Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječka uprava

Rasprodaja u Poreznoj: Prodaju se zaplijenjeni auti, strojevi, torbe...

Porsche 911 Carrera
DPA/PIXSELL
16.05.2012.
u 23:05

Riječka Porezna uprave oglasila je javnu prodaju usmenim nadmetanjem 70 pokretnina procijenjenih na ukupno četiri milijuna kuna.

Veliki nerazmjer između imovine i prijavljene zarade, zbog kojega uz imena Hrvata na računalima poreznika zasvijetli crvena lampica pa kreću u akciju, u posljednje je vrijeme glavna tema. I dok se čeka za kojega će se od poznatih bogataša otkriti da je od crne zarade stekao nevjerojatnu imovinu, onima manje poznatima, čija je imovina već zaplijenjena u postupku ovrhe jer poreznici drukčije nisu mogli naplatiti dugove, pokretnine idu na bubanj.

70 pokretnina

Prije tri dana riječka Porezna uprave oglasila je javnu prodaju usmenim nadmetanjem 70 pokretnina procijenjenih na ukupno četiri milijuna kuna. Najviše je automobila (51). Nude se još i šivaće mašine, građevinski aparati, strojevi, oprema za restorane... Na popisu automobila, uglavnom starijih godišta, našao se i neispravni porsche 911 carrera iz 2003., koji se prodaje za 60.000 kuna. Najskuplji je BMW X5 star deset godina, za koji treba izbrojati 84,5 tisuća kuna, a najjeftinija je, pak, škoda fabia istog godišta procijenjena na 3000 kuna. Poreznici nude i fiate, citroëne, fordove..., a telefonski broj skladišta gdje se vozila mogu razgledati stalno je zauzet. Poreznici su zaplijenili i više od 3000 fotomonografija "Istra zavičaj duha", 7000 novčanika "Stile Istriano" (180 kuna komad), 800 kožnih (po 250 kuna) i 1251 par kožnih rukavica (125 kuna) – sve će se to vidjeti na javnoj prodaji idućeg tjedna, u područom uredu Porezne uprave. Ozbiljnu namjeru kupci potvrđuju uplatom 10 posto kupovnine, a za svu robu koja ne nađe novog vlasnika na tri javne prodaje prikupit će se pisane ponude za neposrednu pogodbu.

Opći porezni zakon i dosad je poreznicima davao mogućnost da plijene imovinu poreznih dužnika i prodaju je na javnoj dražbi, u što su se oni nerado upuštali. Javne su prodaje češće bile na odjelima carinskih uprava, ali vremena se zacijelo mijenjaju pa nije čudno što su novi vjetrovi zapuhali upravo iz rodnog grada ministra financija.

– Vani su takve javne dražbe uobičajene, dugo se i kod nas čekalo na takvu praksu. Primjer iz Rijeke nazvao bih početkom – komentira porezni stručnjak RRIF-a Vlado Brkanić.

Zapljena imovine dug je i mukotrpan proces, pogotovo ako je riječ o imovini koja se izuzima iz privatnih kuća. Za tu namjenu država je putem HGK ustrojila i javne komisionare, ali nitko se od njih nije obogatio. Dapače, većina je izgubila i uloženo jer građani nerado kupuju zaplijenjenu robu, a ni procedura zapljene nije laka.

Izbjegavaju zapljene

Posao je javnih komisionara da ulaze u privatne prostore dužnika, uzimaju pokretnu imovinu i odnose je u javne komisione prodavaonice. Pioniri u tom poslu žale se da ih ignoriraju svi u lanci: građani, sudovi i najveći vjerovnici – uglavnom javna i lokalna komunalna poduzeća koja ovrhama utjeruju neplaćene račune. Svi se oni radije naplaćuju u novcu i izbjegavaju zapljene. Prema oglasu iz Rijeke, poreznici će također zaobići komisionare i sami će prodavati zaplijenjenu robu u svojim prostorima.

Inače, zakon brani vjerovnicima da plijeni imovinu bitnu za život i obavljanje djelatnosti. Kad je riječ o privatnim osobama, vjerojatno se ne bi smio uzimati štednjak, ali televizor bi, primjerice, mogao. Isto je i s automobilima koji nisu nužni za posao, što porshe koji se nudi zacijelo nije.

Ključne riječi

Komentara 11

NE
nemavišehrvatske
08:06 17.05.2012.

i onda dođe mafija druge vrste i pokupuju sve po cijenama kako njima paše

BK
bez.komentara
08:10 17.05.2012.

Ma šta su pokrali? Vidiš da je sve to neki luksuz,a i obavaza je nama svima da plačamo svoje račune! Šta sam ja budala što ne dugujem nikom ništa,mogao sam za vikend u toplice,ali ne prvo ću platiti struju i plin..sve svoje obaveze se moraju plačati i točka.

OB
-obrisani-
07:50 17.05.2012.

Pokrali ljudima sad kasiraju , banda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije