A ... Zoran mudruje kako ostati na vlasti???

A6
Agent_69
15:18 17.10.2014.

A nije ni gospodin Guverner bez krivice za stanje gospodarstva. S ovakvom monetarnom vlasti slobodno odmah možemo prepustit i ECB-u vođenje monetarne politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije