Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pušenje u restoranu

Ostojić: Mijenjamo model zabrane pušenja, nije dao nikakve rezultate

pušenje
Davor Javorović/VLM
05.04.2012.
u 09:11

Vlada je na Twitteru najavila primjenu austrijskog modela koji vlasnicima restorana dopušta da odaberu hoće li dopustiti pušenje u svom objektu

Pušači koji su već nekoliko godina "protjerani" iz restorana uvođenjem zabrane pušenja uskoro bi se mogli vratiti u njih i uživati u cigareti nakon obroka. Da bi se stvari mogle uskoro promijeniti u korist uživatelja duhana, najavila je sramežljivo Vlada na svom Twitter-profilu. Odgovarajući na upite nekih pratitelja, objavila je da je stav koalicije o zabrani pušenja najbliži austrijskom modelu.

– Po njemu, dozvoljeno je pušenje čak i u restoranima uz dobru klimatizaciju, dakle i u zatvorenim, ali potpuno klimatiziranim (ventiliranim) prostorima. Naglašavamo "dobro ventiliranim" (što će se provjeravati i nadzirati). Iskustvo je pokazalo da se mnoge europske zemlje tome okreću. 

Kako je prvotna najava izazvala cijeli niz reakcija, nije se čekalo dugo na dodatno objašnjenje tweeta.

– Svi se slažemo da su pušenje i posljedice pušenja velik zdravstveni problem i da sadašnji model temeljen na zabranama nije polučio nikakve rezultate – pun je rupa, a mnogim je ugostiteljima prouzročio znatne štete. S obzirom na interes u slučaju promjena ovog zakona, bit će održana šira javna rasprava, objašnjavaju. Također, Vlada je na svom Twitter-profilu sumirala izjave koje je o tom pitanju ministar zdravlja Rajko Ostojić dao za medije. 

Iako je sklon austrijskom modelu, kazao je da ga je najava ipak isprva zatekla. 

– Što se mene tiče, postojeći zakon ostaje, pooštrili smo sanitarnu inspekciju, a o eventualnim izmjenama zakona odlučuje cijela Vlada. To je zakon koji se tiče svih nas – rekao je Ostojić. U svakom slučaju Zakon o pušenju u ovakvom obliku ostat će i dalje na snazi, ali ministar zdravlja napominje da se intenzivno radi na doradi tog zakona.

– Razmatramo i austrijski model regulacije pušenja, ali i neke primjere iz drugih zemalja. Sigurno je da ćemo u idućih 18 mjeseci donijeti odluku u novom modelu tog zakona – poručio je Ostojić.

Vlasnici restorana, koji od uvođenja zabrane pušenja naglašavaju koliko im je ugrozila poslovanje, navijaju za primjenu austrijskog modela, odnosno za pravo da sami izaberu hoće li u svojim objektima dozvoliti uživanje u cigaretama.  

Komentara 196

SH
sherlock
12:07 05.04.2012.

trebalo bi vratiti pušenje i u bolnice!

ZE
.zeitgeist.
10:40 05.04.2012.

Probajte u Milanu izači iz aviona i zapaliti cigaretu na otvorenom.

SN
snovakor
11:23 05.04.2012.

Dugo trebaju, morali bi se ugledati malo na susjede !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije