Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drastičan pristup?

Ravnatelj oduzima đacima mobitele do kraja godine

'01.07.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Mobiteli i dodatna oprema, ilustracija. Tipkanje na touch screen mobitel uz slasni zalogaj peciva.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
02.03.2013.
u 09:25

U većini škola pravilo je da mobiteli budu isključeni za vrijeme nastave, pa i pod odmorima

Ravnatelj OŠ “Vladimir Nazor” u Dugoj Resi Krešimir Božićević odlučio se na drastičan potez. Učenicima koje tijekom nastave zatekne s mobitelom uređaj se oduzima do kraja godine.

– Nisam protiv mobitela i novih tehnologija, ali ovo više nema smisla. Ima toliko negativnih ocjena, a završetak školske godine brzo će doći. Radim to zbog djece. Nova su ‘pravila igre’. Nema zaključivanja ocjena na polugodištu, a za upis u srednju gledaju se one od petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Apeliram na roditelje, to je zbog njihove djece – poručuje ravnatelj Krešimir Božićević.

Upozoravao od rujna

Prema članku 13. Pravilnika o kućnom redu škole, mobiteli u školi strogo su zabranjeni. Prema tom tumačenju, učenici mobitele i slične aparate ne smiju koristiti na nastavi, a najstrože je zabranjeno koristiti ih za snimanje učitelja i drugih učenika za vrijeme nastave i odmora. Učitelj je ovlašten učeniku oduzeti mobitel ako uoči ‘prekršaj’, a o svemu mora obavijestiti roditelje. Iako su o novom školskom redu mišljenja podijeljena, činjenica je da se korisne naprave sve češće zloupotrebljavaju, posebno u školama.

– Snimaju sebe, svoje kolege, učitelje, stavljaju to na Facebook i ismijavaju se međusobno. To nije u redu. Od rujna prošle godine upozoravao sam da se mobiteli ne koriste za vrijeme nastave. Upozorio sam na to i roditelje. Međutim, na kraju sam došao do zida. Red i disciplina su nužni. Postavlja se pitanje kako motivirati učenike. Postoje pravilnici i zakoni i oni su super. No, što je s obvezama učenika? – pita se Božičević.

Dosad je oduzet jedan mobitel. I dok dio roditelja negoduje, jer smatraju da su mobiteli njihova privatna imovina, ostali se slažu da su strože mjere potrebne, odnosno da djecu treba upozoriti da se koncentriraju na učenje.

Za kaznu - u ormar

Potez dugoreškog ravnatelja stručnjaci će okvalificirati kao drastičan. Ne samo zato što zapravo nitko nema pravo otuđiti nečije vlasništvo.

– Nije svrha u školi kažnjavati ili natjerati roditelje da kupuju nove mobitele, već upozoriti djecu da je nepristojno na javnim mjestima koristiti mobitel i ometati druge i nastavu. U razgovoru s pedagogom ili psihologom, djeca to uglavnom shvate – kaže prof. Ivana Sabol, psihologinja u zagrebačkoj srednjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Mobitel u đačkoj torbi koristan je prije svega, dodaje, kad se nešto dogodi, dođe li do promjene nekog plana kod kuće itd., a posebno je koristan kako bi zaposleni roditelji znali da je dijete, osobito mlađe, iz škole stiglo kući bez problema.

– U školama se traži da djeca isključe mobitele, čak i pod odmorima. Dogodi li se da učenici to zaborave, uglavnom se ispričaju, ali u slučajevima kad se to ponavlja ili ako se igraju mobitelima pod klupama, bilo je primjera da se mobitel spremi u ormar dok roditelj ne dođe. Nakon razgovora se to ipak riješi pedagoški. Oduzeti ga dulje, pretjerano je – kaže I. Sabol te domeće da su, za razliku od srednjoškolaca, manja djeca u osnovnoj školi zaigranija.

>> Alarm: 8 slučajeva spolnog nasilja među osnovcima!

Komentara 45

BK
B Kosa
11:01 02.03.2013.

Mobitela je previse i na nji se gubi mnogo vremena i novca djeca se naticu tko ce skuplji i moderniji mobitel imati mnogi bez mobitela nemogu nikuda Bilo bi tu skolu promjeniti staviti ime nekog branitelja iz domovinsko rata

ZA
zagorec1
16:40 02.03.2013.

Vidim jako glupih komentara i ne cudim se da su nam djeca takva!! Ja bi pitao te pametne roditelje a sto ce djetetu u skoli mobitel???? Dal dijete saljemo u skolu da se igra mobitelom il da slusa profesore ii uci??? Vidim velik je otpor crkve i raznoraznih udruga prema zdravstvenom odgoju a djeci dajemo mobitele i slobodni pristup internetu gdje ledaju sve i svasta!!! Svaka cast ravnatelju i tako bi trebali svi postupat!!! Svaki onaj tko bude uhvacen za vrijeme nastave nek mu se oduzme mobitel i neka dobije odmah opomenu a roditelje poslat socijalnom radniku!

BA
barjak
10:10 02.03.2013.

Jovanovica & Co je zauzet sa smicalicama zA "zdravstveni" a nastavnici su ostavljeni na promaji sa mnogim temama a tu spada i mobing nastavnika i ucenika putem interneta sto pokazuje i primjer ovoga ravnatelja koji se sam mora izboriti za ono sto bi trbalo biti logicno. Oslonac bi trebao imati u zakonu i roditeljima a ovako je svacija meta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije