Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misija

Pucnjava u Kabulu, Jandroković prevezen u blindiranu vozilu

jandroković (1)
Foto: MVPEI
1/5
20.07.2010.
u 18:39

Na konferenciji o Afganistanu predsjednik Karzai optimistično je rekao da bi rok za prijenos odgovornosti na domaće snage sigurnosti trebao biti do kraja 2014.

Gotovo polovica hrvatskoga kontingenta u misiji ISAF-a u Afganistanu, koji će biti raspoređen potkraj ljeta, bit će potpora za obuku i mentorstvo lokalnih snaga sigurnosti, najavio je na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Kabulu Gordan Jandroković, vođa hrvatskog izaslanstva, ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

Prijenos odgovornosti na afganistanske snage sigurnosti glavna je poruka devete konferencije o toj državi, no prve koja se održava u Afganistanu. Svih 70-ak izaslanstava složilo se s tom taktikom, ali je datum završetka “kabulskog procesa” izazvao disonantne tonove.

Precijenili Afganistance

Otvarajući konferenciju s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, afganistanski predsjednik Hamid Karzai ljestvicu za rok predaje postavio je visoko - do kraja 2014. Karzaijev optimizam zasjenile su nedavne sigurnosne procjene koje su otkrile kako je SAD precjenjivao spremnost afganistanske vojske, ali i otkrile korupciju u afganistanskim snagama sigurnosti. Sumnju u Karzaijev rok izrazio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručivši kako će "rok odrediti stanje na terenu, a ne kalendar”.

Prednost – iskustvo iz rata

Da je pred međunarodnim snagama još posla, pokazuje i pucnjava koja je u noći prije konferencije odjekivala gradom, posebice oko zračne luke. Hrvatsko je izaslanstvo u Kabul stiglo u šest sati i u zračnoj su luci, u kojoj su ih dočekali hrvatski vojnici, prošli sigurnosni režim: pancirke te prebacivanje u blindirana vozila.

–- Prvi je susret bio dovoljan da pokaže profesionalnost naših vojnika –- kazao je Jandroković. Osiguranje na pustim ulicama, u Kabulu su, naime, proglašena dva neradna dana, bilo je više nego vidljivo: svakih 200 do 300 metara na goste su motrili konjanici u lokalnim afganistanskim nošnjama te pripadnici međunarodnih snaga. U kampu, u kojem je smješten i dio hrvatskoga kontingenta, Jandroković je vojnicima i iz 15. hrvatskoga vojnog kontingenta poručio kako su iskustva iz Domovinskog rata te iz Afganistana ono što hrvatskim snagama daje prednost pred ostalim zemljama regije, ali i mnogim drugim članicama NATO-a te dodao: – Hrvatska je od zemlje kojoj je trebala međunarodna pomoć postala zemlja koja pomoć daje.

Komentara 21

DU
Deleted user
18:52 20.07.2010.

u jbte šta mislite da su ga kojim slučajem ucmekali a u proračunu nema novca za takve situacije onda bi ucviljena supruga morala dić kredit

JO
joana
19:37 20.07.2010.

Sinoc je bio bonbardiran i raketiran Kabul.Netreba niko postavljati tako glupe komentare,jer ustvari ni nezna vaznost posjeta gospodina Jandrekovica.Hrvatski vojnici su isto u sklopu NATO tamo.To barem znate. ispravka,,aerodrom u Kabulu je bio raketiran.

RI
riječanka
18:51 20.07.2010.

eh sad će pričat lovačke......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije