Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reketario čermaka

Radovića uhitili čim je primio dogovoreni iznos od 100.000 eura

Saša Radović
Duško Marušić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Marijana Zrinjski/VLM
17.11.2011.
u 12:21

Radović je od Čermaka tražio milijun eura, a zauzvrat ga više ne bi javno prozivao kao ratnog profitera i povukao bi kaznene prijave protiv njega.

Zbog reketarenja generala Ivana Čermaka, bivšeg haaškog uznika i jednog od imućnijih Hrvata koji se bavi naftnim biznisom, u srijedu je u Opatiji uhićen Saša Radović, pisac i jedan od organizatora protuvladinih prosvjeda “Stegnite vi remen, bando lopovska”.

Javio se preko posrednika

Radović je od Čermaka tražio milijun eura, a zauzvrat ga više ne bi javno prozivao kao ratnog profitera i povukao bi kaznene prijave protiv njega. Kako doznajemo, Radović se nije obratio izravno Čermaku, nego mu je svoj zahtjev uputio preko posrednika, zajedničkog znanca. No, nakon što je primio zahtjev, Čermak se uputio u Državno odvjetništvo i prijavio reketarenje. Tada je uslijedila klasična akcija, a to je značilo da je Čermak prema uputi tužitelja “pristao” isplatiti dio novca.

Bila je riječ o 100.000 eura, koji je u suradnji s tužiteljima i policijom bio pripremljen tako da su sve novčanice označene, a istodobno su od suda dobivena odobrenja za tajna snimanja i uhođenja. Susret s Radovićem i njegovom suprugom, koja je također uhićena i navodno je sudjelovala u iznudi, bio je organiziran u restoranu kod tunela Učka. Tako je primopredaja prvog iznosa, koji je bio desetina tražene svote, provedena uz tajni policijski nadzor te dokumentirana. Odmah nakon što je uzeo novac, Radović i supruga uhićeni su i privedeni u istražni zatvor.

Inače, cijelom akcijom rukovodi Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje je i pripremalo slučaj. Formalno protiv Radovića pokreću kazneni postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iznude. Prema neslužbenim informacijama, Radović se našao u financijskim problemima, pa je izlaz pokušao naći u tome da naplati višegodišnji sukob s Čermakom.

Radović je, naime, autor knjige “Tko je jamio, jamio”, izdane 2008. godine, u kojoj se bavio problematikom korupcije i nefunkcioniranja pravosuđa u Hrvatskoj. U sklopu te teme istaknuto mjesto dao je Ivanu Čermaku optužujući ga za ratno profiterstvo i kriminal. Knjiga je bila povod i za više televizijskih nastupa u kojima je Radović ponavljao optužbe na Čermakov račun.

Već su na sudu

Zbog takvih izjava Čermak ga je tužio za klevetu, no Radović je odmah najavio protutužbu kojom će tražiti povrat imovine ratnog tajkuna, kako je zvao Čermaka.

Radović je, inače, i sam sudionik Domovinskog rata, navodi da je bio dragovoljac od 1991. do 1995. te da je bio glavni instruktor borbenih vještina Specijalnih postrojbi GS-a OS-a. U svojoj biografiji naveo je i da je bio na dužnosti časnika za stegu te časnik SIS-a. Zaključujući da velik broj građana Hrvatske živi na egzistencijalnom minimumu, Radović je izjavljivao da se to može riješiti procesuiranjem ratnih profitera i tajkuna.

Pritom je spominjao Čermaka, uz napomenu da je u vrijeme Domovinskog rata uz znanje vlasti nafta bila prodavana u BiH te da je ista ta nafta završavala u tenkovima SAO Krajine koji su ubijali hrvatske borce.

Komentara 107

BA
babilon
21:48 17.11.2011.

sdpenjara

CM
crna mamba
22:02 17.11.2011.

Vidite samo našto liči?

FE
Felicijen
15:14 17.11.2011.

Lonac tuži poklopac ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije