Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuta istraga

Ranko Ostojić: Svakoga se može pratiti, pa tako i Mladena Bajića

Ranko Ostojić (1)
Anto Magzan/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
13.12.2012.
u 17:47

Unutarnja kontrola provjerava zakonitost i ako je netko postupio zakonito, to je onda u redu. No, trebamo utvrditi je policija prekoračila ovlasti, komentirao je Ostojić slučaj prisluškivanja novinara

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je u izjavi za novinare u Valbandonu pokraj Pule potvrdio da je pokrenuta istraga u slučaju navodnog prošlogodišnjeg tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

>>Milanović: Pričekajmo kontrolu MUP-a, ne želim nikoga cipelariti

– Ravnateljstvo policije već je izdalo priopćenje vezano uz ovaj slučaj. Međutim, kao u svakom demokratskom društvu, smatram da takav slučaj treba dodatno istražiti i zato sam zatražio unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova da bi se do kraja raščistio ovaj slučaj – kazao je ministar Ostojić. Na pitanje novinara ima li policija uopće ovlasti da prati državnog odvjetnika, Ostojić je istaknuo da svaka osoba može biti predmet takvih mjera. No, ovaj slučaj zaslužuje da ga se posebno ispita jer je po meni neprihvatljivo da se eventualni zahtjev državnog odvjetnika upravo iskoristi eventualno protiv njega, naglasio je ministar Ranko Ostojić dodavši da cijeli ovaj slučaj treba što prije raščistiti. Prema njegovim riječima svi podaci koji su do sada iscurili ne demantiraju da je bilo određenih izvidnih radnji policije te sada treba vidjeti je li to netko zloupotrijebio.

Je li bilo prekoračenja ovlasti?

– Unutarnja kontrola provjerava zakonitost i ako je netko postupio zakonito, to je onda u redu. No, trebamo utvrditi je li bilo prekoračenja ovlasti policije – kazao je Ostojić. Dodao je da su ti izvidi bili rađeni zbog curenja podataka iz prošlogodišnjih USKOK-ovih istraga, poput iskaza Branke Pavošević. Ministar unutarnjih poslova objasnio je da  u ovom slučaju nije riječ o prisluškivanju nego je u pitanju eventualno praćenje ili primjena policijske ovlasti koja proizlazi iz članka 80 zakona o policijskim ovlastima u kojima ravnatelj policije može, a da nikome ne podnosi izvješće, narediti praćenje određenih osoba.

– No, pitanje je koliko je to eventualno trajalo i je li se to doista dogodilo – poručio je Ranko Ostojić. On nije htio komentirati pitanje novinara kako je moguće da je Ivo Sanader gostujući u jednoj televizijskoj emisiji govorio o razgovorima novinarke Ivanke Tome i glavnog državnog odvjetnika kazavši da će ''unutarnja kontrola podnijeti izvješće o konkretnom slučaju“.

O slučajevima Sabo i Bilić

Na pitanje novinara ima li kakvih novih saznanja o sinoćnjoj provali u kuću vukovarskog gradonačelnika, ministar Ostojić istaknuo je da je policija nakon dojave pristupila svim radnjama u cilju rasvjetljavanja tog slučaja te je ujedno potvrdio da je gradonačelnik Sabo dobio policijsku zaštitu. Ministar Ostojić večeras je u Valbandonu, gdje je sudjelovao u radu godišnjeg susreta s načelnicima svih policijskih uprava, novinarima kazao da je nakon izvršenog nadzora utvrđeno kako je policija tijekom potrage Antonije Bilić uredno odradila svoj posao i nije bilo nikakvih propusta. – Tijelo nije pronašla, no ne može se utvrditi da je bilo propusta u potrazi. Policajci su učinili sve sa svoje strane, dvaput su pretraživali teren, vjerojatno je tijelo bilo zakopano tako da ni psi, ni GSS, niti ostali koji su bili uključeni u potragu nisu pronašli tijelo pokojne Antonije – zaključio je Ostojić.

Sve o aferi prisluškivanja novinara čitajte OVDJE.

Komentara 26

KU
kukuriku
18:07 13.12.2012.

..."nekada se vrsíla eksploatacija cóvjeka po cóvjeku, a danas je obratno.."...-))

GM
Gusta magla
18:10 13.12.2012.

Izmisljanje afera za prikrivanje vlastitih pogresaka i nesposobnosti. A mislio sam da je toga bilo samo u Jugi.

KU
kukuriku
18:05 13.12.2012.

bravo ostoja,...tako triba tvrdo,ostro judbaski !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije