Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Reforma Oružanih snaga - šest ratnih generala odlazi u mirovinu

\'unutrasnja 08.05.08 admiral zdravko kardum.... foto:nino strmotic\'
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
1/6
21.04.2011.
u 10:45

U MORH-u još ne daju listu umirovljenja jer je dogovaraju s Uredom predsjednika i Glavnim stožerom

Novi pravilnik o standardima profesionalnog razvoja časnika HV-a, koji je ministar obrane Davor Božinović objavio u “Narodnim novinama”, pokrenut će val promjena u zapovjednoj strukturi. U MORH-u tvrde da će ove godine biti “izdvojeno” šest generala. Prema dobnom kriteriju, dopuštenu su granicu već prešli – viceadmiral Zdravko Kardum i general bojnik Krešimir Kašpar. Kardum je još u JNA bio specijalist za protubrodske rakete, a zapovijedao je i raketnim topovnjačama i korvetom. U HRM je prešao na početku rata, a od 2002. do 2007. bio je zapovjednik HRM-a. Krešimir Kašpar, pak, kao pročelnik Vojnog kabineta Ureda Predsjednika više od 18 godina proveo je na istome radnom mjestu, a u Ured ga je doveo 1992. još predsjednik Tuđman.

Vojska nagađa

Nagađa se da je i poslijeratni zapovjednik 2. gardijske brigade “Gromova”, general bojnik Josip Stojković, načelnik Uprave za logistiku, također u kalkulacijama za “izdvajanje”. Kao i general bojnik Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ-a i PZO-a. Navodno je i sam zatražio umirovljenje, vjerojatno zbog pada dvaju MiG-ova 21 na Slunju. Naposljetku kao mogući “izdvojeni” u vojnim krugovima spominju dvojicu “neraspoređenih” general bojnika Jozu Milićevića (dugo bolovanje), bivšeg zapovjednika Ratne škole te Matu Obradovića, bivšeg glavnog inspektora HV-a.

Svi su oni sudjelovali u Domovinskom ratu. Kandidata bi moglo biti i manje ako Božinović uračuna u šest odlazećih i odlazak Josipa Lucića. Zadnji takav pravilnik napravljen je 2002. Ovaj je drukčiji već i stoga što prvi put standardizira i – generale i admirale. General pukovnici i viceadmirali neće više biti perspektivni ako u tekućoj godini navršavaju 58 godina. U standardu za te činove jest i obvezan završen diplomski sveučilišni studij. Uz to obvezno je i znanje stranog jezika, najmanje 70-postotno prema metodologiji ALCPT.

Neperspektivni su i oni koji su proveli više od osam godina u istom činu. Sukladna pravila prenose se i duž vojne hijerarhije. Za general bojnike i kontraadmirale dobna je granice 57 godina, za brigadne generale i komodore 56, brigadire 55, pukovnike 53, bojnike 51, satnike 48, natporučnike manje od 42, a poručnike manje od 36 godina. Isti standardi vrijede i za dočasnike, od skupnika (36 godina) do časničkog namjesnika, 48 godina.

Praćenje karijere

Hrvatska sada ima 32 generala i 4 admirala, a kako cijeli vojni aparat ima oko 20.000 vojnika i službenika, trebalo bi ih biti najviše 20 do 25. Službeno, u MORH-u nipošto ne žele nagađati o kojih je to šest generala riječ.

– Nikakva lista za izdvajanje još nije prihvaćena, a bit će tijekom usklađivanja između Glavnog stožera HV-a, MORH-a i Ureda Predsjednika RH... – kažu u MORH-u. Ističu da će novi pravilnik omogućiti bolje praćenje karijera. U 2011. predviđeno je izdvajanje 300 djelatnih vojnih osoba i sto državnih službenika, a planom promicanja promaknuće 208 časnika, 291 dočasnika i 200 vojnika. Kriteriji za to dokazane su sposobnosti u Domovinskom ratu i međunarodnim vojnim operacijama.

Komentara 21

DU
Deleted user
11:11 21.04.2011.

Što se tiče mornarice: više admirala nego brodi!

CI
cici14
11:29 21.04.2011.

He he Još se nagađa tko će letiti u penziju. Bit će ih 6, ali se ne zna kojih. A što predstavlja ovih 6 slika? Mete?

VE
verbum
11:06 21.04.2011.

Da li može netko objasniti zašto je smesić poslije dilanja transkripata i državnih tajni još i pride odpustio naših DVANAEST POBJEDNIČKIH GENERALA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije