Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri sata rasprave

Rasplet krize u HDZ-u. Izborni sabor stranke 20. svibnja

hdz, predsjedništvo hdz-a (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
23.01.2012.
u 15:07

Daleko od očiju javnosti i medija odigravala se bitka u kojoj se, na kraju, ili po prvi put, osovina Kosor-Šeks-Bačić našla u manjini, kako tvrde neki od sudionika sastanaka

Nakon četiri sata oštre polemičke rasprave u vrha stranke, na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, malo je ostalo od Šeksovog plana, čiji su detalji prije sastanaka "procurili" do Večernjeg lista. Ostali su tek manji dijelovi prvobitnog plana, no i oni će, uglavnom biti maknuti. Prema javnosti i medijima stranački je vrh nakon sastanaka odigrao nepoljuljano zajedništvo, no daleko od očiju javnosti i medija odigravala se bitka u kojoj se, na kraju, ili po prvi put osovina Kosor-Šeks-Bačić našla u manjini, kako tvrde neki od sudionika sastanaka.

Čak je i dio "Jadrankinih" ljudi bio protiv muljanja i za demokratsko izborno sučeljavanje, kaže jedan od članova predsjedništva. Na sastanku je Vladimir Šeks bio primjetno ljutit, gledao je u pod, te se samo jednom dužim istupom uključio u raspravu. Od prvobitne ideje da se broj delegata s 2500 smanji na 1500, što bi jako išlo na ruku kandidaturi Jadranke Kosor, prošla je korektnija verzija i broj delegata iznosi 2200. No, odlučeno je da se veliki dio delegata bira tajnim glasanjem po temeljnim, gradskim i županijskim ograncima. Čak će 2000 delegata biti izabrano tajnim glasanjem, a samo njih 200 (stranački vrh) biti će automatizmom postavljeno za delegate na Izbornom saboru HDZ-a, koji će biti održan 20. svibnja 2012. u dvorani "Vatroslav Lisinski".

Jedan je član predsjedništva pokušao predložiti poslovničku promjenu da jedan delegat ima pravo dati samo jednom potpis za kandidaturu predsjednika stranke, a ne može više davati potpisa koliko i komu želi, no niti taj prijedlog nije mogao proći. Ovdje se javila s komentarom i J. Kosor i rekla; "A onda vi svi možete sklopiti koaliciju protiv mene". Na to joj je odgovorio D. Milinović; "A možeš i ti Jadranka, isto tako, s drugima protiv mene napraviti koaliciju". Sporan je ostao jedan od dijelova osujećenog Šeksovog plana, a to je da se kandidati do 11. veljače (ne do 9. veljače, kako smo pisali), moraju najaviti za koju se funkciju kandidiraju, što bi onemogućilo koaliranje.

- Oko toga ćemo raspravljati idući put i neće niti to proći, jer i to smanjuje demokratičnost izbora - kaže jedan od sudionika. Žestoko je bilo i kada je Bačić predložio da se delegate iz redova mladeži HDZ-a i osnivača HDZ-a ne bira na isti način kao ostale delegate, tajnim glasovanjem na skupštinama Županijskih ogranaka mladeži nego da ih direktno bira vodstvo ŽO-a. Takvom odlukom zapravo se pokušalo dobiti na saboru što više članova mladeži odanih aktualnoj predsjednici. Tomu su se usprotivili Andrija Hebrang i Darko Milinović, smatrajući da se i oni moraju birati tajnim glasanjem, kao i ostali, pa je i taj dio Šeksovog plana, kažu, spriječen.

Zanimljivo da su se na Šeks-Kosor-Bačić grupu, kažu izvori naljutili i veterani stranke jer, premda im je J. Kosor bila obećala da će imati kvotu delegata koliko i mladež stranke, to nije prošlo. Veterani će imati 45 delegata, a mladež 300. Nakon raspleta na sastancima, dojam je da je tek nekoliko članova predsjedništva ostala "tvrdokorna", a da je velika većina predsjedništva na stajalištu da se demokracija ne može zaustaviti, kaže jedan od članova vrha. - Zapravo može se reći da je Šeks izgubio sve što je htio, kaže jedan od članova Predsjedništva. Aktualni vrh stranke, međutim oštro opovrgava ovakve informacije i tvrdi da je riječ o zlonamjernim spinovima istih takvih informatora koji uvijek, putem medija pokušavaju izboriti ono što nisu na sastancima, a što ranjava stranku. Saznajemo da V. Šeks negira sve napisane namjere koje bi išle za smanjivanjem broja delegata, za ograničavanje prava delegata da daju više potpisa za kandidature, jer takve prakse u HDZ-u nikada nije bilo.

Ključne riječi

Komentara 140

Avatar pupoljak
pupoljak
17:32 23.01.2012.

Eheh, lako im se bilo dogovarati o svemu, pa čak i o disanju kao jedan, kad su crne torbe punili sitnozubići. Da vidimo sad.

TO
tomokaro
21:55 23.01.2012.

Bilo bi zanimljivo čuti od našeg generala Gotovine kome bi on dao podršku odnosno kome nebi dao, kad se izjasnio o ulasku u EU zašto nebi i o tom pitanju.

VE
velikazmija
20:49 23.01.2012.

hdz neće i nesmije u raskol -- uzalud vam trud svirači --crveni --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije