Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže odgovore

Radnici zabrinuti; Kakva je sudbina sisačke rafinerije?

rafinerija, zagađenost zraka (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
15.01.2013.
u 13:53

"Ne želimo i nećemo mirno pratiti zbivanja koja će u doglednom vremenu rezultirati gašenjem proizvodnje u Sisku”, piše u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Ivan Tomac

Izražavamo najozbiljniju zabrinutost za dugoročni nastavak rada Rafinerije nafte Sisak, koju temeljimo na planiranoj preradi 500.000 tona sirove nafte u ovoj godini, što odgovara samo količini prerađene nafte s domaćih naftnih polja, rečeno je pismu Samostalnog sindikata EKN-a, upućenog članovima Uprave Ine, Nadzornog odbora Ine te Odboru izvršnog direktora Ine.

– Količina planirane prerade, uzimajući u obzir dnevnu preradu od 5400 tona u prošloj godini, zvoni svom silinom na uzbunu, jer će ove godine Rafinerija nafte Sisak raditi najviše tri mjeseca ili 90 dana, što je u odnosu na lani svega 38,5 posto prerađene nafte ili 38,7 posto kapaciteta rada postrojenja. Ako je to privremena proizvodnja zbog planiranih investicija za poboljšanje tehnologije kao preduvjeta za ukidanje zabrane prerade nafte s više od 1,5 posto sumpora, zahtijevamo pravovremeno pismeno očitovanje, kako bi umirili zabrinute radnike, članove sindikata u Rafineriji nafte Sisak.

Kao i do sada, ni u razgovorima sa sindikatima Ine, ni posredstvom Radničkog vijeća Ine, kao ni od predstavnika radnika u Nadzornom odboru Ine, nismo mogli dobiti nikakve naznake o dugoročnoj opstojnosti Rafinerije nafte Sisak, već smo svjedoci stalnog smanjenja proizvodnje i prerade, a posebno u odnosu na najave u 2013. godini, što dugoročno ne sluti na dobro i stvara opravdanu zabrinutost.

"Ne želimo i nećemo mirno pratiti zbivanja koje će u doglednom vremenu rezultirati gašenjem proizvodnje u Sisku”, piše u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Ivan Tomac. Na kraju pisma od mjerodavnih tijela u Ini traži se žurno očitovanje do 18. siječnja ove godine kako bi EKN u Rafineriji nafte, Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji mogao oblikovati i provoditi sindikalne aktivnosti vezane uz opstojnosti i sudbinu Rafinerije nafte Sisak.

Kako je novinarima jučer objasnio Ivan Tomac, pismo se temelji na odluci Ine o odgodi planirane druge faze modernizacije sisačke rafinerije te nedavne obustave rada osam procesnih jedinica u Rafineriji nafte.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:41 15.01.2013.

Poštovani radnici, nemate se zašto brinuti. To je gotova stvar; propala firma, sva "imovina" firme preopterećena ogromnim kreditima koji su pretočeni tko zna kamo, jer u modernizaciju, opremu i sl - očito nisu............................Ništa od toga, ne dajte da vas zavlače i muljaju

HU
hugo
12:46 16.01.2013.

ko tu koga hebe?!, nije li proizvodnja domaće nafte 1-1,5 mil. tona nafte, a ne smješnih 500.000 tona...........mi ne znamo ni što bi sa crnim zlatom, jedino nama je to problem, a ne zlato, užas. Glavni problem je taj što MOL ima u Slovačkoj rafineriju koja prerađuje 12 mil. tona, nafte tako da mu ne treba ni jedna naša rafinerija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije