Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pula: Štrajk 400 komunalaca

Pulapromet na dan gubi 35.000, a Herculanea 50.000 kuna

štrajk komunalaca u puli
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/2
21.12.2009.
u 12:55

Život je, osim snijegom i zaleđenim cestama, uzdrman i štrajkom komunalaca. Čistači ne čiste, javni gradski prijevoz ne vozi, jedino vatrogasci odrađuju poslove koje po zakonu moraju.

PULA - U danima kada je jug Istre iznenadilo snježno nevrijeme kakvo se ne pamti u posljednjih 25 godina, normalan život Pule poremetio je štrajk četiristotinjak komunalaca. Štrajk je danas u zoru započeo u gradskom komunalnom poduzeću Herculanea, a solidarno su mu se pridružili javni gradski prijevoznik Pulapromet (čiji autobusi čak nisu osposobljeni za vožnju u snježnim uvjetima) te Javna vatrogasna postrojba.


Na ovakav način iskazivanja nezadovoljstva radnici su se odlučili zbog neisplate božićnice. Sindikat Istre i Kvarnera nije prihvatio ponudu pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića o 500 kuna božićnice u naravi koja bi na naplatu poduzeću stigla iduće godine. 

Pulski gradonačelnik sazvao je Krizni stožer kako bi grad unatoč snijegu i poledici mogao funkcionirati. Radnici Herculanee gdje prosječna plaća iznosi približno 5500 kuna, grad jučer nisu čistili, a Pulapromet čiji vozači imaju prosječnu plaću od 5650 kuna nije prevozio građane, ali je štrajkaški odbor odlučio da će autobusi prevoziti školsku djecu.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić i dalje drži da novca za božićnice ima te kaže da u Vodovodu direktor, a u Javnoj vatrogasnoj postrojbi upravno vijeće krši Zakon jer bi ondje božićnice trebale biti isplaćene po kolektivnom ugovoru.

Prijepodne su se javnosti obratili direktori pulskih javnih  poduzeća Pulapromet Igor Škatar i Herculanee Igor Stari. Igor Škatar je kazao da Pulapromet zbog štrajka zaposlenika na dan gubi približno 35.000 kuna. To je gubitak koji nastaje jer građani ne koriste javni prijevoz koji inače svaki dan koristi od 12.000 do 14.000 putnika. Škatar je naglasio i to da su ove godine plaće zaposlenih u Pulaprometu bile povećane za šest posto.

Igor Stari, direktor Herculanee, zbog koje je štrajk i započeo, izjavio je da je poduzeće dnevno na gubitku oko 50.000 kuna jer se ne obavljaju ugovoreni poslovi poput čišćenja javnih zelenih površina, plaža, održavanja oborinskih voda i drugo. Stari je naglasio da su plaće u tom poduzeću u zadnje dvije godine rasle ukupno 20 posto.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
15:42 21.12.2009.

večina štrajkaća su muslići ili radnici koji sa božićem nemaju blage veze...apsurd

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
15:42 21.12.2009.

vidjela zaba da konja potkuju pa i ona digla nogu jedini razlog ZA da HR udje u EU je da se ovim smetlarima (higijenicarima) da nogu u guzicu i na njihova mjesta stave Rumunji koji ce mozda znati vise cijeniti 5000 kuna

OB
-obrisani-
13:42 21.12.2009.

Pitajte kajina on če vam reći kako istrijani najbolje žive i kako je sve u istri bajno i krasno ,e pa nije vidi se iz priloženog,sve je više otkaza i sve je više ljudi na birou-ovaj kajin je sramota i on da bude presjednik sa srednjom školom ma nek se skloni sa puta visoko obrazovnim ljudima ako su konobari na vlasti u istri ne znaći da konobari trebaju vodit hrvatsku državu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije