Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vesna Pusić:

Pusić: HDZ se u kampanji koristi izjavama kao u ratno vrijeme

\'pusic01_pxl_unu_230311\'
Boris Ščitar/Pixsell
09.10.2011.
u 11:57

U zadnja dva tjedna spomenuli su Franju Tuđmana više puta nego ukupno u zadnjih 10 godina - izajvila je za novosadski Dnevnik Vesna Pusić.

- Danas više nema nikakve sumnje da se HDZ odlučio za kampanju „Naprijed u prošlost!“. Prijetnja gubitka vlasti, koja svakim danom postaje sve realnija, proizvela je kod njih neku vrstu psihoze. HDZ-ova instinktivna reakcija je vraćanje na nacionalističke parole, agresivnu javnu retoriku prema svemu i svakome, proizvodnja osjećanja ugroženosti i straha. U zadnja dva tjedna spomenuli su Franju Tuđmana više puta nego ukupno u zadnjih 10 godina - izavila je za novosadski Dnevnik Vesna Pusić dodajući kako  Europska unija, kojom se HDZ još donedavno hvalila, potpuno nestaje iz javnih nastupa čelnika ove stranke.

- Takvo ponašanje je razumljivije sa stajališta socijalne psihologije, nego  politike: vraćaju se na ono čime su u ratno i postratno vrijeme dobijali izbore. Ali situacija se u Hrvatskoj bitno promijenila. U ispitivanjima javnog mnijenja HDZ dobija 19 posto glasova, a u nekima i manje od toga. To su najniži brojevi koje su oni ikad imali u anketama. Naravno, ne treba ih potcijeniti, ali mislim da su bitno promašili strategiju, koja je očito više rezultat njihovog instinkta nego racionalne analize. Takvim načinom gube umjerenije birače desnog centra, a ne dobijaju ekstremnu desnicu, jer je ona protiv EU koju HDZ svojata – pojasnila je Vesna Pusić.

Na pitanje o opasnosti zlouporabe Vukovara na koju je upozorio u istim novinama Tomislav Jakić, i da li će se Kukuriku koalicija dozvoliti uvući "u tu utakmicu" budući se Račan svojevremeno ustezao od suradnje sa srposkom zajedniciom kako ne bi bio optužen za pomankanje domoljublja, Vesna Pusić je odgovorila kako je u Hrvatskoj "sasvim drugo vrijeme".

- Mislim da je već očito kako će HDZ koristiti sve, bez obzira na interese zemlje i političku razinu koja je ovdje već dostignuta. A što se Kukuriku koalicije tiče, mislim da se i tu vidi kako se ona apsolutno ne da uvući u tu vrstu javnog govora i tema. Možda bi opasnost bila veća da je HDZ malo rafiniraniji. Ali ovakvim načinom i razinom, otvorili su prostor Kukuriku koaliciji da se predstavi kao jedina razumna i kompetentna politička opcija u ovoj zemlji - drži Vesna Pusić.

No, nije željela reći što misli o izjavi premijerke Jadranke Kosor kako Hrvatska neće  povući tužbu protiv Srbije za genocid jer "ovo predizborno vrijeme, posebice s HDZ-om u ovakvom stanju i ovakvoj kampanji, nije najbolje za otvaranje ovakvih tema". Vesna Pusić je "uvijek za razum i razuman dogovor, ako je on moguć, no, bez obzira koji će se način pokazati najboljim, važno je i vrijeme je da se to poglavlje već jednom zatvori".

Ključne riječi

Komentara 326

OB
-obrisani-
13:07 09.10.2011.

drug tito i tebi hihihhihi

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:08 09.10.2011.

Sjetimo se kako su velikosrbi uvjek govorili hrvatska je sljeme i to sto sa njega vidis a u sustini to je srbima najsigurnije 91 metka nisu tu ispalili nisu htjeli da ruse svoj grad.

OB
-obrisani-
13:07 09.10.2011.

Jutro, nemoj prijetiti. Vi desničari ste već jednom probali istrijebiti ljevičare (1941-5). I dan dan danas kukate kao babe zbog toga što vam se nakon toga dogodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije