Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život u kaznionici

Radimir Čačić radit će za nekoliko stotina kuna kao knjižničar

'03.07.2013., Valtura - Otvoreni kazneno-popravni dom Valtura, specificna je kaznionica u kojoj zajedno rade zatvornici, njih oko 150 zajedno sa civilima, ostvarujuci prihode zatvoru i sebi. Prema zna
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
1/6
09.07.2013.
u 20:30

Sve sobe su trokrevetne, jedan je ležaj obični, a drugi na kat. Zatvorenici pod ključem drže samo metalni ormar s osobnim stvarima

Došli ste u sustav gdje nema žice, nema sredstava prisile i svakog trenutka možete otići. Ali vam je bolje da ne idete – ponavljaju te riječi već godinama zaposlenici kaznionice u Valturi nedaleko od Pule svakom zatvoreniku koji ovdje dođe na izdržavanje kazne.

Sad, je li zbog uvjerljivosti govornika ili opreza slušača, zatvorenici odavde zaista ne odlaze; nema tu bijegova, ali ni tučnjava i nekih žestokih svađa među osuđenicima. Nema ni napada na pravosudne policajce jer ovdje ni nema pravosudne policije. Ni visokog zida preko kojeg se ne vidi dvorište, bodljikave žice...

Tu je samo rampa na ulazu koja se podiže i za obične smrtnike jer ovdje mogu dovesti automobil na tehnički pregled, popravak kod limara, u praonicu...

Nije ih zanimao ulazak u EU

Imanje kaznionice prostire se na površini od čak 714 hektara, a ovamo dolaze dvije kategorije osuđenika. Prvi su oni koji su izravno upućeni u Valturu, nakon cjelovite obrade na Odjelu za psihosocijalnu dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu, što je prvi korak nakon pravomoćnosti presude za svakoga tko je osuđen na kaznu dulju od šest mjeseci zatvora. Druga su kategorija zatvorenici pri kraju izdržavanja kazne i uzornog vladanja koji su svojim ponašanjem zaslužili da budu premješteni u Valturu, gdje je na snazi najblaži režim jer je ovo kaznionica otvorenog tipa. A to \"otvorenog\" znači da zatvorenici, kad im završi šihta na poslu, mogu do mile volje šetati, iz jedne od telefonskih govornica pozivati brojeve koji su im odobreni na tzv. pametnoj kartici, mogu se tuširati, rekreirati... I tko bi onda bio lud ne poslušati zaposlene kada govore: \"...bolje vam je da ne idete?\" Jer, odu li, u Valturu se više neće vratiti.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jedan je od onih koji je čuo ovo upozorenje. Na dan našeg posjeta kaznionici, dvadesetak sati nakon što je ondje iz Remetinca stigao sve donedavna jedan od najmoćnijih ljudi u državi, u Valturi je bilo 156 osuđenika. To znači da slobodnih kreveta ovdje ima još jer je smještajni kapacitet kaznionice 172 osuđenika. No, zbog tog viška prostora, nitko od zatvorenika nije se dograbio mogućnosti da bude sam u sobi. Ni Radimir Čačić, koji zatvorski prostor dijeli s još dvojicom.

Sve sobe u Valturi su trokrevetne – jedan je ležaj obični, a drugi na kat. Tu je još stol, stolica, metalni ormar s tri lokota – za svakog cimera po jedan. Baš su ti ormari jedino što se ovdje zaključava. U sobama je iznad ulaznih vrata polica na kojoj je televizor. Dozvoljeno je imati jedan tv-prijamnik po sobi, pa se zatvorenici moraju dogovarati što će gledati na jednom od 14 kanala, koliko im je dostupno u običnom paketu usluga. Televizor i svjetla gase se u 23 sata, osim u iznimnim situacijama poput kakvog nogometnog prvenstva, kad dobiju dozvolu upravitelja da mogu prijenos pogledati do kraja.

– Jesu li tražili dozvolu i da do kraja odgledaju televizijski program povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju? – pitam upravitelja kaznionice Tihomira Marovića.

– Ne. Nije ih zanimalo – odgovara.

Razlika između zatvorenika i vanjskog svijeta jest i ta što u Valturi svi rade. I za to dobivaju plaću. Doduše, ona je od 300 do 800 kuna, ali zatvorenici nemaju troškova plaćanja režija, hrane, smještaja, odjeće za rad...

Buđenje u Valturi je u 6 sati, doručak pola sata kasnije, u 7 je postrojavanje. Prespava li zatvorenik tri puta, ići će na stegovni, što se evidentira u njegovu osobniku i umanjuje mu prava na pogodnosti koje počinju teći dva mjeseca nakon ulaska u kaznionicu. Kad zatvorenici počnu ostvarivati prava na pogodnosti, obično im obitelji prestanu dolaziti u posjet jer mjesečno s njima provedu do 120 sati.

Radimir Čačić trenutačno je smješten u sobi na prijamno-otpusnom odjelu, u sklopu kojeg se nalazi i dom zdravlja, a gdje će boraviti ukupno desetak dana. U tom će se vremenu kristalizirati kamo će biti upućen na rad tijekom izdržavanja kazne. Najizglednije njegovo buduće radno mjesto jest ono u knjižnici i čitaonici kaznionici Valture. Radno vrijeme biblioteke, u kojoj je oko 5500 naslova, dvokratno je od ponedjeljka do petka, od 7 do 11 i od 16 do 19 sati. Subotom i nedjeljom radi se od 8 do 13 sati. Trenutačno je među zatvorenicima tražena beletristika, a knjige iz ove knjižnice posuđuje od 40 do 60 posto osuđenih. U prostoru čitaonice imaju priliku prelistati dnevni tisak, dostupni su im i pravni propisi, a jedno od štiva su i zatvorske novine Valturski list.

– Unutar Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika četiri su odsjeka – poljoprivredna radionica, radionica kamenolom, servis sa stanicom za tehnički pregled vozila i odsjek održavanja i radno-terapijska zajednica – objašnjava Josip Trošt, zadužen za ovaj dio funkcioniranja kaznionice.

Poslovni u poljoprivrednoj radionici najbolje su plaćeni, a ovdje se radi i noćna smjena tijekom koje se dežura, priprema krave za mužnju. Onaj koga dopadne noćni rad ima pravo na jedan obrok više od ostalih pa jede pet puta. Na farmi kaznionice 370 je goveda, od čega je 150 muznih krava pa se tu proizvede mjesečno oko tri tisuće litara mlijeka koji se isporučuju PIK-u Rijeka. Kaznionica ima i oko 150 svinja, stotinjak koza i pet magaraca koji su tu kao dio tradicije. Tradiciju predstavlja i istarski boškarin, ogradom odijeljen od ostalih goveda. Samo, od kako su ga kastrirali, njegova je bijela koža postala siva...

Ne trebaju fiskalne blagajne

U Valturi se proizvodi meso i povrće za potrebe kaznionice te za zatvore u Puli i Rijeci. Godišnje je to oko 90 tona svinjetine i junetine te 70 tona povrća, od kojeg je najviše krumpira (50 tona), o ostalo je blitva, cvjetača, rajčica, paprika, feferoni... Proizvodi se tu i pivarski ječam kojeg otkupljuje PPK Nova Gradiška, tvrtka za koju u kaznionici zadovoljno kažu da je uredan platiša. Od ukupne površine kaznionice oko 440 hektara ekonomski je iskoristivo pa ovdje ima i vinograd, posađena je lavanda, a osim zasađenih ovdje su i presađene tzv. Titove masline s pulskog Muzila, 1980. godine posađene preminulom maršalu u čast.

Tijekom rada zatvorenici su obavezni nositi radnu zaštitnu odjeću, u slobodno vrijeme mahom su u trenirkama. Zaposlenici na farmi svoju odjeću po završetku smjene ne nose u nastambe, kojih je tri s po 17 trokrevetnih soba, šest tuševa i zajedničkim zahodima. Svaka tri dana dobivaju čistu odjeću za rad. Radnu odjeću imaju i zaposleni u kamenolomu, gdje se eksploatira kamen, proizvode kamene frakcije i betonske blokete. U sklopu kaznionice je stanica za tehnički pregled vozila gdje \"na grabu\" godišnje dođe oko pet tisuća vozila. Tu je i auto-servis, autolakirnica, limarija. Sve su ove usluge komercijalne.

– Imate li fiskalne blagajne? – pitam upravitelja.

– Ne trebaju nam jer poslujemo preko-žiro računa – objašnjava.

Bude li zaposlen u knjižnici, Radimir Čačić potpast će pod zaposlene iz kategorije održavanja i radno-terpijske zajednice. U održavanje se ubrajaju bravari i stolari, a u radno-terapijskoj zajednici izrađuju se suveniri i predmeti od gline, poput bukaleta, lonaca i peka. I oni su namijenjeni prodaji.

– Zatvorenici mogu dnevno odraditi do dva sata prekovremeno, što se dodatno plaća. Sama visina naknade ovisi o stručnoj spremi, koeficijentima...Nastojimo uravnotežiti potrebe kaznionice i stručne sposobnosti zatvorenika. Ako netko ima OPG i na slobodi se bavi poljoprivredom, naravno da ćemo mu i ovdje dati da se bavi tom vrstom posla – nabraja Željko Brgles, voditelj odjela tretmana. No, na svim ovim poslovima zatvorenici, naravno, nisu sami. S njima su strukovni učitelji, odgovorni službenici. Nakon rada i tretmana, a za svakog se zatvorenika oblikuje individualni program izvršavanja kazne, Radimir Čačić imat će prilike, baš kao što je i izjavio uoči odlaska na izdržavanje kazne, pozabaviti se svojom fizičkom kondicijom. Naime, u Valturi ima i teretana. Ona se nalazi u sklopu KEC-a, odnosno kulturno-ekonomskog centra, kako je ta zgrada nazvana još u \"ona vremena\". Tu je i kafić u kojem se piće može popiti na bonove, frizer i brijač koji radi utorkom od 9 do 16 sati, zatim radionica u kojoj se provodi program za one koji su, baš kao i Čačić, u zatvoru zbog kaznenog djela iz prometa. Takvih je ovdje najviše, 80 posto. Na drugom su mjestu neplatiše alimentacija, nešto malo je osuđenih zbog gospodarskog kriminala. Osim neizostavnih klubova liječenih alkoholičara i ovisnika (iako ovdje za njima nema potrebe), zatvorenike se uči odgovornom roditeljstvu, prevenira se nasilno ponašanje, tu su i komunikacijske radionice, koje pohađa onaj tko to želi. A od rekreativnog programa u Valturi se još nudi nogomet, košarka, rukomet, stolni tenis, boćanje... Tu je i informatička radionica, ali bez pristupa internetu.

Akumulacijom protiv žeđi u Istri

Tijekom sljedeće godine na prostoru kaznionice predviđen je, izgradnjom akumulacijskog jezera kapaciteta 630.000 prostornih metara, dovršetak projekt navodnjavanja. Investicija je to od 65 milijuna kuna u kojoj će Ministarstvo pravosuđa sudjelovati s isporučenim pet milijuna vrijednim kamenom iz Valture. Brana 15 metara dubokog jezera bit će visoka isto toliko. Ovaj je projekt strateški iznimno bitan jer će se u akumulaciji stvarati rezerve pitke vode pa Istra u ljetnjim mjesecima više ne bi smjela ostajati žedna. U sustavu će biti oko 15 kilometara cjevovoda, a od navodnjavanja se očekuje i bolji urod na poljoprivrednim površinama. U Valturi je planirana i izgradnja bioelektrane, i tu u krugu farme pa će se tako stajsko gnojivo, ne samo iz kaznionice, koristiti kao energent. Za ovaj projekt predana je dokumentacija za dobivanje dozvole za gradnju. Kolike će to uštede donijeti kaznionici, jedan zatvorenik sigurno jako dobro zna. Samo, trenutačno nije u prilici svoje mišljenje javno iskazati. Možda se to dogodi kad se, kao što je i najavio, vrati u politiku.

>>Pusić: Čačićev povratak? To nije tema. Rejting nam raste svaki dan

>>Čačić stigao u zatvor: Moći će raditi u kuhinji ili na poljima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije