Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Bruxellesu

Čačić: Debeljaku danas prijedlog ugovora o privatizaciji Brodosplita

radimir čačić
Tomislav Krasnec/VLM
29.10.2012.
u 12:20

Prema Čačićevoj izjavi, prijedlogom ugovora koji je upućen kupcu Brodosplita Tomislavu Debeljaku predviđa da se 365 mil. kn isplati putem jamstava u slučaju da se od vremena potpisa ugovora do vremena isplate ne donese rebalans proračuna.

Kupac Brodosplita dobit će danas prijedlog ugovora o privatizaciji, najavio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u Bruxellesu. U Europskoj komisiji Čačić je, na poziv povjerenika za energetiku, sudjelovao na sastanku u projektu Južni tok, ali nakon sastanka odgovarao je na pitanja Večernjeg lista o brodogradilištima koja se moraju privatizirati do ulaska Hrvatske u EU. Na pitanje zašto ugovor o privatizaciji Brodosplita još nije potpisan, Čačić je odgovorio da će ga privatni partner dobiti danas.

>>'Ugovor s DIV-om ne smijemo potpisati bez rebalansa proračuna'

– Ugovor dosad nije potpisan jer nije bilo stavke u proračunu po kojoj bi se mogla obaviti isplata (dodatnih 345 milijuna kuna obveza države prema Brodosplitu, op.a.). Mi smo već ponudili privatnom partneru premoštenje putem jamstava, čime bismo to financijski zatvorili dok se ne donese rebalans, ali on je to odbio. Sada smo to ponovo predložili i upisali u prijedlog ugovora – rekao je Čačić.

Prema njegovoj izjavi, prijedlogom ugovora koji je upućen kupcu Brodosplita Tomislavu Debeljaku predviđa da se 345 milijuna kuna isplati putem jamstava u slučaju da se od vremena potpisa ugovora do vremena isplate ne donese rebalans proračuna. U slučaju da se u tom vremenu donese rebalans proračuna, taj novac će biti isplaćen s nove proračunske stavke koja će nakon rebalansa postojati.

– Novac postoji, to nije sporno. Za slučaj da dođe do raskoraka između potpisa ugovora i isplate, a nije nužno da će doći jer isplata bi trebala biti nakon što se donese rebalans, ponuđeno je sada i u pismenoj formi jamstvo. Uvjeti Vlade sada su potpuno definirani. Privatni partner treba odlučiti prihvaća li ih ili ne – rekao je Čačić.

Podsjetimo, restrukturiranje Brodosplita odmaklo je najdalje od svih brodogradilišta koja se, prema uvjetima zapisanim u Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, moraju privatizirati do 1. srpnja 2013. ili otići u stečaj. Najneizvjesnija je sudbina 3. maja, za koji je Čačić danas priznao da "opcija koja je načelno dogovarana s Uljanikom nije do kraja zatvorena". Ali, unatoč tome što je Europska komisija još u kolovozu odobrila točan tekst prijedloga ugovora o privatizaciji Brodosplita, taj ugovor još nije potpisan. Protekli tjedan do javnosti su doprle međusobne optužbe Čačića i Linića o tome tko je kriv zato što ugovor nije potpisan.

Na pitanje što će se dogoditi ako kupac Brodosplita odbije prijedlog ugovora koji mu danas šalje Vlada, Čačić je u Bruxellesu odgovorio: – Ako odbije, onda je odbio. Tražit ćemo novog kupca ili ići u stečaj. Kupac, naravno, može i ne mora prihvatiti ponudu. A mi se ponašamo odgovorno i uvijek nastojimo imati i drugu opciju, jednostavno zato da kupac ne pomisli da može ucjenjivati državu.

>>Hrvatska na pola puta do toga da dobije trasu plinovoda Južni tok

Komentara 2

FR
frkafuljak
12:31 29.10.2012.

Niškoristi.

KR
kristov
14:29 29.10.2012.

Vlada će uputiti prijedlog ugovora privatnom kupcu kako bi ispunila jedan od uvjeta, tobožnje prodaje i privatizacije brodogradilišta. Spašavaju svoju kožu i prikrivaju nesposobnost, a kako bi zadovoljili EU zahtjeve. Što u ugovoru piše, tko koga šiša, to nitko ne zna. Platiti će građani svojim standardom ili kupac svojim slomom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije