Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOViJEST GUARDIANU

Rafid Ahmed al-Janabi: Moja laž pokrenula je rat SAD-a i Iraka

Cristiano Ronaldo
Foto: Reuters
1/2
Autori: maš, sd
16.02.2011.
u 19:01

Iračanin koji je bio poznat pod kodnim imenom Curveball iznosi razloge zbog kojih je izmislio iračko oružje za masovno uništenje

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, koji je u američkim i njemačkim obavještajnim službama bio poznat pod kodnim imenom Curveball, britanskom dnevnom listu The Guardianu ispričao je kako je on izmislio da Irak ima tajno oružje za masovno uništenje da bi uvjerio Amerikance da je Sadam Husein opasan i da ga treba svrgnuti. Točnije, on je izmislio da Sadam raspolaže kamionima u kojima se nalazi biološko oružje spremno za upotrebu i lansiranje te da raspolaže tajnim tvornicama oružja za masovno uništenje. Upravo na temelju njegovih priča bivši američki predsjednik George Bush donio je odluku da krene u napad na Irak, rušenje Sadama Huseina.

Iako kaže da je bio šokiran kada je vidio do čega je njegova izmišljotina dovela, naglašava da je on sam, ali i njegovi sinovi, ponosan što mu je pružena prilika da pomogne u rušenju Sadamova režima od kojega je pobjegao u izgnanstvo 1995. godine.

Špijuni mu pomagali

Cijela priča počinje u Njemačkoj u kojoj je Janabi dobio azil i gdje i sada živi. Kaže da je 2000. godine s njim kontaktirao njemački dužnosnik, kojemu je ispričao priču o mobilnom biološkom oružju. Janabi kaže da ga je njemačka obavještajna služba identificirala kao inženjera kemije školovanog u Bagdadu. Od njega su tražili bilo kakve insajderske informacije o Sadamovu Iraku.

– Odmah sam shvatio da je to prilika koja se ne propušta. Njemački obavještajci bili su toliko željni informacija i detalja da su mi pomagali da opišem procese proizvodnje biološkog i kemijskog oružja. Dali su mi priručnik za inženjere kemije koji još uvijek imam – kazao je Janabi.

On je The Guardianu kazao da je istina izašla na vidjelo i sredinom 2000., kada su njemački agenti otputovali u Dubai na razgovor s dr. Bassilom Latifom, bivšim Janabijevim šefom u iračkoj vojnoj industriji. Janabi je, naime, Latifova sina, koji je studirao u Londonu, optužio da je pribavljao oružje za Sadama. Latif je već tada rekao da ništa od onoga što je Janabi kazao nije istina. Kada su ga Nijemci suočili s Latifovom verzijom, on se povukao, no kada su ponovno u vezi s istom pričom kontaktirali s njim dvije godine kasnije, shvatio je da ih Latif nije razuvjerio.

Bez kajanja za laži

Tada su mu zaprijetili da njegovoj trudnoj supruzi neće dopustiti da dođe u Njemačku, već će je iz Španjolske vratiti u Maroko. Nije imao izlaza pa je počeo surađivati. Kada je 5. veljače 2003. čuo govor Colina Powella pred Vijećem sigurnosti, postalo mu je jasno da su njegove laži poslužile kao povod za rat.

Sada naglašava da ne žali što je to učinio iako je u njegovoj zemlji poginulo više od 100 tisuća ljudi. – Gine se u svim ratovima. Želio sam slobodu za Irak. Jesam li imao drugog izbora? – kazao je Janabi.

Njemački parlamentarni zastupnik Hans-Christian Strobele upozorio je da je Curveball prekršio njemački zakon koji zabranjuje širenje lažnih informacija koje mogu dovesti do rata ili narušavanja odnosa između dviju zemalja te da stoga može završiti u zatvoru.

Mogao bi biti osuđen i na doživotnu kaznu zatvora – tvrdi taj njemački političar koji Curveballovu ispovijest planira staviti na dnevni red Bundestaga. Zanima ga je li tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder uoči invazije na Irak znao da Curveball laže. Schroeder se tada odbio priključiti Bushovoj "koaliciji voljnih".

Irački disident bio je svjestan da će njegov istup izazvati posljedice. Svojoj supruzi i bratu u Švedskoj dao je broj telefona Guardianova novinara "za slučaj da se njemu nešto dogodi".

Komentara 348

ZE
zeix
09:14 17.02.2011.

Laži i kradi naftu!! BaUAEAaaa!!!

OB
-obrisani-
10:46 17.02.2011.

...a odgovornost pred Bogom za tolike poginule???

ST
Stockholm
20:32 16.02.2011.

16.02.2011. u 20:30h Hikos je napisao/la: Sukob suniti-šijiti za Saddamova vremena bio je političke, a ne vjerske prirode. ***************************************** Sa svim duznim postovanjem ali jako glupo komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije