Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija na moru

Punih 30 godina plovili Jadranom, a onda ih je ubio tajkunov gliser...

\'Francesco Salpietro(2)  cop\'
Foto: Arhiva VL
1/5
24.08.2011.
u 12:00

– Uvjeren sam da se ništa neće zataškati. Nadam se da će istraga biti transparentna. No, ja još ne znam što se točno dogodilo, rekao je nautičarov sin

Šokiran je, ali možda još ne shvaća da je izgubio roditelje, još je sav zauzet istragom, događajima, svime što ga je pogodilo.

– Ne, to jednostavno nije moguće – komentirao je odmah poslije nesreće Federico Salpietro (27) vijest da je izgubio roditelje.

– Nisam mogao vjerovati da se njima takvo što može dogoditi. Iskusni su moreplovci – kaže nam Federico, kojega smo posjetili u Padovi. Glas mu je drhtav, u grlu ga steže, ali pokazuje sigurnost. Njegov odvjetnik Luigi Pasini kaže nam da se mladić drži kao “superman”, ali u duši krvari. Njegova sestra Gaia Salpietro (22), studentica ekonomije na milanskom sveučilištu Bocconi, ne želi istupati u javnosti. Kažu mi njihovi bližnji da je Gaia u noći kad joj je javljeno da su joj roditelji poginuli gotovo izbezumljeno na internetu tragala za nekom vijesti.

Treba vremena za istragu

Njihovi roditelji Francesco Salpietro (63) i Mariella Patelli (61) iz Padove poginuli su nakon što je u njihovu jedrilicu pokraj Primoštena udario gliser zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića (63).

– Nemoguće je opisati što sam proživio – kaže nam Federico, koji je od malih nogu s roditeljima odlazio na ljetovanje u Hrvatsku. I sada je bio u Šibeniku da bi provjerio kako napreduje istraga.

– Bio sam vrlo dobro primljen. Zahvaljujem svima, predstavnicima policije i lučke kapetanije, a posebno Hrvatima koji su pokazali veliku solidarnost – priča nam Federico. Njegovi roditelji 30 su godina bili redoviti posjetitelji hrvatskog Jadrana, a i on je gotovo uvijek bio s njima. Kaže da su posljednjih godina izgradili izvrstan odnos s Hrvatima.

– Prijašnjih godina (u vrijeme Jugoslavije) ljudi su imali još nekog otpora prema nama Talijanima, ali posljednjih godina doista smo postali prijatelji s mnogima, odnos je mnogo, mnogo bolji – kaže Federico i dodaje da će se vraćati ljetovati u Hrvatsku.

Znači, nije bilo problema s hrvatskim istražnim tijelima?

– Prvih dana sve je bilo u redu, ali kada smo sada tražili dodatne podatke, bilo je malo teže. Vjerojatno zato što je istraga u tijeku, zato što je potrebno da prođe neko vrijeme prije nego što se utvrde činjenice, ali ne bih htio da se nešto zataška, odnosno uvjeren sam da neće biti tako. Nadam se da će istraga biti transparentna – kaže Federico, ali odmah dodaje kako je od nesreće prošlo već tjedan dana, a “još ne znam što se zapravo dogodilo”.

Je li se Horvatinčić ispričao, kazao da mu je žao...

– Ne zanima me, samo želim da se utvrdi istina o događaju. Imam veliko povjerenje u hrvatsko sudstvo. Vjerujem da Hrvatska, koja će uskoro postati članicom Europske unije, također želi cjelovitu istragu i pravednu presudu. Sigurno će pred Italijom i Europom pokazati koliko joj je sudstvo uspješno – kaže nam Federico.

Prate li istragu i talijanske institucije?

Nijemac čuo jak udarac

– Talijansko ministarstvo vanjskih poslova preko veleposlanstva u Zagrebu prati sve u vezi s istragom – kaže Federico.

Hoće li se djeca poginulog bračnog para prijaviti kao oštećena strana, pitamo odvjetnika Pasinija, koji odgovara potvrdno.

– Prvih dana svi su bili susretljivi. Bilo nam je obećano da ćemo u subotu u šibenskoj lučkoj kapetaniji, koja je snimila čitavu rutu glisera i točno se zna kuda je i kojom brzinom išao, dobiti tu snimku na uvid. No, u subotu u lučkoj kapetaniji nije bilo nikoga. Ne bismo htjeli da se počne nešto zataškavati – kazao nam je odvjetnik Pasini, koji u ovom slučaju surađuje, uz ostalo, s riječkom odvjetnicom Anom Marijom Laskarin. Njoj bi sada trebao biti predan materijal snimke lučke kapetanije, ali još ništa.

Odvjetnika Pasinija čudi i činjenica da je pozvano 15 svjedoka. Kaže da je nesreću vidio samo njemački turist, i to ne samo trenutak udara glisera o jedrilicu. Čuo je samo jak udarac, a bio je okrenut leđima. Poslije udarca okrenuo se i vidio što se dogodilo.

Poluistine u medijima

– Možda se, kada se iznosi broj od 15 svjedoka, misli i na sve one koji su bili u istrazi, vještake itd. Onda ima i više od 15 osoba koje mogu nešto kazati o tome kako se nesreća dogodila – kaže odvjetnik Pasini. Zapravo se pribojava raznih poluistina koje se pojavljuju u nekim hrvatskim glasilima, a koje bi mogle skrenuti pozornost javnosti u pogrešnom smjeru.

Je li istina da je Horvatinčić ponudio odštetu?

– Poslao je pismo talijanskom veleposlaniku u Zagrebu u kojem kaže da je voljan platiti odštetu. Ja nisam vidio pismo. No o odšteti sada ne možemo ni govoriti, treba se zaključiti sudski proces – kaže nam Pasini, koji je posebno istaknuo da se policija i istražna tijela izvrsno ponašaju te kako zasigurno čine sve kako bi se otkrila istina.

Komentara 71

Avatar Sor@n
Sor@n
07:26 25.08.2011.

Pa zar još nisu makli ovo \"ubio tajkunov gliser...\". Izgleda da se vole sramotiti.

DU
Deleted user
12:14 24.08.2011.

ahahahaa, koji primitivizam od naroda i drzave, cuj ponudio odstetu, ja mislio to samo kod arapa i turaka ima, blood money.... a ono ispade i kod hrvata. a da mi smo iranci....yebi ga nije krv voda, korijeni vuku

Avatar Sor@n
Sor@n
08:04 25.08.2011.

Ma gliser će dobiti uvjetnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije