Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZAPOSLIT ĆE AMERIKANCE'

Putinov tajni plan za Iran: Je li ruski predsjednik umiješan u napad na Izrael?

Russian President Vladimir Putin meets with Iranian President Ebrahim Raisi in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/14
16.04.2024.
u 10:37

Savezništvo između Putina i Irana posljednjih je godina sve tješnje. Ono što im je zajedničko jest odnos prema SAD-u i Zapadu

Je li Vladimir Putin utjecao na napad Irana na Izrael? Njemački list Bild sugerira da je Putin imao prste u tom konfliktu i da Rusi namjerno koriste širenje rata na Bliskom istoku za svoje interesu. "Iran bombardira Izrael, svijet zastaje dah – a jedna osoba treba biti posebno sretna: ruski diktator Vladimir Putin. Za njega eskalacija ide točno po planu", piše Bild

"Moguće je da je Kremlju u interesu da sukob na Bliskom istoku ostane nepredvidiv. To će zaokupirati američke snage i američki novac, koji s druge strane nedostaje u obrani Ukrajine", rekao je za Bild vojni stručnjak Carlo Masala. Prema njegovim riječima, Rusija je bila obaviještena o iranskim namjerama. "Rusija je svakako bila obaviještena o iranskim namjerama. Moskva bi također imala priliku utjecati na Iran da je ova akcija bila u sukobu s ruskim interesima. Rusija to nije učinila", drži Masala.

Da Rusija stoji iza iranskog poteza pokazuje i nedjeljna reakcija Moskve na iranski teror. Iako je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju službeno pozvalo "sve strane" na suzdržanost, nije osudilo napad na Izrael. Također su poručili da je Rusija dugo upozoravala da će neriješeni sukobi na Bliskom istoku - posebice s Palestincima - izazvati daljnje napetosti. No, cinizam Rusa otišao je i dalje, tvrdi Bild.

Kada je izraelska veleposlanica u Rusiji kritizirala odgovor Rusije, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ju je direktno napala na Telegramu. "Možete li me podsjetiti kada je Izrael osudio bilo koji napad kijevskog režima na ruske teritorije? Ne sjećam se? Ne znam ni ja. Ali sjećam se redovitih izjava potpore akcijama (ukrajinskog predsjednika) Zelenskog od strane izraelskih dužnosnika," objavila je Putinova pouzdanica.

POVEZANI ČLANCI:

Savezništvo između Putina i Irana posljednjih je godina sve tješnje. Ono što im je zajedničko jest odnos prema SAD-u i Zapadu. 

Osim toga, Iran i Rusija su štićenici sirijskog diktatora Bashara al-Assada, koji je ubio stotine tisuća svojih sunarodnjaka i natjerao milijune u bijeg u Europu. Iz Irana nisu imali ništa protiv kada je Putin intervenirao u sirijski rat 2015. godine i time stekao svoju sferu moći na Bliskom istoku.

Foto: REUTERS

Iran prijeti da će bilo kakav postupak protiv njega naići na ozbiljan odgovor

U međuvremenu Iran prijeti da će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima. "Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira".

Iran je tijekom vikenda izveo napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael kao odgovor na nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Damasku za koji je optužio Izrael. Iranski napad bio je zaustavljen i nije prouzročio štete ni ljudske žrtve. 

FOTOGALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Russian President Vladimir Putin meets with Iranian President Ebrahim Raisi in Moscow
1/28

Komentara 34

PR
pravedno
11:43 16.04.2024.

Činjenica je da Izrael smije ubijati svagdje i svakoga da ne dobe nikada sankcije.

SE
Serengeti
17:36 16.04.2024.

Laži medija ne prestaju. Nije Asad istjerao nikoga iz Sirije već su ekstremni islamisti pokušali osnovati Islamsku Državu. Nakon što se cijeli svijet uključio u rat i porazio Islamsku Državu očekivalo se da će vojnici SAD-a otići iz Sirije. Međutim vojnici SAD-a su dali i još daju podršku u novcu i oružju sirijskoj oporbi i destabiliziraju cijelu regiju.

IG
IgorY
12:48 16.04.2024.

Nevjerojatan jednostran pristup. Kao da je Iran napao iz čita mira, ničim izazvan. Ti koji sada napadaju Iran gdje su biuli kada su Izraelci napali Iranski konzulat ? Nigdje, jasno. Normalno da su odgovorili i morali su, jer to štoo što rade Izraelci je bez presedana i potpuno besramno. No oni su kao naši ( moji nisu ) pa im je sve dozvoljeno. O napadu nisu znali samo Rusi i to se prešučuje, jer Iranci su obavijestili i Amerikance. Napad je izveden, jer je morao biti kao upozorenje. Šteta koju je izazvao Izraelu je minorna i sa takvom namjerom je napad i pokrenut. I umjesto da Izradl zašuti i da mu Ameri kažu dosta. Više vam ne pomažem, jer i tako Amerikancima čine više štete nego koristi. A da se to desi Izraelci bi cvileči podvili rep i odpuzali do kuta i ščučurili se tamo. Bez Amera su ništa. Arapi bi ih već davno pobacali u more. Što su na kraju i zaslužili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije