Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepovjerenje Janši

Ratifikacija nije u pitanju ni s novom slovenskom vladom

'25.04.2012., Ljubljana, Slovenija -  Konferencija za medije Pozitivne Slovenije, na kojoj je predsjednik stranke Zoran Jankovic iznio stajaliste stranke glede rebalansa proracuna, fiskalnih pravila i
'Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL'
27.02.2013.
u 08:40

Potencijalna premijerka Alenka Bratušek pod utjecajem je Zorana Jankovića i bivšeg predsjednika Kučana

Slovenija bi danas i bez novih izbora trebala ostati bez premijera Janeza Janše i dobiti novog mandatara vlade, 43-godišnju Alenku Bratušek, lidericu Pozitivne Slovenije. Ipak, dolazak nove vlade u Ljubljani za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora neće imati posljedica, očekuje se u Zagrebu. Vlada u Sloveniji promijenit će predznak, umjesto desnice formirala bi je ljevica, socijaldemokrati Igora Lukšiča, te Pozitivna Slovenija koju je prije izbora 2011. godine osnovao Zoran Janković, koji je bio direktor Mercatora, a onda ljubljanski gradonačelnik. Alenka Bratušek naslijedila je Jankovića, koji je morao odstupiti zbog afere s neprijavljenim prihodima.

Karijera u financijama

Iza Bratušek duga je karijera u ministarstvu financija, prije izbora 2011. godine radila je u vladi Boruta Pahora, vodeći ravnateljstvo za izradu proračuna, promijenila je nekoliko političkih stranaka. Prema onome što se može čuti od izvora bliskih vladajućim krugovima u Zagrebu, ratifikacija neće doći u pitanje ni ako uskoro vlast preuzmu socijaldemokrati i Jankovićeva stranka, u obje te političke opcije raspoloženi su za dovršetak priče o ratifikaciji. No, zasluge za uspješno završene pregovore s Hrvatskom sebi bi htio pripisati i premijer Janez Janša, koji je, tumači se, zbog toga i povukao Karla Erjavca iz pregovora. Janša će, ako mu danas bude izglasano nepovjerenje u Državnom zboru, nastaviti posao pregovora sve dok cijela nova vlada, koju bi predložila mandatarka Bratušek, ne dobije podršku u parlamentu. Moglo bi se zaključiti da je Hrvatska prilično popustila, ako Janša na sebe želi preuzeti zasluge za ono što je dogovoreno, a riječ je, tvrde mnogi izvori, o tome da će se o Ljubljanskoj banci odlučivati u sklopu sukcesije, što je zapravo i bilo početno slovensko stajalište. Ljubljana je bila i u boljem početnom položaju s asom ratifikacije u rukama, ali u Zagrebu se navodi da ipak nije popustila samo jedna, nego obje strane.

U pitanju magisterij

No, novu će zvijezdu političke scene i Jankovićevu uzdanicu Alenku Bratušek danas dočekati naslovnice koje pišu o tome da je ona dio svog magistarskog rada prepisala. Ljubljana bruji i o tome da je Bratušek pod utjecajem ne samo Zorana Jankovića, nego i Milana Kučana, nekadašnjeg predsjednika, koji je, uostalom, u visoku politiku lansirao i Zorana Jankovića. Bez obzira na sve to, kaže zagrebački dopisnik ljubljanskog Dela Dejan Vodovnik, izgledi su pola-pola da će Bratušek dobiti priliku sastavljati novu slovensku vladu. – Međutim, to je prilično neobična situacija, jer riječ je o stranci koja ima najviše mandata u parlamentu, ali u ovom trenutku pitanje je bi li prešla izborni prag – kaže Vodovnik.

>>Pozitivna Slovenija predložila Alenku Bratušek za mandatarku

Komentara 2

DU
Deleted user
09:05 27.02.2013.

Ratifikacija nije u pitanju sve do pod kraj 6 mjeseca, onda će naglo postati upitna! Što je najčudnijei ne mogu reći da mi je žao.

BR
BratCroat
13:47 27.02.2013.

A zašto bi bila ratifikacija u pitanju dok god se Rvacka pridržava potpisanih ugovora i dogovora sa Slovenijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije