Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stambena štednja

Raskinete li ugovor, sve dosad uplaćene poticaje dat ćete Liniću

'SPECIJAL VOZIONA 19.04.2013., Zagreb - Ministar financija Slavko Linic.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
25.10.2013.
u 16:00

Slom kredita: To je kraj, 2014. ugasit će se i kreditiranje, kažu u štedionicama

Kad su prije dvije, tri ili četiri godine ugovarali stambenu štednju, 750 tisuća hrvatskih građana računalo je da će, kako je to i stajalo u ugovoru koji su potpisali, dobiti državna poticajna sredstva. To se za 2014., sad je već jasno, “zahvaljujući” izmjeni zakona, neće dogoditi, a odluče li se zbog toga raskinuti štednju prije isteka pet godina, izgubit će poticaje za cijelo razdoblje štednje.

– To je i bila zla namjera ministra Linića; želi potaknuti ljude da raskinu ugovore kako bi se poticaji u većoj mjeri vratili u državni proračun – ojađeno komentiraju u jednoj stambenoj štedionici.

Samo jedna godina?

Predsjednik Vlade Zoran Milanović tvrdi da nije riječ o ukidanju poticaja, već o “privremenoj korekciji”.

– Vidjet ćemo što se događa, promatrat ćemo kakav je učinak. Uštede su nam potrebne u proračunu više nego ikada, ušli smo u proceduru prekomjernog deficita i svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije. No, ovo nije ukidanje, to još jednom naglašavam, riječ je samo o jednoj godini – rekao je Milanović.

Dok takvo objašnjenje još i zvuči logično, ministra financija Slavka Linića sve su institucije koje je kontaktirao u pohodu na stambenu štednju demantirale u stavovima o neefikasnom sustavu koji “debelim guskama maže vrat”. I studija Instituta za javne financije, koju je sam naručio, pokazala je da se za svaku uplaćenu kunu DPS-a u proračun vrate barem dvije.

Proračunske će se uštede osjetiti tek 2016., a sustav stambene štednje oslabit će odmah, jer će se suspenzija poticaja odraziti na kreditnu aktivnost.

– Kao posljedicu te odluke očekujemo povećano otkazivanje ugovora i negativni prirast štednje. Izvjesno je da će se s padom štednje i kreditiranje u 2014. praktički ugasiti – upozorio je Ivan Ostojić, član uprave Wüstenrot stambene štedionice kojoj je ovo bila rekordna godina u kreditnoj aktivnosti sa 220 milijuna odobrenih kuna. Dok je na razini bankarskog sustava kreditiranje padalo, jedino su štedionice bile aktivne.

>> Mrak Taritaš: Poticaje za stambenu štednju ne treba ukidati

Šah-mat za štedionice

– Rado bismo financirali štediše, no bojim se da nećemo imati iz čega – poručuje Ostojić.

Ovim će potezom ministar Linić možda i postići šah-mat; konačno štedionice stvarno neće odobravati kredite. Jer neće moći. A može li se replicirati zaključku da su građani još jednom prevareni?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije