Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transkripti

Pukanić: Bok, Bianca, trebao bih vidjeti Ivu, ali da se ne zna

pukanić
Foto: Jurica Galoić / 24 sata
1/10
Autori: Ivanka Toma, Marina Borovac, Vanja Moskaljov
23.03.2010.
u 16:01

Ubijeni izdavač i suvlasnik Nacionala održavao je kontakte s političarima, kriminalcima, ljudima sa estrade, iz obavještajnog miljea, a odnosi su uglavnom zasnovani na traženju ili nuđenju usluga ili neke vrste pomoći.

– Suki, hitno treba pomoć VG Newsu. RVG će propasti zbog duga koji ima prema nama, a mi prema Vjesniku za tiskanje. Picula ih je zbog tebe potpuno izjebao. Trebaš hitno pomoći inače će doći do velike bruke. Treba oko milijun kuna. Javi se hitno! – sadržaj je SMS-a koji je pokojni novinski izdavač Ivo Pukanić 18. lipnja 2008. godine, u 9.42 sati, poslao ministru financija Ivanu Šukeru.

– Javi mi se. Svašta smo našli za idiota Beusa. To je zaista bolestan i iskompleksiran majmun. I trebam te nešto na minutu da se čujemo – opet je pisao Pukanić ministru Šukeru 14. srpnja 2008. u 10.46 sati.

Ovo je tek mali dio sadržaja SMS-ova što ih je Pukanić od početka svibnja pa do 23. listopada 2008. godine, kada je ubijen, razmjenjivao s nizom osoba iz političkog i društvenog života.

Nakon eksplozije u dvorištu Nacionala kojom je ubijen Pukanić te njegov šef marketinga Niko Franjić, policija je, među svim ostalim dokazima, izuzela i njegov iPhone. Temeljem sudskog naloga izvršili su pretragu, a sadržaj prepisali na stotinjak stranica.

>>Transkripti na suđenju: Posljednje SMS-poruke Ive Pukanića

>>Ako ti odustaješ od skuplje Glorije, ja moram od Extre?

Budući da je riječ o privatnoj korespondenciji koja nema veze s ubojstvom, USKOK je tražio da Pukanićevi SMS-ovi budu izuzeti. Istražni sudac tome je udovoljio. No, kada je proces osumnjičenicima za ubojstvo Pukanića došao u fazu glavne rasprave, njihova je obrana tražila da se sadržaj SMS-poruka uvrsti u dokazni materijal. Sud je to isprva odbio, no nedavno je ipak promijenio mišljenje pa je korespondencija između Pukanića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, potom predsjednika uprave Europapress holdinga Ninoslava Pavića, ministara Ivana Šukera, Dragana Primorca, Biance Matković, Damira Polančeca, potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič i mnogih drugih postala dokaz koji formalno više nije tajna. Tako je bez ikakvih pravnih prepreka dospjela do portala Necenzurirano.com, koji je najprije objavio korespondenciju između Pukanića i Bajića te Pukanića i Pavića, a potom i sav preostali materijal.

Pročistili poruke?

U masi poruka uočljivo je da nema ni jednog kontakta između Pukanića i njegova velikog prijatelja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, da nema poruka između njega i novinara Nacionala, potom ni s jednim članom obitelji njegova drugog velikog prijatelja, Hrvoja Petrača.

Nameće se pitanje nije li policija “pročistila” Pukanićeve poruke. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec to, međutim, odlučno demantira. Kaže da je sav sadržaj Pukanićeva iPhonea dostavljen sudu. U redakciji Nacionala također tvrde kako poruke sigurno nisu pročišćene.

Stvar je u tome da bivši predsjednik Mesić uopće nije komunicirao SMS-om, a unutar Nacionala komuniciralo se VPN-om i međusobno se nazivalo, a ne pisalo poruke.

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, koji sada brani Slobodana Đurovića, jednog od optuženih za Pukanićevo ubojstvo, kaže da su SMS-ovi važan dokaz jer rasvjetljavaju okolnosti pokušaja prvog atentata na Pukanića. No, osim činjenice da je vlasnik Nacionala sam nastojao iz krim-miljea doznati tko stoji iza toga pokušaja, te da je o tome obavještavao glavnog tužitelja Bajića, ne nalazi se ništa bitno novo. Pukanić je komunicirao s Draženom Golemovićem, kojega se svrstava u krim-milje, no ti kontakti nisu imali veze s atentatom.

Čestitka Buljeviću

Neki kontakti i odnosi se pak ne mogu rasvijetliti samo na temelju nekoliko poruka koje su ostale u iPhoneu. Takav je slučaj s aktualnim šefom tajne službe Josipom Buljevićem.

– Josipe, čestitam na promaknuću. Ti si to zaslužio. Nadam se i dalje izvrsnoj suradnji. Sve što ja i moja tvrtka možemo pomoći u borbi protiv zla, stojimo ti na raspolaganju. Pozdrav Puki – napisao je Pukanić šefu SOA-e 12. listopada 2008. u 11.47.

Buljević je odgovorio za točno pet minuta: Hvala. Nastavljamo dalje i siguran sam da ćemo dobro surađivati. Oko nekih pitanja je naprosto nužan konsenzus.

Nejasan je i odnos s poduzetnikom Ratkom Kneževićem. Vlada uvjerenje da su bili u vrlo dobrim odnosima, a u pet mjeseci zabilježena je samo jedna poruka u kojoj Pukanić pita Kneževića: - Što se ne javljaš?

S članovima Vlade komuniciralo se lakše, ali ne uvijek i s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Tajni sastanak sa Sanaderom

Preko Biance Matković pokušao je dogovoriti tajni sastanak sa Sanaderom.

– Bok Bianca. Trebao bih vidjeti Ivu, al’ da se ne zna. Trebam ga nešto privatno. Dosta mi je hitno. Puki – napisao je 19. rujna 2008. u 8.03.

Matković mu odgovara u 11.25: Predsjednik sutra putuje i nema ga tjedan dana, pa predlažem da se, ako je žurno, javiš Katarini Fuček da vidi za neki termin... pozdrav BIANCA.

Od glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka vlasnik Nacionala tražio je, barem porukama, naizgled manje važne stvari. Tako je u svibnju od njega tražio broj mobitela Damira Polančeca i rekao mu da podsjeti ministra Šukera da pita za Feralov dug za PDV.

Korespondencija koju je Pukanić imao s nekim članovima Vlade pokazuje da su neki ministri zloupotrebljavali svoj položaj, i to na, moglo bi se reći, trivijalne stvari.

Primorac kontaktiran zbog studenta

Nevjerojatno, ali dok je bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Dragan Primorac je kontaktiran zbog studenta koji nije uspio dobiti smještaj u domu.

– Dragane, poslao sam ti mail. Zovem te u vezi smještaja studenta P. u Cvjetno. Pozdrav, Puki – napisao je Pukanić ministru Primorcu 28. kolovoza 2008. godine u 14.44.

– OK, na putu sam. Jesi li poslao JMBG, mobitel od malog, s kojeg je faksa. Pozdrav, D – odgovorio je ministar u 15.35.

Već za minutu Pukanić ga je obavijestio povratno: Poslao sam ti mobitel od maloga još jučer na splitski mail što mi je dao Plamenko.

Posljednji mjeseci Pukanićeva života obilježeni su pokušajem atentata na njega te obiteljskom dramom kojom su se u to vrijeme bavili svi mediji. Podsjetimo, radilo se o tome da se Pukanić razvodio od bivše supruge, da ga je ona optužila za obiteljsko nasilje te da je završila u psihijatrijskoj bolnici u Vrapču.

Smještanje njegove supruge u psihijatrijsku ustanovu pod prisilom otvorilo je pitanje je li vlasnik Nacionala zloupotrijebio svoj društveni položaj i veze.

Polemika sa Šprajcem

Tim povodom razvila se i polemika između Pukanića i urednika Dnevnika na HTV-u Zorana Šprajca.

– E stvarno jadno – napisao je Šprajc 26. kolovoza 2008. u 11.11 sati, vjerojatno misleći na neki tekst iz Nacionala.

– Ako je netko jadan, onda si jadan ti. Sramota te može biti za sve zle i bolesne laži koje si prosipao prema meni i mojoj obitelji – za točno minutu Pukanić je odgovorio Šprajcu.

– Niti jedne riječi nikad nisam napisao niti o tebi, niti o tvojoj obitelji. Al uživaj, lijepo živjeti i raditi bez srama i savjesti – odgovorio je Šprajc u 11.16.

Pukanić odgovara: Ti ne samo da nemaš srama niti savjesti, već nemaš niti pameti. Jer da imaš pameti, imao bi i pamćenje te bi se sjetio svojih sramotnih priloga u Dnevniku o tragediji u mojoj obitelji. Nisi se potrudio da me onda nazoveš i pokušaš saznati istinu. No, istina, osim one Sarnavkine, te nije zanimala, već te zanimalo sijanje mržnje. Možda da pitaš moju kćer kako je gledala na tvoj jezik mržnje, kako je doživjela tvoje laži i tvoje “novinarstvo”. Molim te da mene i moju obitelj ostaviš na miru – poslao je Pukanić podužu poruku Šprajcu u 11.29.

Urednik Dnevnika odgovorio je nakon sat vremena, u 12.38: Kao što rekoh, tvoju kćer nikada nigdje nismo spominjali. Niti vaše obiteljske odnose. I upravo sam ja inzistirao da se na to pazi. Za razliku od tebe.

Polemika se nastavila Pukanićevim odgovorom da se neka ne pravi lud, a ni Šprajc nije ostajao dužan.

Korespondencija koju je sudska odluka posredno učinila javnom otkriva i kako je pola godine prije nego je Pukanić bio ubijen vodio i veliku borbu s financijama. Ministar Šuker bio je jedna od središnjih figura njegova interesa.

Pisao Jozi Petroviću

Poruke koje je razmjenjivao s Jozom Petrovićem, članom uprave Ine, vjerojatno pokazuju koliko su mu bili važni oglašivači.

– Gledam Business.hr današnji. Ovo što mi želimo napraviti je upravo ono što vam treba da ispravite nedostatke. Garantiram ti da će za godinu dana naših intenzivnih aktivnosti na terenu, uz potporu uprave, rezultati biti znatno bolji i da ćete poslovati s plusom – pisao je Pukanić Jozi Petroviću 18. kolovoza 2008. godine. To je tek jedna od poruka koje mu je slao vlasnik Nacionala koji mu se periodično javljao tijekom dva mjeseca.

No, Pukanić je uz to izravno komunicirao i s predsjednikom uprave Ine Tomislavom Dragičevićem.

– Tomice, daj da se čujemo u vezi onog projekta. Maja ništa ne razumije u vezi te problematike. Zajebat će svojim neznanjem i vas i nas. Dogovori s Jozom da se hitno počne raditi. Moji ljudi su spremni odmah hitno krenuti na teret u sprovođenje projekta. Puki – napisao je Dragičeviću 21. svibnja 2008. godine u 13.17.

S biznismenima je Pukanić češće imao ozbiljniji stil ophođenja nego s članovima Sanaderove Vlade.

Kalmeti ponudio vožnju motorima

Probleme s Newsom pokušao je riješiti i uz pomoć ministra Božidara Kalmete.

– Božo javi se. Puki – napisao mu je Pukanić 1. rujna 2008. u 9.21.

– Božo, kad se vidimo s kapetanom u vezi Newsa. Hitno mi je – napisao je 16. rujna 2008. u 12.14 sati.

– Božo, moraš mi reći što je sa Zadrom. Imamo dogovor s Intersparom i možemo sniziti na osnovu toga cijenu – pisao je Kalmeti 19. rujna 2008. u 9.02. Nakon dvije minute, ministar je odgovorio: Prijatelju, u Saboru sam. Javim se čim završim.

Minutu kasnije Pukanić odgovara. Ok. Javi se. Hoćemo se danas malo voziti na motorima?

Odnos koji je imao sa Željkom Kerumom vlasnik Nacionala je održavao i razvijao jednim dijelom preko svojih novinara. Tada, naime, Kerum još nije bio gradonačelnik, ali je bio važan u poduzetničkim vodama.

Ništa od Kerumova intervjua

– Željko, nećemo mi intervju s tobom, već želimo napisati članak, pregled što se događa u pozadini Splita. Ti bi trebao samo birfirati Beru da negdje ne pogriješi. Neće se znati da smo s tobom pričali. Članak pišemo u svakom slučaju. Puki – napisao je 25. rujna 2008 u 18.32 sati Pukanić.

Kerum odgovara u 21.16: Dobro Puki, javit ću mu se ujutro. Hvala, Kerum – pomirio se današnji gradonačelnik Splita s činjenicom da neće dobiti intervju u Nacionalu.

Na stotinjak stranica dokaznog materijala što ga čine Pukanićevi SMS-ovi, a koji je sud na zahtjev obrane ipak uvrstio u spis, “običnom čitatelju” teško je shvatiti kakve veze imaju te poruke s osumnjičenicima za ubojstvo. Sud vjerojatno drukčije na to gleda i tijekom glavne rasprave, kada se poruke budu i javno razmatrale u sudnici, bit će vidljivo kakva je njihova dokazna svrha.

Za širu javnost objavljivanje tih transkripata bitno je jer govori o tome kako funkcioniraju izdavači, ali i kako funkcioniraju i razmišljaju članovi izvršne vlasti kada su u prilici razvijati privatne odnose. Dio Pukanićevih SMS-ova otvara potpuno drukčiju sliku o nekim ministrima, ili pak poduzetnicima, nego što su je oni kroz planirane i ciljane javne istupe o sebi stvarali.

Ivo Pukanić bio je važna osoba u hrvatskom javnom životu, a o tome svjedoče i citirani SMS-ovi.

 

Komentara 66

ZI
Zir
16:39 23.03.2010.

A sa Stipom se nije dopisivao????? bas cudno, a bio mu je savjetnik, a Stipe mu je bio izvor povjerljivih podataka!!! valjda ce nam Vanja i te sms poruke ovdje servirati???

OB
-obrisani-
18:11 23.03.2010.

ko pleše sa Udbom sam pogiba od nje gdje mu je bivši precednik stari prijatelj možda on nešto zna o ubojstvu

GI
giile
15:52 31.03.2010.

\"Polemika se nastavila Pukanićevim odgovorom *da se neka ne pravi lud*, a ni Šprajc nije ostajao dužan.\" - kakva nepismenost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije