Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucanje sustava:

Pucanje sustava: Zatvorenici na slobodnim vikendima bez kontrole

pljačka erste
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/4
04.02.2011.
u 08:00

Iako su osumnjičeni Ivan Boršić i Ivica Štrk kaznena djela činili na slobodnim vikendima iz zatvora, nitko za to neće odgovarati

Ivan Boršić (35), sudjelovanje u krvavoj pljački Fine u rujnu 2005., kada su ubijeni zaštitari Sokola Marića Drago Renar i Stipe Mušan, pomno je isplanirao. U to je vrijeme izdržavao kaznu zatvora zbog trostrukog ubojstva. Kao i svaki zatvorenik, koji odsluži određeni dio kazne te stekne pravo na pogodnosti poput izlaska na vikende, i Boršić se time koristio.

30 sati za rođenje sina

U rujnu 2005. Boršiću se rodio sin pa je tražio slobodne dane za izlazak iz zatvora. Odobreno mu je 30 sati. Iz Lipovice je izišao 4. rujna 2005. u 8 sati, a vratio se 5. rujna do 13 sati. Dva sata poslije, ekipa koju je, kako se sumnja, s Antom Rosom, okupio, upala je u poslovnicu Fine te u 77 krvavih sekunda ubila dvojicu zaštitara i odnijela oko dva milijuna kuna.

Iako se Boršić povratkom u kaznionicu “pokrio”, okolnosti onoga što se događalo prije pet i pol godina, sada kada se on te još desetorica sumnjiče za šest razbojstava počinjenih od 2004. do 2008., u kojima je odneseno ukupno 6,3 milijuna kuna, polako isplivavaju na površinu. Jer Boršić je još neke pljačke za koje se sumnjiči počinio koristeći se pogodnostima slobodnog vikenda. Pri tome nije bio jedini jer je, kako se sumnja, kaznena djela za slobodnih vikenda činio i Ivica Štrk (47), sada također osumnjičen za sudjelovanje u krvavoj pljački Fine.

Nema krivca za propuste

No za to što su dvojica zatvorenika zlorabila pogodnosti nitko u zatvorskome sustavu neće odgovarati jer je, kako je priopćeno iz Uprave za zatvorski sustav, proveden nadzor tijekom kojeg je ustanovljeno da nije bilo nepravilnosti. Boršić i Štrk su na slobodne vikende izlazili u skladu s tada vrijedećim zakonskim propisima. S tih su se vikenda uvijek uredno vraćali, a što oni ili bilo tko drugi u njihovoj situaciji tijekom slobodnog vikenda rade, zatvorski sustav ne može kontrolirati.

No ako ne može zatvorski sustav, možda je mogla policija kojoj se Boršić, iako je bio obvezan, tijekom jednog od tih vikenda nije javio. Da je bio u Zagrebu, u policiji su doznali tek pošto ih je poslije njegova povratka izvijestila kaznionica u kojoj je bio na izdržavanju kazne. Prije povratka, kaznionica policiju nije izvijestila jer sporazum o razmjeni podataka između penalnog i policijskog sustava postoji tek od konca 2009. Kako je to moguće, pitanje je za milijun dolara, na koje zapravo nitko neće ili ne želi dati odgovor jer bi se onda možda potegnulo pitanje odgovornosti za zbrku nastalu u slučaju Fina.

Pretrpani zatvori

Naime, koncem travnja 2006. uhićena je skupina predvođena Nenadom Filipovićem te optužena i suđena za ta ubojstva. Boršićevo je uhićenje razotkrilo nedostatke i penalnog i policijskog sustava. Penalnog jer nema dovoljno jaku kontrolu nad onima koji su u zatvoru, s obzirom na to da u sustavu u kojem ima mjesta za 3351 zatvorenika trenutačno boravi njih 5310. Policijskog jer su očito napravljene brojne greške u koracima.

Tako primjerice policija do sada nije istraživala tko je osoba koja je razbojnicima dojavila podatke o rasporedu prostorija, broju zaposlenika, transportu novca... Umjesto njih, to je tijekom suđenja Filipoviću pokušao dokučiti sudac Zdravko Majerović. Sada, poslije iskaza Boršića, koji je decidirano rekao kako je Roso pribavljao informacije od insajdera, valjda će i ta tajna biti razjašnjena.

Komentara 19

NO
Novinar
08:38 04.02.2011.

Bravo za novinara koji je napisao ovaj tekst. Strašno je da su ti ljudi organizirali pljačke dok su bili u zatvoru pod nadzorom pravosudnih organa. Mouće je da bi zaštitari bili živi da nije bilo slobodnih vikenda.

UK
Ugo Kajvez
08:59 04.02.2011.

To je zapravo prava slika hrvatskog društva .......... mafija ima državu ...........

OB
-obrisani-
08:30 04.02.2011.

Pucanje domoljubnog sustava: Zatvorenici na slobodnim vikendima bez Thompsonove pjesme, fotografija nevinih vitezova i kontrole EU carinika Franca Testena i Aljaža Pungartnika na EU granici kod Bregane..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije