Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove okolnosti

Ravnateljica koja ih progoni napustila je svoje troje djece

mateja, stanko
Marijan Sušenj/PIXSELL
20.10.2011.
u 23:22

Bivši suprug Sonje Petrović rekao je da ga je iznimno potresla priča o pokušajima Centra da oduzme dijete Mateji V. i Stanku Židovu te da je zbog toga odlučio u javnost iznijeti privatne činjenice o svojoj bivšoj supruzi.

Sramota je da je moja bivša supruga na čelu koprivničkoga Centra za socijalnu skrb i da odlučuje o oduzimanju djece. Ona je sama naše dvije kćeri odbacila, ostavila pred kućom sa stvarima i otišla. Sa sinom uopće ne kontaktira – ispričao nam je jučer Krunoslav Petrović, s kojim smo razgovarali nakon neslužbenih spoznaja kako postoje indicije da je Sonja Petrović, ravnateljica koprivničkog Centra, u veoma nezgodnoj poziciji u postupku koji se vodi protiv Mateje V. (17) i Stanka Židova (25) za nasilno oduzimanje njihova jednomjesečnog sina Dorijana.

Potresla ga priča

Od supruga je otišla, a potom se i razvela, nakon što je stupila u intimnu vezu s jednom djelatnicom ustanove kojoj je na čelu. Da ravnateljica Centra živi sa psihologicom iz te ustanove nije ni dosad bila nikakva tajna u Koprivnici, i to nema nikakve veze s postupkom oduzimanja djeteta Mateji i Stanku. Međutim, ako je točno to što tvrdi njezin bivši suprug, da se ravnateljica koprivničkog Centra za socijalnu skrb sama ne brine o troje vlastite djece kako valja, tada se može postaviti pitanje je li uopće meritorna odlučivati o postupcima oduzimanja djece što ih pokreće institucija kojoj je na čelu.

– Nemam komentara. To su privatne stvari. Moj rad nadgleda Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi – odgovorila je Sonja Petrović jučer na pitanje je li točno da se ne brine kako valja o vlastitoj djeci.

Njezin bivši suprug, s kojim djeca žive, rekao je da ga je iznimno potresla priča o pokušajima Centra da oduzme dijete Mateji V. i Stanku Židovu te da je zbog toga odlučio u javnost iznijeti privatne činjenice o svojoj bivšoj supruzi. Također je kazao kako poznaje majku Mateje V. te da joj redovito daje materijalnu pomoć.

Sa Sonjom Petrović jučer smo razgovarali i o daljnjim namjerama Centra za socijalnu skrb, koji je ishodio, kako smo već objavili, konačno rješenje o oduzimanju jednomjesečnog Dorijana, a ta “ovršna radnja”, kako to piše u rješenju Općinskoga suda u Koprivnici, trebala bi biti provedena danas u 6.30 sati “ili u drugo vrijeme po pronalasku djeteta”.

Javila nam se na službeni telefon upravo u trenutku dok je mladi par s djetetom ponovno bio u Centru za socijalnu skrb. S. Petrović kazala je kako oni i dalje odbijaju mogućnost da ih se razdvoji, a Centar i dalje inzistira na tvrdnji da dijete nema adekvatnu skrb.

– Oni su jednostavno emocionalno nezreli. Majku smo, primjerice, pitali ima li kakvu zalihu pelena, a ona nam je rekla da ima jedan paket. Na pitanje što će učiniti kada se to potroši, odgovorila je da će se nekako snaći – rekla je ravnateljica.

S. Petrović objasnila je i na što je to mislila kada je tvrdila kako je dijete, osim što je s roditeljima, navodno, živjelo u hladnome te je bilo gladno, također imalo kraste po tijelu.

Prvi znak “slabosti”

– To je ustanovila patronažna sestra. Vidjela je krastice ispod ručica i na pregibima nožica – objasnila je ona.

Doznajemo kako je malog Dorijana jučer pregledao pedijatar i ustanovio kako je dijete u potpuno normalnoj kondiciji za svoju dob, da normalno napreduje te nema apsolutno nikakvih zdravstvenih tegoba!

Na kraju, Sonju Petrović pitali smo hoće li njezini djelatnici doista doći danas u 6.30 sati ujutro te, uz asistenciju policije, na silu Mateji i Stanku oduzeti dijete.

– Gledajte, u rješenju piše u 6.30 sati ili u neko drugo vrijeme. To znači i da ne mora biti 21. listopada – odgovorila je ona.

To je bio prvi znak “slabosti” koji je Centar za socijalnu skrb pokazao u zadnjih tjedan dana, koliko progoni i maltretira mladi par s djetetom. Dosad su koristili svaku mogućnost da promptno reagiraju kad je u pitanje došla njihova namjera. Najbolje se to vidi iz korištenja i posljednje mogućnosti da se spriječi vjenčanje Mateje i Stanka.

Budući da je ona malodobna, za taj čin potrebna joj je, prema Obiteljskome zakonu, suglasnost suda. Zatražila ju je u drugome mjesecu trudnoće i proveden je uobičajeni postupak u kojemu je mladi par ispitala psihologica koprivničkog Centra za socijalnu skrb.

“Predlagateljica kao osoba još nije formirana i kod nje dominiraju nezreli obrasci ponašanja, nerealnih je i nekritičnih misaonih procesa u vezi s važnim životnim pitanjima”, glasilo je to mišljenje, i zbog toga se Centar usprotivio sklapanju braka.

Međutim, u sudskome postupku provedeno je i drugo vještačenje te je psihologica koja ne radi u Centru dala oprečno mišljenje.

Sumnjivi motivi

“Rezultati provedenog psihološkog ispitivanja ukazuju na prosječnu intelektualnu efikasnost te emocionalnu i socijalnu zrelost koja odgovara dobi i okolnostima u kojima je odrastala”, našla je ta psihologica da nema prepreka vjenčanju.

Sud je, uzevši u obzir i druge okolnosti, prihvatio to mišljenje te je nepravomoćnim rješenjem od 25. rujna ove godine, a to je bilo tjedan dana nakon Dorijanova rođenja, Mateji dao suglasnost da se uda za Stanka.

Na to se rješenje institucija kojoj je na čelu Sonja Petrović žalila, čime si je otvorila prostor da istodobno pokrene postupak za oduzimanje djeteta. Je li sadašnji uzmak Centra za socijalnu skrb prouzročen velikom podrškom koju je mladi par dobio nakon što je čitava stvar izišla u javnost ili čime drugime, zasad nije poznato.

Trenutačno stvari u toj priči stoje ovako. Izdano je pravomoćno sudsko rješenje o “ovrsi” Dorijana, koje bi se trebalo provesti danas u 6.30 sati. Mateja i Stanko i jučer su u Centru za socijalnu skrb ponovno izjavili kako se nemaju namjeru odvojiti od Dorijana te su, prema zadnjim informacijama, potpisali punomoć odvjetniku za zastupanje u toj pravnoj stvari, ali je pitanje što će on moći učiniti u kratkome roku do zakazane “ovrhe djeteta”. Mladi par i dalje živi u velikoj neizvjesnosti. Nakon što su tjedan dana bježali od socijalnih radnika i policije, uspjevši na taj način spriječiti nasilno oduzimanje njihova sina, danas im ponovno prijeti ista opasnost. Centar za socijalnu skrb cijelo vrijeme ponavlja kako im je jedini motiv briga za Dorijanovo zdravlje. Vjerodostojnost toga motiva sada je, bez ikakve sumnje, debelo poljuljana, a krucijalan je u tome smislu jučerašnji pedijatrijski nalaz. Dorijan je potpuno zdravo dijete.

Komentara 241

DU
Deleted user
00:55 21.10.2011.

I ako se spasi ovo dvoje i njihovo dijete, ravnateljica će na zub uzeti nekog drugog. Tko zna koliko takvog ološa radi po državnim službama.

ZI
Zir
10:52 21.10.2011.

Bravo MK, bas sam to htio napisati kako bi ih razapinjali po raznim tiskovinama i TV. prvi bi bio friz:))))

OB
-obrisani-
20:47 21.10.2011.

Neva Toele je bil akolosalna, prava dobra vila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije