Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO: ŠTO KAŽU PUTNICI?

Reakcije putnika prvog dana Schengena: 'Konačno smo tamo gdje pripadamo, ovo je spas'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Kruno Galjar
1/14
01.01.2023.
u 16:50

Prvog dana 2023. bili smo na graničnom prijelazu Bregana gdje su nas dočekali osmijesi i veselje zadovoljnih putnika i vozača koji u novu godinu ulaze bez čekanja na granici.

"Hrvatska je konačno tamo gdje pripada, ovo je spas, skraćuje put satima", kada bismo saželi u jednu rečenicu reakcije putnika na Bregani prvog dana bez graničnih kontrola to bi ovako izgledalo.

Prvi dan nove 2023. proveli smo na graničnom prijelazu Bregana i to prilično usamljeni. Sve policijske kućice ispraznile su se na Staru godinu u ponoć kada je svečanim podizanjem rampe i uklanjanjem ploče postaje granične policije Hrvatska i službeno postala 26 članica šengenskog graničnog područja koje broji više od 350 milijuna građana.

Nema više čekanja u koloni

Dio njih već se u prvim minuta uputio u prelazak granice bilo u smjeru Slovenije, bilo u hrvatskom pravcu. I dok smo stajali u zoni graničnog prijelaza pokraj nas su prolazili automobili slovenskih, hrvatskih, austrijskih, srbijanskih i brojnih drugih oznaka, a iz svakog je dolazio osmijeh. Izraz je to olakšanja svih ovih putnika koji više neće morati trošiti sate čekajući u kilometarskim kolonama.

- Dojmovi su savršeni, evo budući da je prvi dan nove godine i nije neka gužva pa se toliko i ne vidi učinak, ali za budućnost za putovanja u vrijeme turističke sezone, na more, odlazak u rodni kraj mislim da je ovo idealna stvar - priča nam Neris Omerović koji živi u Klagenfurtu, a osim na odmor u Hrvatsku često putuje i kako bi posjetio brata u Zagrebu.
 
Iako se činilo kako će u jednom trenutku austrijska vlada staviti veto na proširenje Schengena, Austrijanci su učinili iznimku za Hrvatsku, a Neris nam potvrđuje da su u toj zemlji i Hrvati i Austrijanci jedva dočekali ovo proširenje.

"Konačno gdje i pripadamo"

01.01.2023., Bregana - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natasom Pirc Musar, te su obiljezili clanstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru susretom na Bregani. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- Iskreno, kada sam krenuo od kuće slušao sam austrijski radio i tamo su svi baš oduševljeni. Govore kako više neće biti gužve kada idu na more što ih je najviše i mučilo - dodaje i ističe kako sve veseli i ulazak u europodručje jer nema više potrage za mjenjačnicom.

Osim turistima i Hrvatima koji žive u inozemstvu promjena uvelike olakšava život i onima koji svakodnevno radi posla odlaze do Slovenije i Italije, a što najbolje znaju Istrijani.

Umažani Valerija Kiseljak Jurić i Petar Jurić zaustavili su se nakon prelaska granice kako bi za uspomenu fotografirali ploču s natpisom "Slobodan prolaz".

- Putujemo tijekom cijele godine i odgovara nam ovo. Nama ovo skraćuje put satima, pogotovo na ovom graničnom prijelazu - govori nam gospođa Valerija.

1/9

- Mi svi u Istri smo presretni da je konačno ponovno Istra i cijela Hrvatska bez granica - dodaje, na što se nadovezuje suprug Petar.

- Sretan sam i zadovoljan što smo konačno ušli tamo kamo spadamo, a to je u okružje Europe jer mi i jesmo Europa i ništa nas bitno ne razlikuje ni od Njemačke, Austrije i Italije jer to je naše okruženje - zaključuje.

Mišljenja su na Bregani 1. siječnja jednoglasna, zaključujemo dok pored nas prolaze kamioni i autobusi trubeći nam u znak pozdrava i mašući s osmijehom jer čekanje za koje se procjenjuje da ih godišnje stoji 110 milijuna eura sada je prošlost.

- Mislim da je ovo korak naprijed u svakom smislu - govori nam Ivana Ježina Jurić koja je sa suprugom Milanom nastavlja put iz Ljubljane prema Zagrebu koji će nakon 31 godine ponovno trajati točno 90 minuta bez potrebe za zaustavljanjem pred graničnom rampom koja je razdvajala dvije susjedne države.

>> VIDEO: Tomislav Krasnec: 'Ovo je stvarno moćna priča i Hrvatska može biti primjer drugim državama'

 

Komentara 34

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
17:55 01.01.2023.

Znači jedna valuta i bez granice, ko nekad! Izišli iz YU, ušli u EU. Samo što smo za YU bili Njemačka a za EU smo Kosovo.

DJ
Dodaj Juri
17:53 01.01.2023.

A kako se tek slavilo na istoku i jugu! O tome ni rijeci. Sad ce komsije slobodno u EU bez problema nositi drogu u kuferima a da ih nitko nece pitati ni rijeci. EU nema pojma

ST
storžič
18:13 01.01.2023.

Još vinjeta in zuuuum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije