Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranka Fokus

Reakcije na Vladine mjere: 'Ne radi se o poreznom rasterećenju, nego o poreznom opterećenju'

Zagreb: Zastupnici stranke Fokus i Reformisti održali su konferenciju za medije nakon sjednice Sabora
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
03.05.2023.
u 12:07

Zastupnik Fokusa Dario Zurovec naglasio je pak kako je Sveta Nedelja bila jedan od gradova pionira koji su ukinuli prirez, što pokazuje kako se i bez prireza može funkcionirati.

Najavljene Vladine mjere oko porezne reforme koje su trebale rezultirati smanjenjem inflacije - propale su. Inflacija i dalje raste. U ožujku iznosi 10,7%. Vlada u ovom trenutku nema nikakvu namjeru najaviti mjere koje bi smanjile inflaciju. To što je Vlada najavila zapravo je zamagljivanje situacije. Uz ovakvu inflaciju standard građana nepovratno pada i Vladine mjere donijet će tek 10-ak ili 30-ak eura veću plaću, a taj će iznos inflacija ionako "pojesti" u mjesec-dva - kazao je na današnjoj konferenciji stranke Fokus u Saboru zastupnik Damir Bajs dodavši kako Fokus od Vlade i od HNB-a očekuje mjere antiinflacijske politike. 

Na Vladinu najavu porezne reforme osvrnuo se i predsjednik Fokusa Davor Nađi kazavši da je Vladin koncept najavljenog poreznog rasterećenja jako zanimljiv jer se zapravo radi o poreznom opterećenju. 

- Imamo situaciju da je najavljen siguran rast trošarina već ovoga ljeta, što će podići cijenu goriva, što će pak pojačati inflacijski ciklus jer je gorivo bitno za inflaciju. To je sigurno. A ono što je upitno, što se tek najavljuje, jest neko potencijalno rasterećenje, i to tek od 1. siječnja iduće godine. Zašto je to već sad predstavljeno kao neko porezno rasterećenje jako je upitno jer znamo da imamo veće poreze kroz trošarine, a upitno je hoćemo li dobiti manje poreze kroz smanjenje nekih drugih poreza. To se naslućuje iz iz jučerašnjih izjava ministara Primorca i Piletića kada nisu bili do kraja usklađeni oko poreza na dohodak jer je jedan rekao da će se gradovima i općinama prepustiti određivanje visine poreza na dohodak, dok je drugi rekao da će se smanjivati stope poreza na dohodak. Dosta je toga još uvijek nejasno. Nejasno je i kako točno misle urediti i dio oko tzv. odbitka za obračunavanje doprinosa za mirovinsko osiguranje. Bilo ni potencijalno ustavno upitno ako se to primjenjuje samo na one s manjim plaćama. Vjerojatno bi se onda, po uzoru na porez na dohodak, morao primjenjivati na sve jednako u nekom fiksnom iznosu. Ako se ove najave i realiziraju, onda se ide u smjeru daljnjeg kompliciranja sustava poreza na dohodak, a dodatno se komplicira i sustav mirovinskog osiguranja. Zamislite sad neku inozemnu kompaniju koja misli investirati u Hrvatsku da svaki grad ili općina ima svoj sustav poreza na dohodak i neke druge porezne zakone i pravila - kazao je Nađi istaknuvši da i dalje kompliciramo ulaganja u Hrvatsku. 

- Fokus jest za smanjenje poreza, što i sami provodimo tamo gdje smo u prilici kroz smanjenje cijelog niza lokalnih nameta. Međutim, ovdje je jako upitno hoćemo li dobiti smanjenje poreza, ali ono što je sigurno jest da ćemo dobiti povećanje trošarina i još kompliciraniji porezni i mirovinski sustav - ustvrdio je Nađi. 

Zastupnik Fokusa Dario Zurovec naglasio je pak kako je Sveta Nedelja bila jedan od gradova pionira koji su ukinuli prirez, što pokazuje kako se i bez prireza može funkcionirati. 

- Naša država upravlja s čak 80% financija, što znači da smo strogo centralizirana država. I tu se država na koncu neće odreći ničega. Stoga sve ovo što Vlada najavljuje nije ništa drugo nego zamagljivanje prave istine, a pravi problem je povećanje trošarina. Troškovi života opet će se povećati. Ako će se ići u ovu reformu, koja reforma nije, to će izgledati kao da ja danas dođem doma i kažem kako samo danas neću kupiti litru mlijeka i na tome smo uštedjeli nekoliko eura. To nije reforma. Reforma je kada imate konkretan plan i konkretne korake kroz razdoblje od četiri-pet godina. To je prava reforma - reče Zurovec upozorivši i na to kako nas očekuje i jedno jako skupo ljeto. 

- Mi ćemo se u Svetoj Nedelji i drugim gradovima gdje je Fokus na vlasti znati prilagoditi takvim promjenama, no bojim se da to neće biti slučaj u svim gradovima i općinama diljem Hrvatske - kazao je na kraju Zurovec. 

Kako je jasno da je najava kako će svima porasti plaće jedan od predizbornih darova HDZ-a koji tek od 1. siječnja najavljuje i povećanje braniteljskih mirovina, različitih davanja itd., može li oporba tome parirati, i čime? Dok HDZ ima jasnu predizbornu strategiju, što oporba nudi, pitali su novinari. 

- Građanima treba biti jasno da, ako se ove najave i provedu, neće njima HDZ povećati plaće. Ako se smanji porezno opterećenje samo će im država uzimati manje, kroz taj vid poreza, ali će istovremeno plaćati više za, primjerice, troškove goriva. Inflacija je i dalje preko 10% pa će do kraja godine plaće vrijediti vjerojatno još 10% manje. Nije upitno koliko vi dobijete plaće nego što vi s tom plaćom možete kupiti. A činjenica je da u vrijeme vladavine HDZ-a možete kupiti sve manje. HDZ je već godinama na vlasti i sve ono što su HDZ-ovci stvarno htjeli napraviti, mogli su napraviti. Imali su vremena provesti sve reforme i zdravstvenog, i mirovinskog, i javnog sustava, i ostalih, ali oni ništa od toga nisu napravili. Sve probleme imamo i dalje. HDZ će koristiti državni proračun da "kupi" glasove koliko je god to moguće, ali na građanima je da procijene je li to stvarno ono što je za njih najbolje - reče Nađi najavivši da će Fokus s kompletnim izbornim programom izaći pred same izbore, ali je već sad najavio da će u iduća dva mjeseca predstaviti Fokusov prijedlog poreznog i mirovinskog sustava. 

- Porezni sustav ići će u smjeru stvarnog rasterećenja, ali i pojednostavljenja, što je još bitnije. A kada je riječ o mirovinskom sustavu, ići ćemo prema jačanju drugom mirovinskog stupa - najavio je Nađi. 

Video: Andrej Plenković: Svi koji žive u Hrvatskoj trebaju uživati sva prava i osjećati se dobro

Komentara 1

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
12:59 03.05.2023.

Ajmoooooo! Koliko Sveta Nedjelja ima galerija? Koliko ima muzeja? Koliko ima koncertnih dvorana? Koliko ima filharmonija? Koliko ima kazališta? Ima li javni gradski prijevoz? Jel imate zoološki vrt? Jel imate botanički vrt? Nemate ništa od toga. Vi ste selendra koja parazitira na javnim funkcijama Grada Zagreba. Da niste na 10 minuta od Zagreba, bili bi kao Donji Lapac. Dakle, dosta budalaština o prirezu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije