Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spd izabrao čelnike

Rajko Ostojić, Opačić, Maras i Komadina potpredsjednici SDP-a

sdp (1)
Foto: Pixsell
1/12
02.06.2012.
u 10:21

U Predsjedništvo SDP-a nisu ušli Mirela Holy, Vojko Obersnel, Tihomir Jakovina, Ranko Ostojić, Josip Leko, Šime Lučin...

Esdepeovke i epdepeovci, članovi pobjedničke koalicije, dobro došli! Čestitam vam na pobjedi. Idemo raditi! - rekao je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović na početku Konvencije SDP-a na kojoj 2290 delegata bira novo vodstvo stranke - potpredsjednike, članove Predsjedništva i Glavnog odbora. Za 17 mjesta u Predsjedništvu natjecalo se  34 kandidata, a za 103 mjesta u Glavnom odboru natječe se čak 364 kandidata.

Novi potpredsjednici SDP-a su: Rajko Ostojić (1216), Gordan Maras (834), Milanka Opačić (850) i Zlatko Komadina (1094). Odlučili su tako delegati nakon što su sat vremena ranije izabrali novo predsjedništvo stranke.

Milanović: Ovo je stranka u kojoj ima lobiranja, ali nema nezakonitosti

Šef Milanović čestitao je pobjednicima, a gubitnicima je savjetovao da sportski podnesu poraz.

- Ovo je stranka u kojoj ima lobiranja, ali nema nezakonitosti i neće ih biti dok je mi vodimo. Izabrali smo tim koji SDP treba voditi iduće 4 godime, pred nama su lokalni izbori pa parlamentarni - kazao je Milanović aludirajući na lobističku osovinu Bernardić-Rajko Ostojić-Maras.

Ostojić je izbjegao izravan odgovor o lobiranju već je pozvao na zajedništvo stranke. Najveći pobjednikom se osjećao Komadina.

- Velika mi je satisfakcija i zadovoljstvo ovaj rezultat i što se vidi da se cijeni rad na terenu - kazao je Komadina.

Veliko zadovoljstvo reizborom otvoreno je pokazala i M. Opačić.

- Ovo je moj veliki uspjeh jer sam već 20 godina u vrhu stranke, a znate da se nije lako toliko dugo na vrhu održati - kazala je M. Opačić. G. Maras, za kojeg su mnogi kolege jučer govorili da je uz Bernardića i R. Ostojića najviše  lobirao, svoj uspjeh objasnio je "radom u stranci koje je članstvo prepoznalo". Zanimljivo je da je Milanovićev šef kabineta Tomislav Saucha u Glavni odbor ušao tek kao 17. na zagrebačkoj listi (od 22 mjesta) osvojivši tek dva posto glasova. 

Novo predsjedništvo

U Predsjedništvo SDP-a su ušli Rajko Ostojić, Davor Bernardić, Zlatko Komadina, Gordan Maras, Arsen Bauk, Neven Mimica, Milanka Opačić, Branko Grčić, Željko Sabo, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Željko Jovanović, Boris Šprem, Biljana Borzan, Mihael Zmajlović, Marina Lovrić Merzel, Vedran Babić.

Pravo da se kandidiraju za potpredsjednika stranke iskoristili su Rajko Ostojić, Gordan Maras, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, Željko Jovanović, Zlatko Komadina, Arsen Bauk i Branko Grčić. Ostalih devet nisu.

U Predsjedništvo SDP-a nisu ušli Mirela Holy, Vojko Obersnel, Tihomir Jakovina, Ranko Ostojić, Josip Leko, Šime Lučin...

Treba napomenuti da je svima najveće iznenađenje neulazak Vojka Obersnela u Predsjedništvo stranke. Na stranu to što nije ušao po "regionalnoj kvoti" koja Istri, Primorju i Lici garantira dva mjesta, i što su delegati svoje povjerenje dali Željku Jovanovići i "otpisanome" Zlatku Komadini.

Ono što je šokiralo stranačke "starješine" je činjenica da Obersnel nije uspio skupiti dovoljno glasova da u Predsjedništvo uđe kao jedan od četiri "sretna gubitnika". Sva četiri mjesta rezervirana za najbolje od onih koji nisu prošli po regionalnom ključu osvojili su kandidati iz Zagreba - Neven Mimica, Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Boris Šprem.

V. Obersnela utukla je činjenica da mu je politička moć slaba i da nije ušao u Predsjedništvo

- Nisam razočaran, ali mogu reći da nisam zadovoljan. Ali politika je takva, tko god je u njoj mora očekivati i gubitke - pomirljiv je Obersnel. Ne zna zašto mu je moć oslabila, a Boris Šprem također kaže da bi za takvu procjenu trebala analiza.

- Jako sam razočaran što Vojko Obersnel nije ušao u Predsjedništvo jer mislim da bih u njemu imao odličnog suradnika. Baš sam razočaran - kazao je Šprem koji se za mjesto podpredsjednika nije kandidirao jer mu procjene, s obzirom na broj osvojenih glasova za ulazak u Predsjedništvo, nije išao na ruku.

Vrlo napeta i neizvjesna utrka za popunjavanje najviših funkcija u stranci približila se svome kraju nešto poslije 16 sati kada je završilo glasovanje. 

Nešto više od dvije tisuće kandidata nestrpljivo je iščekivalo Slavka Linića, predsjednika izborne komisije, da objavi rezultate izbora za članove Glavnog odbora i Predsjedništva.

Iz razgovora s brojnim esdepeovcima zaključujemo da nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti rezultate, a pravo lobiranje nastat će tek nakon prvog kruga kada će 17 izabranih u Predsjedništvo moći istaknuti i svoje kandidature za jedno od četiri mjesta potpredsjednika stranke. 

SDP-ovi unutarstranački izbori održavaju se u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova. 

"Rođačka država"

Veliki dio svog govora pred delegatima izborne konvencije predsjednik SDP-a Zoran Milanović posvetio je hrvatskoj poziciji u Europskoj uniji.

- Nema više genijalnih ideja koje će promijeniti svijet, evo već u ponedjeljak. U Europi kao da nedostaje energije. Vlada velika kriza nepovjerenja i u ovom teškom trenutku Hrvatska ulazi u EU. EU je sredstvo za Hrvatsku, to je činjenica. A činjenica je i da se Hrvatska mora razvijati na krilima europskih fondova koji su mršaviji nego prije. Treba naći balans između štednje koja je nužnost i rasta koji je preuvjet napretka - rekao je Milanović i dodao da u ovim teškim vremenima očekuje podršku i od građana i od članstva SDP-a.

Govoreći o korištenju kohezijskih fondova Milanović je Europsku uniju usporedio s Jugoslavijom. Jugoslavija nije uspjela jer se razlike između najrazvijenijih i najzapuštenijih regija nisu smanjivale. Dok se, rekao je, u EU događa suprotno. Jaz između najbogatijih i najsiromašnijih članica sve je manji.

- Cilj je jaka Hrvatska koja za 20 godina neće biti primateljica nego davateljica europske pomoći - rekao je Milanović.

Predsjednik SDP-a u svom je govoru podsjetio na nužnost provođenja, kako je rekao, jedine dogme - odustajanja od mentaliteta bliskoga nepotizmu.

- Brat je brat, sestra je sestra, roditelji su roditelji, a posao je posao. Politika je posao. U maloj rođačkoj državi ne može se raditi posao. To je jedina dogma - rekao je Milanović.

Šef SDP-a upozorio je članove stranke da su lokalni izbori blizu.

- Moramo si postaviti visoke ciljeve. Na izore ćemo sami ili u koaliciji, većinom u koaliciji - rekao je Milanović.

Čačić ne vidi ni jedan razlog za neuspjeh koalicije

Na slogan današnje izborne konvencije "Srce Dobrih Promjena" osvrnuo se gost konvencije Radimir Čačić u svom pozdravnom govoru.

- Građani od nas očekuju dobre promjene, za njih je zadnji čas i to se od nas očekuje. Politika je mjerljiva disciplina. Na kraju mandata mjeri se porastom BDP-a, zdravljem ekonomije i postotkom realizacije korištenja EU fondova. Konačnu presudu donijet će nam sudac, a tko su suci znamo. SDP je vodeća snaga koalicije a HNS je strateški partner bez kojeg se ne može odlučiti ali u konačnici ne odlučuje - rekao je šef HNS-a Radimir Čačić i dodao kako ne vidi ni jedan razlog za neuspjeh vladajuće koalicije.

I IDS složno uz partnere

Koalicijski partner Ivan Jakovčić, uime IDS-a, poručio je "drugaricama i drugovima" iz SDP-a da su sada odnosi između te dvije stranke najčvršći u zadnjih 20 godina te da će ih IDS koji se često spominje kao najslabija karika podržati do kraja mandata  te očekuje suradnju i uspjeh i na lokalnim izborima. Kao i Čačić, istaknuo je da je uloga SDP-a u vođenju zemlje ključna te da građani najviše očekuju upravo od njih. Silvano Hrelja, šef HSU-a, podsjetio je da je potrebna žrtva građana da se zemlju izvede iz krize. 

- Umirovljenici su prvaci svijeta u umijeću preživljavanja, veterani podnošenja žrtava. Imaju strpljenja da se zgarište koje je ostavila bivša Vlada pretvori u vatru. Nadamo se da da že Vlada pomoći da to što lakše i brže prođe - poručio je Hrelja. Milorad Pupovac iz SDSS-a esdepeovcima je poručio da će ih podržati u svim teškim odlukama.

Komadina drži da će se izabrati najbolji, među kojima vidi sebe

U raspravu se uključio i Zlatko Komadina, još uvijek aktualni potpredsjednik stranke, uvjeren je, kazao je, da će delegati izabrati najbolje vodstvo u kojemu će objediniti "žene i muškarce, mlado i staro, ali i osobe srednjih godina kao što je on". Suptilno je tako lobirao za sebe te se zahvalio stranačkim prijateljima koji su ga bodrili dok je bio bolestan i u konačnici odstupio s mjesta ministra pomorstva, prometa i veza. 

- Žein članovima Vlade sreće i zdravlja, to nam svima treba. Nadam se pobjedi na lokalnim izborima za godinu dana - kazao je Komadina.

Ključne riječi

Komentara 296

GO
gOOgLer
13:00 02.06.2012.

Da je jezik lopata u Hrvata, gotova bi bila kula Babilonska i to od zlata. :-)

IC
ice12
15:56 02.06.2012.

e, moj narode!

HA
harman
15:51 02.06.2012.

vidim kradezeovci se osjecaju prozvanima! pitam se zasto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije