Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOJI RJEŠENJE

Putujete na dan izbora, a želite glasati? Evo kako možete promijeniti biračko mjesto

Otvorena birališta za parlamentarne izbore 2015.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
17.03.2024.
u 18:02

Najkasnije deset dana prije izbora, građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta

Parlamentarnim izborima počinje ova superizborna godina, a nakon njih uslijedit će europski i predsjednički izbori. U slučaju da želite izaći na izbore, no na dan njihova održavanja nećete moći glasati na svom biračkom mjestu, postoji rješenje. Naime, imate opciju podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta čime se ne mijenja se podatak o prebivalištu ili adresi stanovanja u registru birača.

Kako biste provjerili jeste li na biračkom popisu te koje je vaše biračko mjesto, ključan je registar birača, kojemu se može pristupiti OVDJE. Riječ je, naime, o zbirci osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljanima drugih država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj. 

Registar birača, kako pojašnjava Ministarstvo uprave i pravosuđa, vodi se po službenoj dužnosti za svaki grad, odnosno općinu. Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

VEZANI ČLANCI:

"Nakon raspisivanja izbora građanima će u nadležnom upravnom tijelu biti dostupan uvid u podatke upisane u registar birača koji se odnose na osobno ime i adresu birača. Podaci će biti dostupni uz nadzor službene osobe do zatvaranja registra birača", navelo je Ministarstvo te pojasnilo kako se registar birača zatvara deset dana prije dana određenog za održavanje izbora. 

Privremeni upis

Najkasnije deset dana prije izbora, građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta. To je, naime, postupak kojim se biračima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj omogućava privremeni upis u popis birača drugog grada ili općine u Republici Hrvatskoj, ovisno o mjestu gdje će se zateći na dan izbora ili državnog referenduma. 

Zahtjevi za privremeni upis izvan mjesta prebivališta podnose se nadležnom upravnom tijelu, neovisno o mjestu upisa birača u registar birača. Privremenim upisom ne mijenja se podatak o prebivalištu ili adresi stanovanja u registru birača. Ta je opcija pogodna za one koji će, primjerice, na dan izbora biti na putovanju. 

Nakon zatvaranja registra, sastavlja se popis birača. Ovisno o vrsti izbora koji se održavaju, popis birača sadrži podatke o biračima koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice, biračima koji su se privremeno upisali u registar birača izvan mjesta prebivališta, biračima kojima su izdane potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, biračima koji su se prethodno registrirali te aktivno registrirane birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

GALERIJA Iz nje je pokradeno sve što je imalo vrijednost: Od ponosa Đakova ostali su samo zidovi i šuma na krovu

Otvorena birališta za parlamentarne izbore 2015.
1/65

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije