Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažne putovnice

Radovan Karadžić putovnicu je osobno uzeo u MUP-u

'A picture taken on November 3, 2009 shows Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic in the courtroom of the ICTY War Crimes tribunal in the Hague. Prosecutors wind up their case in the genocide tri
Foto: 'MICHAEL KOOREN'
1/3
22.06.2012.
u 09:30

Margetić istražiteljima: Fratri s područja Tuzle i Viteza krivotvorili su krsne listove za kriminalce

Priča o izdavanja lažnih putovnica kriminalcima prve lige, zbog čega se vodi istraga protiv Zvonka Šendulovića, osumnjičenog da je organizirao skupinu dilera te u nju uključio Marijana Dominkovića i Marinku Tupaju, zaposlene u ispostavi konzulata u Orašju, osječke policajce Brunu Margaretića i Zorana Rudničkog te Radojku Cvetković, višu referenticu iz Odsjeka za putne isprave PUZ-a, i Darka Gojića, sve se više raspetljava.

Iz nekih njezinih detalja može se iščitati zašto je država, blago rečeno, bila prilično nezainteresirana za protuzakonite aktivnosti unutar sustava koji treba jamčiti sigurnost građana, a što će od svega ispasti na kraju, rano je prognozirati. USKOK je, naime, nedavno ispitao i novinara Domagoja Margetića vezano uz saznanja o izdavanju lažnih putovnica. Istražiteljima je kazao da mu je Radojka Cvetković tijekom razgovora spominjala i izdavanje lažne putovnice Radovanu Karadžiću.

Ušetao u Petrinjsku

– Pričala mi je da je dao otisak prsta u PUZ-u, ali da ga nisu provjeravali u terminalima zbog intervencije iz MUP-a. Prema njezinim tvrdnjama, službenici koji su radili na izdavanju isprava nisu u takvim prilikama smjeli postavljati pitanja zbog straha da ne izgube posao. Prema priči Radojke Cvetković, on je doslovno ušetao u zgradu u Petrinjskoj i ništa mu se nije dogodilo iako je za njim bila raspisana međunarodna tjeralica – kazao je istražiteljima. Inače, nakon Karadžićeva uhićenja 2008. godine, saznalo se da je imao lažnu putovnicu na ime Petar Glumac te da ga je austrijska policija bila legitimirala u Beču 2007. godine pod tim imenom, ali ga nije prepoznala. Također, pojavile su se informacije da je s tim dokumentom bio u Hrvatskoj, što su nadležne službe u to vrijeme redom negirale. U Margetićevu iskazu također stoji da mu je ta žena opisala i način na koji su izdavane lažne putovnice.

– Prema opisu koji mi je dala, pojednostavljeno je to izgledalo ovako: kod fratara na širem području Tuzle, Orašja i Viteza za pripadnike krim-miljea vađeni su krsni listovi koje je svećenik antidatirao. U njih su unošena imena i podaci novih identiteta. Potom se vadio rodni list u BiH, a onda i osobna iskaznica. S tim se dokumentima dolazilo u Hrvatsku radi izdavanja lažnih putnih isprava. U pravilu se radilo o žurnom postupku – ispričao je istražiteljima. Dodao je da mu je ova žena govorila i o intervencijama koje su dolazile iz vrha MUP-a.

Intervencije s vrha

– Znali su doći predmeti na kojima se nalazila cedulja na kojoj je pisalo \"KM\", a što je prema njezinim tvrdnjama upućivalo na kabinet ministra. Tako sam na prije spomenutom papiru zabilježio da je intervencija ministra išla u pogledu putne isprave izdane Sretku Kaliniću – rekao je Margetić. Spomenuti pripadnik tzv. zemunskog klana svoju je lažnu putovnicu osobno podigao u Petrinjskoj 25. kolovoza 2006. godine, dakle u vrijeme dok je na čelu MUP-a bio Ivica Kirin. On tvrdi da za svog mandata nije imao saznanja o izdavanju lažnih hrvatskih dokumenata kriminalcima.

Komentara 102

Avatar Bekrija
Bekrija
09:42 22.06.2012.

Domoljubi tipa Z. Mamić su zaslužni za to što su najveći krvnici hrvatskog naroda putovali s hrv.putovnicama!! Sram vas može bit!!!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:47 22.06.2012.

"Pričala mi je da je Karadžić otisak prsta u Policijskoj upravi u ZAGREBU!!!, ali da ga nisu provjeravali u terminalima zbog intervencije iz MUP-a." - Neka uskok javno prokaže ljude u Hrvatskoj policiji koji su pomagali srpskim ratnim zločincima!!!

TZ
tarantula-zg
09:40 22.06.2012.

ako je ovo istina, Kirina u zatvor, odmah i bez rasprave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije