Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovarski branitelj

Rasplet slučaja: Tihomir Purda za deset dana u Hrvatskoj!

\'purda2_nnn_unu_180211\'
Arhiva VL
19.02.2011.
u 11:00

Traži se izlaz jer je slučaj Purda neugodan za sve tri uključene strane – Hrvatsku, Srbiju i BiH – a priznanje iz zarobljeništva prema Ženevskoj konvenciji nema težinu, čak i bez mučenja.

Tihomir Purda, očekuje se u pravosudnim krugovima u Hrvatskoj, ipak neće završiti u beogradskom pritvoru, iako je Sud BiH u prvom stupnju odlučio da nema prepreka za izručenje Srbiji. Očekuje se da bi, unatoč odluci Suda BiH, Purda mogao biti vraćen u Hrvatsku već za desetak dana, ako beogradski tužitelj Vladimir Vukčević povuče zahtjev za izručenje.

Pred istražitelje iz Srbije

Vukovarski branitelj u beogradskom pritvoru protiv kojega srbijanski tužitelji imaju samo njegovo vlastito priznanje iznuđeno mučenjem u zarobljeništvu izazvao bi lavinu reakcija. Slučaj Purda neugodan je za sve tri uključene strane, hrvatsku policiju i tužitelje, srbijanske tužitelje i Sud BiH, kao i za političku scenu u sve tri zemlje, a pitanje je i kako će sve to podnijeti sam Purda u zeničkom pritvoru. Sad je sve u rukama Vladimira Vukčevića, srbijanskog tužitelja za ratne zločine, od kojega je sve i krenulo. Idućeg tjedna u nazočnosti srbijanskih tužitelja i istražnog suca bit će ispitana sva trojica vukovarskih branitelja protiv kojih je beogradski Vojni sud vodio istragu zbog događaja u Vinogradskoj ulici u Vukovaru 5. studenoga 1991.

U ponedjeljak će u Sarajevu biti ispitan sam Purda, a u četvrtak na Županijskom sudu u Vukovaru Petar Janjić Tromblon te na Županijskom sudu u Zagrebu Danko Maslov. Svim trima saslušanjima bit će nazočni srbijanski tužitelji i istražni sudac, a na temelju tih iskaza te iskaza 30-ak svjedoka koje su ispitali hrvatski tužitelji, srbijanski tužitelj Vukčević treba donijeti odluku. Očekuje se da to ne može biti ništa drugo osim odluke o povlačenju zahtjeva za izručenjem jer su iskazi svjedoka pokazali ne samo da Purda ne može biti osumnjičen nego i da se kazneno djelo na štetu ranjenika uopće nije dogodilo.

Umjesto toga, vukovarski su branitelji ranjenog neprijateljskog vojnika Bobana Gačića, riskirajući vlastite živote pod vatrom suprotne strane, prebacili u vukovarsku bolnicu. Nakon pada Vukovara, Purda je zarobljen i u srbijanskom logoru pod torturom je "priznao" zločin. To je priznanje bilo osnova spisa Vojnog suda u Beogradu na temelju kojega se vodila istraga. Međutim, čak 700 predmeta vojnih sudova protiv hrvatskih građana srbijanski su tužitelji odbacili. Na pitanje zbog čega su tužitelji nastaviti postupati upravo na predmetu protiv Tromblona, Maslova i Purde, Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja, izjavio je nedavno kako su tu morali postupati jer su imali priznanje. Prema Ženevskim konvencijama takvo priznanje nema nikakvu težinu, čak i da Purda nije mučen, jer u zarobljeništvu se vojnika smije pitati samo za ime, čin i jedinicu kojoj pripada.

Strasbourg zadnji izlaz

U razvoju događaja neobična je uloga Suda BiH, koji je – ne ulazeći uopće u snagu dokaza koju srbijanski tužitelji imaju protiv Purde – pazio samo na ispunjavanje formalnih uvjeta za izručenje, a o tome ima li dovoljno dokaza da je Purda sumnjiv sud je odlučio samo na temelju toga što se srbijanska strana poziva na dokaze, ali ne i na temelju njihove vrijednosti. Pa smo došli do toga da je očitim kršenjem Ženevskih konvencija iznuđeno priznanje dovoljan dokaz ne samo za srbijanske tužitelje nego i za Sud BiH!

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u petak, odgovarajući na pitanje o tome može li se tražiti i međunarodna pravna pomoć, kako postoji i takva mogućnosti, ali tek ako pravosudna tijela BiH donesu odluku o izručenju.

– U tom slučaju Purda se može obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu – rekao je ministar.

U Državnom odvjetništvu RH podsjećaju da je nakon sastanka glavnih državnih odvjetnika Hrvatske, Srbije i BiH u Bijeljini srbijanski tužitelj Vukčević kazao kako će pri odlučivanju biti iznimno važno ono što je i DORH poduzeo u slučaju Purda, a to se, kažu, odnosi na ispitivanje brojnih svjedoka čije su im iskaze dostavili. Policija je, napominju, do sada ispitala tridesetak svjedoka, a od toga su njih deset odmah ispitali istražni suci putem hitnih istražnih radnji u Zagrebu, Osijeku i Splitu. U BiH, pak, teče sudska procedura na Sudu BiH, do ponedjeljka je rok za žalbu Apelacijskom vijeću...

Ključne riječi

Komentara 407

ŠI
Šiljka
16:39 19.02.2011.

Ako i sad zakažu međunarodne konvencije, kao u ratu gdje kao da uopće nikad nisu ni postojale, a što je bilo posebno degutantno, onda dovraga sve! Zaista!

VO
volimhajduk
11:59 19.02.2011.

Rambo,to sto si nabrojao za sebe , to stoji,ali se mora jos dodati da si teski provokator,Hrvatomrzac . ONAJ VISAK tzv. BRANITELJA SU; JESU UDBASKI DOUSNICI. Njima su dodjeljene penzije, kako bi se lakse uvukli medju BRANITELJE.

PI
Pippo9
15:02 19.02.2011.

ovo je dokaz da vlada nije izdala Purdu i da je sve prethodno bilo obicna novinarska naklapanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije