Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobjavljeno pismo

Rat za Dajlu: Kaptol cenzurira biskupa Milovana

'01.08.2011., Zagreb - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u banskim dvorima sastala se s Porecko-pulskim biskupom monsinjorom Ivanom Milovanom Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
21.08.2011.
u 13:15

Zbog poluinformacija koje je objavio Glas Koncila, na izričit nalog kardinala Bozanića, biskup Milovan poslao je pismo u kojima demantira glavnog urednika Miklenića. Nijedan biskup mu nije odgovorio, a oglušio se i Glas Koncila

Premda je bitka za Dajlu dobivena, rat se nastavlja. I to nesmiljenom žestinom. Iako je riječ o crkvenom slučaju, vojna terminologija sasvim je adekvatna za ovu borbu za dokazivanje prava na teritorij u Dajli, čak i nakon što je Ministarstvo pravosuđa odlučilo zemljište vratiti u vlasništvo države. Prema nekim informacijama, poslove Porečke i pulske biskupije s prodajom zemljišta istražuje policija, a doznali smo da su do biskupa Ivana Milovana došle i posredne prijetnje, koje nisu nikome prijavili.

Ugovori na uvid

– Upozorili smo ga da nije pametno da ide okolo, posebice da se vozi automobilom, kako se ne bi dogodila neka "slučajna" prometna nezgoda – rekli su nam bliski prijatelji porečkog biskupa, tvrdeći da je on u vrlo nezavidnoj situaciji jer se našao na putu nečijim krupnim poslovnim interesima s jedne strane, a s druge strane ne samo da nema podršku hrvatskih biskupa nego je ostao gotovo posve osamljen. Kako doznajemo, kardinal Josip Bozanić uopće s njim nije kontaktirao, podršku mu je izravno dao samo nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić te biskup lički Mile Bogović i šibenski Ante Ivas. Zbog poluinformacija koje je objavio Glas Koncila (na izričit nalog kardinala Bozanića), biskup Milovan poslao je pismo s osam točaka u kojima demantira glavnog urednika Ivana Miklenića. Nijedan biskup mu nije odgovorio na to pismo, a Glas Koncila nije, premda je službene informacije promptno objavljivao na svom webu, objavio reakciju jednog hrvatskog biskupa!

"Preuzvišeni gospodine nad/biskupe, kao biskup porečki i pulski želim u svjetlu najnovijih izjava mons. Ivana Miklenića izrečenih na radiju, televiziji i u Glasu Koncila, iznijeti neke činjenice koje potkrepljujem dokumentima", stoji u Milovanovu pismu, koje smo dobili iz jednog ordinarijata u Hrvatskoj, a koje je ključno za razumijevanje spornih točaka u tome zamršenom slučaju i pokazuje da Vatikan nije htio pravedno riješiti spor, kako tvrdi mons. Miklenić.

Biskup Milovan piše kako su se benediktinci iz Praglie odrekli cjelokupne imovine u svome vlasništvu osim (isključivo!) sadašnje župne crkve, što se "jasno vidi prema imovniku župe Dajla 1. ožujka 1961."

"Biskupija Porečka i Pulska, župa Dajla te tvrtka Benedikt d.o.o. (u vlasništvu biskupije Linz, Porečko-pulske i župe Dajla) cjelokupni samostanski kompleks (samostan i druge građevine) kupila je od Istraturista i drugih fizičkih osoba", piše biskup svojim kolegama biskupima i dostavlja ugovore na uvid, koje ćemo sutra ekskluzivno objaviti u Večernjem listu.

"Ništa od toga nismo, dakle, dobili od benediktinaca ili od R. Hrvatske. Župa Dajla je unijela u navedenu tvrtku samo cca 30 hektara zemljišta. Stoga ne stoji izrečena tvrdnja cijenjenog mons. Miklenića da je samostan i samostanski kompleks dobiveno povratom od R. Hrvatske ili još manje od benediktinaca. To je kupljeno!", piše biskup Milovan, dodajući kako drži da "ono što je vlastitim sredstvima kupljeno od strane biskupije, župe Dajla ili Benedikta d.o.o. ne može biti predmet dijeljenja, a što bi prema Sporazumu trebalo učiniti".

Poreč u blokadi

"Kardinalska komisija je imovinu dijelila prema procjeni perita Talijana, koju Biskupija nikad nije prihvatila. Njihova procjena za svu imovinu, koja je vraćena, kupljena, ali i ona koja nije vraćena župi Dajla, iznosi 89 milijuna eura. Naša procjena cjelokupne imovine je cca 43 milijuna eura", tumači biskup i dodaje da nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa poništilo sve akte kojima je imovina bila dodijeljena župi Dajla te da se sva imovina vraća u vlasništvo RH, vjeruje da je predmet njihova spora s benediktincima završen.

"Nadam se da će svi prihvatiti odluku Republike Hrvatske i da će time završiti ovaj spor koji je nanio veliku štetu cjelokupnoj Crkvi", piše biskup Milovan u svome pismu koje od 10. kolovoza, kad je poslano svim biskupima i Glasu Koncila, još nije našlo put do crkvenih medija, što je i više nego znak da je Poreč i dalje u potpunoj blokadi, a biskup Milovan izložen napadima sa svih strana.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
16:19 21.08.2011.

..............kako su reagirali biskup Milovan i velecasni Jakovljevic prema necemu sto se protivi tvojoj savjesti i kreposti dozivljava osudu od ovih ulizica i dupelisca

Avatar gadafi
gadafi
13:23 21.08.2011.

Pazi biskupe kud se voziš da se ne sudariš sa papom i Bozanićem u papamobilu

DU
Deleted user
13:21 21.08.2011.

Papa volimo Te, ali Hrvatsku ne damo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije