Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisana deklaracija o suradnji

Pupovac o dolasku Dačića na domjenak SNV-a: Nalazimo se da bismo radili za drukčiju budućnost u odnosu Hrvata i Srba

Zagreb: Pupovac i Zigmanov potpisali Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
05.01.2023.
u 13:41

Nema nikakve sumnje da će u ovom ili onom formatu biti razgovora između delegacije vlade Srbije i izaslanstva hrvatske Vlade, kazao je Pupovac

Predsjednici SDSS-a Milorad Pupovac i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov potpisali su danas Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. 

"Suradnja je duga, nismo slučajno potpisali dokument o našoj suradnji. Nismo slučajno ratificirali i danas potpisali dokument o našoj suradnji, ona je posljedica isto tako bogate i raznovrsne suradnje kad su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji i srpske u Republici Hrvatskoj – od političkih stranaka, preko kulture, obrazovanja pa do sporta. Ovdje sam da posvjedočim ono što je temeljno poslanje i misija, a to je stvaranje boljeg položaja Hrvata u Srbiji, ali i da to činimo odgovorno i da stvaramo suradničke odnose i prakse. U tom smislu naša suradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna. Vrijednosni okvir temelji se na dubokim zasadama demokracije", kazao je Žigmanov.

"Nije nas obeshrabrivalo da to činimo s malo moći zadnje dvije godine kada suradnje nije bilo. Mi to činimo iz uvjerenja da suradnja ne bi smjela imati alternativu, bez obzira na razlike. Bez obzira ne obeshrabrujuću činjenicu, mi smo ustrajavali i uspjeli smo biti posrednici za stvaranje novog kruga komunikacije. Voljeli bismo da se od brojnih otvorenih pitanja između dviju država neka pitanja trajno zatvore", dodao je Žigmanov. 

"Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim istaknuti našu potrebu da surađujemo i da pozovemo naše zemlje da na stvarima od zajedničkog interesa počnemo surađivati", rekao je Milorad Pupovac.

Dolazak ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića

U petak se domjenak SNV-a održava u velikom formatu, u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a svoj dolazak najavio je i Ivica Dačić. 

"Mi se sutra ne nalazimo zbog prošlosti i prebrojavanja tko je što radio u prošlosti. Nalazimo se da bismo radili za drukčiju budućnost u odnosu Hrvata i Srba. To znači da rješavamo pitanja nestalih, ratnih zločina. Ja imam mnoga lica i u pamćenju imam mnoge glasove koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije za jezik budućnosti. Ali sam s mnogima stvarao budućnost Hrvatske, i europsku i susjedsku. Očekujem da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, nego onome što trebamo činiti da bismo imali drukčije odnose i budućnost", kazao je Pupovac.

"Premijer i Dačić bit će na istom malom prostoru i dolaze zato da se susretnu. Nema nikakve sumnje da će u ovom ili onom formatu biti razgovora između delegacije vlade Srbije i izaslanstva hrvatske Vlade. Gospodin Žigmanov i ja smo učinili sve da do toga dođe, siguran sam da će to biti razgovori koji će biti važni bez obzira na to u kojoj se formi dogode. Istovremeno će sutrašnji razgovori otvoriti vrata za nove susrete i razgovore", dodao je Pupovac. 

Na novinarsko pitanje je li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da dođe do susreta Dačića s vladajućima u Hrvatskoj, Žigmanov je rekao: "On je rekao da se založimo za to da do susreta dođe." 

Dolazi li Milanović na domjenak?

"Zvali smo ga više puta. Ove godine nismo zato što smo se malo umorili od pozivanja", kazao je Pupovac. 

Komentara 28

ST
StariSokol
14:14 05.01.2023.

Sa jednima te istima razgovarati o boljoj budučnosti koji nas smatraju u.sta šama je utopija. Zabraniti im svima ulazak u RH. Neznam šta nam Plenković preko Pupovca opet sprema ali izgleda ništa dobro.

DU
Deleted user
14:02 05.01.2023.

Dačić,Vučić,Vulin,Pomfririje i slični likovi uopće nisu osobe sa kojima bi se moglo razgovarati o nekakvim normalnim odnosima.Zaoravo,sve ih treba proglasiti personama non grata u RH! Drugo,problem Srbije nisu ti likovi kao takvi,več ne sprovođenje politike "develikosrbizacije" i katarze za zločinee koje su izazvali 90.ih godina! Dapače, i danas njeguju aktivno tu i takvu politiku!

DU
Deleted user
13:57 05.01.2023.

Piromani pale vatru i onda se prvi javljaju da ju gase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije