Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispitivanje

Purda na ispitivanju: Tukli su nas i prijetili da će nas pobiti

\'purda2_nnn_unu_180211\'
21.02.2011.
u 13:22

Purda je djelovao posve smireno i staloženo iako je bilo mučno slušati svjedočenje o svim strahotama koje je proživljavao

Tihomir Purda mogao bi uskoro doista biti ponovno slobodan. Nakon današnjeg saslušanja u Državnom odvjetništvu BiH u Sarajevu istražni sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Diliparić izjavio je kako ga ne zanimaju izjave koje je netko dao u logoru!

Ne odgovara stilu

Međutim, to ne znači da je srbijansko pravosuđe u ovom trenutku odustalo od progona, to se tek treba dogoditi, ali po razvoju događaja gotovo da ništa drugo nije ni moguće. Naime, rješenje o provođenju istrage beogradskog Vojnog suda temelji se samo na navodnu priznanju Tihomira Purde, ali njegovi odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac nisu čak ni vidjeli original tog dokumenta. Na njihov zahtjev, dostavljena im je loša fotokopija, s iskazom koji ni jezično ni stilski ne odgovara načinu na koji Purda govori, a ni on sam uopće se ne sjeća da je takvu izjavu dao niti da ju je potpisao! Purda je bio u logorima Stajićevo i Srijemska Mitrovica, a sad ima oštećen jednjak jer je morao gutati sol i papar, slab mu je vid i sluh, ima PTSP te oštećenu kralješnicu. Purda je rekao i da su ga u logoru tukli i prijetili im da će ih pobiti. danas je na ispitivanju odgovarao i na pitanja srbijanskog istražnog suca Diliparića te tužitelja za ratne zločine Dušana Kneževića.

Tri sata ispitivanja

Ispitivanje je potrajalo gotovo tri sata, a uza srbijanske pravosudne dužnosnike, Purdu je ispitivala i Jadranka Lokmić-Misirača, državna tužiteljica BiH. Na saslušanju je bio i odvjetnik Krešimir Krsnik, koji zastupa drugu dvojicu koje srbijanski tužitelji terete za ratni zločin u Vukovaru, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona. Jučerašnje saslušanje obavljeno je na zahtjev Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Muselimović je zadovoljan načinom na koji je Purda odgovarao na pitanja. Kaže da je djelovao posve smireno i staloženo iako je, kaže, bilo mučno slušati svjedočenje o svim strahotama koje je proživljavao. Gotovo sva pitanja istražnog suca iz Beograda i tužitelja iz BiH i Srbije odnosila su se na zbivanja od 5. studenog 1991. kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda, u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA. – Uvjereni smo da je Purda danas apsolutno dokazao nevinost i da bi njegovo dalje zadržavanje u pritvoru bilo povreda njegovih temeljnih ljudskih prava – kazao je Muselimović. Državno odvjetništvo BiH upozorilo je pak kako jučerašnje Purdino saslušanje ni na koji način nije povezano s odlučivanjem o mogućem Purdinu izručenju.

Komentara 179

MA
marko53
17:42 21.02.2011.

Kad bukve dosade biramo HRAST.

OB
-obrisani-
16:11 21.02.2011.

Cao

RU
Rugovit
14:04 21.02.2011.

Jeste ga i na ovom ispitivanju tukli, gamadi jedna kukavička?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije