Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE USTAVA

Raščišćavanje "mrtvih duša" s biračkih popisa uvjet oporbe

ustav
Davor Višnjić
Autori: Nikola Sever Šeni, Velinka Knežević
13.10.2009.
u 09:47

Ne treba čekati. Dio promjena Ustava bitan je i radi zatvaranja nekih poglavlja pregovora s Europskom unijom - rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Prividna ili stvarna, u odnosu vladajućih i oporbe vlada idila. Barem kada je o ustavnim promjenama riječ. Na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima dogovoreno je da se krene u ustavne promjene, a svjedoci sastanka pričaju da je podbadanja na relaciji vlast-oporba bilo vrlo malo. Vladajuća koalicija tim si je dogovorom osigurala dvotrećinsku potporu u Saboru za konačno izglasavanje promjena.

- Vjerujem da ćemo se u konačnici dogovoriti o zajedničkom prijedlogu. Želim ne samo dvotrećinsku većinu, već potporu svih zastupnika u Saboru - kazala je premijerka Kosor. Proces ustavnih promjena ići će u tri koraka. Već danas saborski Odbor za Ustav raspravljat će o prijedlogu Vlade, sutra bi se o istome raspravljalo na plenarnoj sjednici, dok bi u međuvremenu oporba (SDP-HNS-IDS) sastavila svoj prijedlog o kojemu bi Sabor raspravljalo idući tjedan. Drugi bi korak, za desetak dana, bio usklađivanje jedinstvenog nacrta ustavnih promjena na kojemu bi radili predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Treći korak bit će konačno prihvaćanje u Saboru najvjerojatnije do kraja godine.

- Ne treba čekati. Dio promjena Ustava bitan je radi zatvaranja nekih poglavlja. Ako to ne bismo učinili, onda bi nam ta poglavlja stajala - kazala je J. Kosor. Vladin će se prijedlog raspraviti i susrest će se s budućim prijedlogom opozicije. Nakon rasprave, zajednička skupina pokušat će doći do zajedničkog prijedloga oporbe i Vlade - rekao je autor ustavnih promjena Vladimir Šeks. Dodao je da je vladajućima prihvatljiv prijedlog opozicije da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom zastupnika, a što se tiče oporbenog uvjeta “raščišćavanja” biračkih popisa, smatra da to i nije pitanje Ustava:

- Popis birača pitanje je izmjena Zakona o prebivalištu i stvar čišćenja popisa od "mrtvih duša" i "duša" koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Šef SDP-a Zoran Milanović kazao je da su na sastanku “uspjeli dogovoriti da će se ozbiljno pristupiti promjenama Ustava koje moraju biti stvar dogovora”.

- Dosta je brzopletosti bilo u zadnje dvije godine. Ova je vlada morala mijenjati sve ono što je na brzinu donijela - kazao je Milanović.

Mesić: Predsjedniku treba dati pravo da suspendira zakon
Predsjednik Stjepan Mesić smatra da bi ustavnim promjenama predsjedniku trebalo omogućiti da procijeni treba li neki zakon stupiti na snagu ili ne. - Predsjedniku se treba omogućiti - kazao je jučer Mesić - da nepotpisivanjem zakon suspendira dok o njemu odluku ne donese Ustavni sud.

- Bilo bi dobro da predsjednik ne mora potpisati i da ne ovisi o tome hoće li Ustavni sud riješiti. Ako ne da svoj potpis, predsjednik bi suspendirao zakon dok Ustavni sud to ne riješi po hitnom postupku - kazao je predsjednik Mesić i napomenuo da je Ustavni sud zatrpan privatnim tužbama građana pa treba čekati dok ocjena ustavnosti zakona dođe na red.

Nije želio govoriti ima li oporbeni blok pravo kada traži da izmjene Ustava pričekaju proljeće, ali misli da se ne smije brzati.

- Ne bih govorio o vremenu. Treba provesti javnu raspravu. Struka i javnost moraju dati mišljenje i dobit ćemo Ustav na neko dulje vrijeme. Ovako ga mijenjamo svakih nekoliko godina - rekao je predsjednik Mesić.

 

 

Ključne riječi

Komentara 33

SO
Somelier
11:31 13.10.2009.

doktorica Idi se liječiti.Daj radi nešto ili uči.

SM
SMITSMIT
12:04 13.10.2009.

pinje452... zar Tito nije uginul pajdaš...

SM
SMITSMIT
12:01 13.10.2009.

DOKTORICA je izliječena od stvarnosti ali ima virus Kumrovca nu to je gore nego svinjska gripa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije