Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiša je poplavila niže dijelove grada, a vatrogasci su intervenirali čak osam puta

Pula opet pod vodom

poplava
Duško Marušić/Pixsell
10.11.2009.
u 00:20

Pljusak i tuča koji su u nedjelju poslijepodne i navečer pali na grad praćeni za ovo doba neuobičajeno jakom grmljavinom poplavili su automobile i podrumske prostorije u središtu grada.

Pula opet nije izdržala novu kišu. Pljusak i tuča koji su u nedjelju poslijepodne i navečer pali na grad praćeni za ovo doba neuobičajeno jakom grmljavinom poplavili su automobile i podrumske prostorije u središtu grada, stanove i sportske kladionice, pa su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Pula od popodnevnih sati do 21 sat imali čak osam intervencija za ispumpavanje vode, a radilo se na nekoliko mjesta odjednom.

Građani negoduju

Srećom, nije nas pogodila takva bujica, kao u Dubrovniku gdje se zbog poplava zamutila voda za piće, ali Puljani s pravom negoduju zbog materijalnih šteta koje će izgleda morati naplatiti iz osiguravajućih kuća.

– Imali smo osam intervencija u nedjelju i jednu intervenciju na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija Rizzijeve ulice u ponedjeljak ujutro. Poplavila je Šurida, Pula na rivi gdje su kiše ušle u podrumske prostore Glasa Istre, Ciscutijeva ulica i gotovo cijelo središte grada – prepričava Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula.

Prema podacima Meteorološke službe Pula u nedjelju je palo samo 18 litara kiše po četvornom metru, no očito je i u situaciji “škure" bure koja je zahvatila grad bilo posve dovoljno da oborinska odvodnja ne uspije pokupiti svu vodu.

– U posljednja 24 sata palo je oko 29 litara kiše po četvornom metru, a otkad je počela kiša do jučer ujutro ukupno 50 litara po četvornom metru.

Prema prognozama, noćas će okrenuti na buru, iako bi i sutra moglo pasti nešto kiše, ali puno manje nego danas – kaže dežurni meteorolog Meteorološke postaje Pula. Znalci kažu da Puli u ovoj situaciji ne bi pomogla ni kvalitetna oborinska odvodnja.

Kad se more podigne iznad svoje razine, a puše "škura" bura, i kad padne takav pljusak, niži dijelovi grada toliko vode jednostavno ne mogu odjednom "pokupiti". Mnogi su Puljani u nedjelju poslijepodne ostali doslovce zarobljeni u svojim automobilima zaglavljenima u bujicama vode, no srećom nitko nije ozlijeđen. Osim ispumpavanja vatrogasci nisu imali drugih dojava o štetama ni potrebnim intervencijama.

Bez odgovora

Zabrinjava što iz Grada Pule, unatoč našem pozivu na očitovanje, kako riješiti problem plavljenja nižih dijelova grada, nije bilo nikakva odgovora. Stručnjaci Herculanee i prije su upozoravali na problem gradnje kvalitetne oborinske odvodnje.

Građane ljuti što nitko od gradskih vlasti nikad ne obiđe one koje je pljusak oštetio, Grad je taj koji skrbi o oborinskoj kanalizaciji i odvodima.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:16 10.11.2009.

Samo briši, no bolje bi bilo da se upustiš drek sa pulskih ulica obrisati. Možeš brisati, ali ne ćeš izbrisati. Tvoju istinu znamo, tu je svima pokazana, a onda ukini mogućnost komentara i istina će biti samo kako je ti pokažeš. Ne sviđa ti se - zabrani!!! Još zidovi nisu pali, makar se učinio privid. Sloboda, što je to! Javi se uredniče ***deleted by admin***. Nisi se u stanju niti Hrvatski potpisati. Pliva drek Pulom, drek jednoumlja, liberalizma, pedera, i drugih nastranosti ovoga svijeta i vremena. Pliva drek Kajina i Jakovčića ponajvećih antifašista ovoga vremena, jedino je Mesić veći. Tamo nema slobode, tamo je zabranjena pjesma, tamo Hrvati nisu dobro došli, jer tamo se poziva Jovanka Broz, tamo je jedino internacionala dobro došla. Tamo se živi u neslobodi - drek do grla ..pa ti briši....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije