Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da se ne zaboravi

Pucanj u mladog dragovoljca Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku

Državni vrh otvorio spomen sobu i memorijalni centar Josip Jović u Aržanu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/5
31.03.2024.
u 00:11

Dvadesetdvogodišnjak iz Aržana kod Imotskog bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje. Josip Jović pokopan je na mjesnom groblju u rodnom Aržanu, gdje je lani otvoren Memorijalni centar koji nosi njegovo ime.

Josip Jović, mladić čije će ime ostati zauvijek upisano u povijesti kao ime prve žrtve u Domovinskom ratu, rodio se u Aržanu kod Imotskog 21. studenog 1969., u siromašnoj obitelji u kojoj su otac Filip i majka Marija skrbili i o sinu Tomislavu te kćerima Franki, Mirni i Aniti. Školu je završio u rodnom mjestu, a 5. kolovoza 1990. godine dragovoljno odlazi u Zagreb, gdje postaje djelatnik aktivnog sastava MUP-a.

Na Svetošimunskoj cesti, na prostoru današnje Policijske akademije, životni put se Joviću ukrstio s putem Nikice Vrabca, od njega šest godina starijeg Žumberčanina rodom iz Pribića, do devedesete konduktera. I trideset i tri godine kasnije, Vrabac ne krije emocije kad govori o prijatelju kojeg je brzo stekao. I prebrzo izgubio.

Državni vrh otvorio spomen sobu i memorijalni centar Josip Jović u Aržanu
1/7

- Nakon što smo prošli strogi liječnički pregled, trebali smo se javiti 5. kolovoza u Svetošimunsku, s opremom i priborom za osobnu higijenu. Sjećam se da je na okretištu u Dubravi bila hrpa nas, sa sportskim torbama preko ramena. Kad smo došli, raspoređivali su nas tko će s kim biti u četi i u sobi. Jovića i mene dopala je 6. četa 3. vod 1. bataljun. Smješteni smo na treći kat središnje zgrade. Kad smo ušli u sobu, rekao mi je: "Ptičurino, ti si stariji čovjek, pa ću ja na gornji krevet, a ti budi dolje."

Prijateljstva su se onda jako brzo stvarala, a Josip je bio vedar momak, uvijek spreman na zafrkanciju i nije ga bilo teško prihvatiti. Znao mi je govoriti da ćemo, kad sve prođe, nas dvojica BMW-om za Imotski. U listopadu su nas iz Svetošimunske rasporedili po cijeloj Hrvatskoj, on je otišao u Rakitje, ja najprije u policiju u Ozlju. Sreli smo se nakon rastanka u Zagrebu još nekoliko puta. Trebao je doći k meni u Pribić... - prisjeća se Nikica Vrabac.

VEZANI ČLANCI:

Vijest o tragičnom kraju prijatelja, dvadesetdvogodišnjeg Josipa Jovića, Nikicu Vrabca istodobno je i šokirala i ražalostila i učvrstila u namjeri da domovinu brani svim srcem. Jer pucanj u Josipa Jovića, dobrovoljca i prvog hrvatskog redarstvenika, pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, bio je pucanj u Hrvatsku.

Nikica Vrabac nakon rata ostao je u specijalnoj policiji. Danas je u mirovini, ultramaratonac je, a 2010. godine došao je na ideju održavanja ultramaratona "Krvavi Uskrs", u spomen na Josipa Jovića. Trči se od Karlovca do Plitvica, a glavni organizator ovog ultramaratona je Udruga Specijalne jedinice policije Grom PU karlovačke, čiji je Vrabac član.

Ovogodišnji start 14. ultramaratona je u subotu 30. ožujka u 20 sati ispred PU karlovačke. Trkačice i trkači zastat će kod obilježja stradalima u Domovinskom ratu na Turnju te u Budačkoj Rijeci, Slunju i Grabovcu. Ujutro će stići na mjesto pogibije Josipa Jovića na Plitvicama, gdje će mu odati počast: - Cilj je da se taj događaj ne zaboravi, da naši mladi znaju tko je bio Josip Jović, da se pronosi istina o Domovinskom ratu u koji smo išli čista srca i otvorena uma - kaže Josip Slaćanin, predsjednik Udruge SJP Grom i 100-postotni ratni vojni invalid

GALERIJA HDZ predstavio izborni program i objavio tko je sve na listama

Državni vrh otvorio spomen sobu i memorijalni centar Josip Jović u Aržanu
1/39

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
08:02 31.03.2024.

Pokoj mu duši i laka hrvatska zemla.

Avatar Tombstone
Tombstone
01:23 31.03.2024.

Sve je to lijepo I krasno. No zasto nitko ne spominje ulogu Cesica Rojsa u tom dogadjaju? Tada je jos bio vozac autobusa, bas tog u kojem je bil Jole. Za 6 mjeseci, nikad ne vidjevsi frontu, bio je general. Kutle je za njega mala beba.

FR
Franjo2023
08:54 30.03.2024.

Mi velimo da je Srbija napala Hrvatsku, Ukrajinci vele da je Rusija napala Ukrajinu. Srbi vele da su Amerikanci napravili puc u Hrvatskoj da sruse Jugoslaviju. Rusi vele da je Amerika napravila puc u Ukrajini da bi sa Ukrajincima napala Ruse. Rjesenje ovih nedoumica je resenje problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije