Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što svijet misli

Putin i Netanyahu bili za Romneya, a Chavez ipak čvrsto uz Obamu

'(120620) -- LOS CABOS, June 20, 2012 () -- Russia's President Vladimir Putin participates in a press conference on the second day of the seventh G20 Leaders' Summit, in Los Cabos, Mexico, on June 1
Reuters/PIXSELL
06.11.2012.
u 23:00

SAD uvijek u središtu. Izbori koji mnoge narode ne ostavljaju ravnodušnima.

Europa - Očekivano uz Obamu

Kontinent koji je 2008. bio potpuno uz Obamu još uvijek ga podržava, iako u proteklom mandatu odnosi između SAD-a i Europe i nisu previše cvjetali. Iako većina europskih vlada pripada grupaciji desnoga centra, gotovo nitko ne podržava Romneya. Većina Europljana vidi ga kao kapitalističku pošast koja se izruguje europskoj socijalnoj državi.

Izrael i Palestina - Izraelci uz Romneya

Prema istraživanjima, većina Izraelaca željela je da Obama ode i da Romney postane novi predsjednik. Misle da Obama ne zastupa u dovoljnoj mjeri interese Židova u Izraelu. Na njegovoj strani vrlo je otvoreno bio i premijer Benyamin Netanyahu. Palestinci prate kampanju s krajnjim cinizmom zato što ih je Obama razočarao.

Rusija - Njih to ne zanima

Većinu Rusa, prema anketama, uopće ne zanima tko će pobijediti u Americi zato što to neće nimalo utjecati na njih i njihov život. No predsjednik Vladimir Putin vrlo je lukavo i indirektno kazao kako bi na drugoj stani radije vidio Romneya. Još iz sovjetskih vremena, republikanci su za Moskvu bili bolji sugovornici.

Arapsko proljeće - Promatraju i čekaju

Arapski svijet pomalo je razočaran mlakom politikom Baracka Obame na Bliskom istoku i jedino što ih zanima jest to kako će se nova administracija postaviti prema mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca, ali i kako će se odnositi prema zemljama koje su prošle kroz promjene u Arapskom proljeću. Jedini koji zaista stoje iza Romneya su Saudijci.

>>Kampanju u SAD-u obilježili gafovi, napadi, ali i dobri potezi

Afrika - Nema euforije

2008. Afrika gotovo da je živjela za Baracka Obamu, no ovaj put euforije nema. Ipak, još uvijek on je tamo kralj i da milijarda stanovnika Crnog kontinenta može glasati, on bi pobijedio apsolutno premoćno. Afrika se ipak osjeća pomalo zapostavljeno jer Obama ima afričke korijene, a u posljednje četiri godine na afričkom tlu proveo je samo 20 sati.

Južna Amerika - Uvijek zainteresirani

Ovo je kontinent koji uvijek s pažnjom prati američke izbore. Ovaj put većina južnoameričkih lidera suzdržala se u odabiru favorita, osim predsjednika Venezuele Huga Chaveza koji je bez zadrške stao na Obaminu stranu. Meksikanci misle da je Obama predsjednik koji je najviše učinio za manjine i za meksičke imigrante u SAD-u.

Pakistan - Ni za jednog ni za drugog

Iako vlast u Pakistanu pomno prati predsjedničku utrku u SAD-u zato što izravno ovisi o nekim odlukama Washingtona, obični ljudi potpuno su nezainteresirani za ove izbore prije svega zato što su antiamerički raspoloženi i uopće im nije bitno tko je predsjednik. Neki čak idu toliko daleko da govore kako su Obama i George Bush dva lica istog novčića.

Iran - Romney nipošto

Iran u neku ruku strahuje od mogućnosti da Romney pobijedi, a neki analitičari čak kažu da bi Iranci trebali pomoći Obami da zadrži Bijelu kuću. Romneyeva pobjeda značila bi podršku Izraelu, a onda i potpuno izvjestan sukob između Irana i Izraela. Predsjednik Mahmud Ahmadinejad u rujnu, kada je bio u New Yorku, odbio je odabrati favorita.

Kina - Zanimanje za izbore

Politička elita sa zanimanjem prati što će se dogoditi u Americi, ali puno je više usredotočena na veliku smjenu vlasti koja će u Kini započeti samo dan nakon američkih izbora. Kina je postala najvažnija vanjskopolitička tema u predsjedničkim sučeljavanjima, a Kinezima se nimalo ne sviđa to što se obojica kandidata s Kinom žele obračunati.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije