Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVOR MRŽNJE

Puhovski: Ono što je Mamić u sportu, to je Jovanović u politici

okrugli stol,hnd (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
08.05.2013.
u 20:24

Mediji nedovoljno sramote ljude koji zaslužuju sramoćenje, rekao je Žarko Puhovski

Govor mržnje u politici, novinarstvu i sportu, kako ga kontrolirati i čime, kako bi se trebali postaviti novinari, vlasnici medija, ali i osobe iz javnoga života, tema je večerašnjeg okruglog stola održanog u HND-u pod nazivom "Uvrede i govor mržnje u medijima".

– Trebalo bi osnažiti medijsku reakciju i definiciju odgovornosti pojedinca u javnom prostoru. Šalju se javne poruke i najviši standardi moraju se poštovati. To je jedini ideal, a sve ostalo su odstupanja – smatra Smiljana Leinert Novosel.

Da mediji moraju doslovno prenositi način na koji se političari izjašnjavaju i kako govore, smatra Žarko Puhovski.

Mediji nemaju ugled

– Mediji nedovoljno sramote ljude koji zaslužuju sramoćenje, a ako ih sramote, to onda rade nebitnim ljudima – rekao je te naglasio kako u medijima treba mijenjati ono što mediji traže da kod sebe promijene političari, a to znači odustati od bahatosti.

– Mediji godinama govore i upozoravaju na ponašanje Bandića i Keruma. Bandić će vrlo vjerojatno biti ponovno izabran, a i Kerum ima dobre šanse. Dakle, to dovodi do zaključka da mediji nemaju dovoljan ugled – rekao je Puhovski.

Kao javne primjere onih koji se koriste govorom mržnje sugovornici su najviše spominjali Ružu Tomašić, Zdravka Mamića, Milana Bandića, Željka Keruma, ali i Željka Jovanovića.

Svi moraju biti oprezni

– Ono što je Mamić u sportu, to je Jovanović u politici – rekao je Puhovski.

– Nikoga njihovi govori ne bi zanimali i ne bi bili bitni da je naše društvo drukčije, da su mediji drukčiji – poručila je Sanja Modrić, naglašavajući da su mediji miljama daleko od društvene odgovornosti, a novinarstvo loše.

– Nakon govora mržnje stvara se platforma za fizičko nasilje, za terorizam, za oružani sukob – rekla je.

Svi sugovornici složili su se kako novinari, urednici, vlasnici i sve osobe koje koriste javni prostor moraju biti oprezni u vezi toga kako i što govore i kako za govor mržnje moraju biti jasno sankcionirani.

>> Ruža Tomašić: Ne želim da mi se dijete uda za Srbina. Gdje je tu govor mržnje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije