Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Ravnateljima zavoda 20% veće plaće: Šefu HZZO-a 16.000 kn

Vlada, sjednica Vlade (1)
Patrik Macek/Pixsell
03.01.2013.
u 10:01

Ravnatelji i njihovi pomoćnici dobili su status državnog dužnosnika i veće plaće

Vlada je izmjenom Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika znatno povećala plaće ravnateljima zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te čelniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ravnatelji i njihovi pomoćnici dobili su status državnog dužnosnika i otprilike 20 posto veće plaće. Tako će, na primjer, čelnik HZZO-a ubuduće imati koeficijent plaće od 5,7, odnosno u kunama neto plaću od otprilike 16 tisuća kuna.

Resorni ministar Mirando Mrsić objasnio je da će konačno biti adekvatno valorizirani za posao koji im predstoji, a zapravo ih čeka restrukturiranje zavoda koje vode i brojne reforme.

Osim toga, Vlada je definirala status državnih dužnosnika nakon isteka njihova mandata. Ako su prije imenovanja radili za državu ili neku od državnih tvrtki, automatski se vraćaju na posao s kojeg su otišli. Pokaže li se da bivši zaposlenik u tvrtki više nije potreban, bivši dužnosnik ima pravo koristiti takozvanih 6 + 4 mjeseca plaće.

Istekao je rok za prijavu zahtjeva za predstečajnom nagodbom i time je podvučena crta. Tek je 1472 zahtjeva stiglo u Finu među kojima je 200 velikih tvrtki koje ukupno duguju 19 milijardi kuna, a zapošljavaju 11.600 zaposlenih. Ostatak se odnosi na male poduzetnike koji duguju 1,3 milijarde kune, a imaju 4300 zaposlenih.

>>Simulacija obračuna plaća državnih dužnosnika

– Obim posla je manji nego što smo očekivali. Sad nam preostaje posao brisanja i proboja pravne osobnosti kako bismo krenuli na ovrhe i naplate kroz stečajne postupke – kaže ministar financija Slavko Linić. Tvrtke koje su se prijavile Linić će svim silama pokušati spasiti.

Donesene su i odluke o osnivanju Koordinacije koje bi trebale voditi računa o investicijama, a čiji je šef biti ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Koordinacija će imati tri skupine, jednu za javne investicije, odnosno javna poduzeća, drugu za EU fondove i treću za privatne investicije.

Ministar Linić obrazložio je Prijedlog odluke o oduzimanju prava priređivanja igara na sreću u casinima trgovačkom društvu Pompeii unus d.o.o. jer je već gotovo godinu dana prošlo, a da casino nije stavljen u funkciju. Prihvaćeni su i prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za zaduženje Varaždinu, Ivanić Gradu i Općini Viškovo, kao i prijedlozi odluka o prijenosu tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja za KK Split i NK Osijek na Grad Split, odnosno Grad Osijek.

Prihvaćena je i molba za pokroviteljstvo nad međunarodnom konferencijom „Poduzetništvo i inovacije“ koja se 23. i 24. svibnja ove godine održava u Dubrovniku.

Komentara 86

DJ
djmoslav
17:53 03.01.2013.

ovo je sramota !!! izađimo na ulice i dajmo ovoj crvenoj vladi CRVENI KARTON jer ovako viš nejde .

ST
stefica50
17:53 03.01.2013.

Nije fer igra,,,

PP
Peter Petrovic
16:03 03.01.2013.

linicu ,to je kao da zelite pokazat narodu,da hrvatska je vasa savijina ,jer u ova vremena dizati nekome place i za ovai postotak,mislim da ste presli sve granice ljudkosti i normale.ne mislite sto ce siromasni narod misliti o vama. ilii vas ni ni najmanje briga? hrvatsa nije vasa hrvatska´je drzava svih nas i svi moramo jesti SRAMOTNO OD VAS,za ono sto cinite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije