Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvorenik čačić

Psihotest u Remetincu za bivšeg prvog potpredsjednika vlade

'23.10.2012., Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic na 20. obljetnici provedbe vozackih ispita u HAK-u.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
16.06.2013.
u 22:00

Nakon što odsluži kaznu, Radimir Čačić vraća se u političku arenu. Zapravo, kazao je da iz politike i ne odlazi, već da će zbog zatvora samo "zalediti svoje političke aktivnosti"

– Pretpostavljam da ću u zatvoru imati više vremena za čitanje i za dizanje fizičke kondicije koja mi nije blistava, a možda izgubim nekoliko kilograma – izjavio je bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić uoči odlaska na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen jer je u Mađarskoj skrivio prometnu nesreću u kojoj je dvoje ljudi poginulo.

Prva stanica Remetinec

Prva njegova stanica na putu "dizanja fizičke kondicije" jest Zatvor Zagreb, poznatiji kao Remetinec, kamo se treba javiti sutra. Tu će biti smješten na 5. odjelu, kamo se upućuju svi osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. Na tom Odjelu za dijagnostiku i programiranje Čačić će u dva do četiri tjedna boravka ići na sistematski pregled, rješavati psihotestove, razgovarati sa socijalnim radnikom, psihologom, socijalnim pedagogom, utvrđivat će se je li sposoban za rad tijekom izdržavanja kazne... Na samom odjelu, ovisno o broju novopridošlih osuđenika, boravi od 100 do 150 zatvorenika, smještaj je u višekrevetnim ćelijama, no ima i dvokrevetnih. Pri smještaju Radimira Čačića u ćeliju sigurno će se voditi računa da mu "cimer" ne bude netko tko ga prezire kao političar, kako bi se spriječili eventualni sukobi.

U stankama između pregleda i razgovora imat će pravo dva sata dnevno provesti u šetnji na svježem zraku, u zatvorskom krugu. Nakon dovršene psihosocijalne dijagnostike, Središnjem uredu uprave za zatvorski sustav bit će poslan prijedlog kamo Čačića uputiti na izdržavanje kazne. O tome odlučuje Povjerenstvo za upućivanje zatvorenika na izdržavanje kazne zatvora.

Druga stanica bivšeg prvog potpredsjednika Vlade vjerojatno će biti kaznionica u Valturi nedaleko od Pule. To je ujedno i zatvorska ustanova s najblažim režimom – oko nje nema zidova opasanih bodljikavom žicom, ali ni pravosudne policije. Zatvorenicima se pokazuje gdje su granice kaznionice. Ako ih prijeđu, protiv njih će biti pokrenut stegovni postupak koji će ih lišiti boravka u ovoj kaznionici otvorenog tipa u kojoj može biti smješteno oko 180 zatvorenika, dvadesetak više no što ih sada tamo boravi. Ćelije su u Valturi trokrevetne. Kaznionica se prostire na 440 hektara, a na 370 hektara poljoprivrednih površina uzgajaju se ratarske kulture, povrće i masline.

Radna snaga u Valturi i više je nego dobrodošla jer zbog obilnih kiša ima dosta posla na njivama. Iako tijekom izdržavanja kazne rade samo oni osuđenici koji to žele, u ovoj kaznionici rade svi zatvorenici, osim onih koji to ne mogu zbog zdravstvenih razloga. Osim u polju i u štali, u Valturi se može raditi u kamenolomu, stanici za tehnički pregled, autoservisu, na održavanju objekata kaznionice te izrađivati suvenire od gline. Za svoj rad zatvorenici, ovisno o poslu, dobivaju od 400 do 900 kuna mjesečno. Prekovremeni rad dodatno se plaća.

Većina osuđenika, oko 80 posto, koji kaznu izdržavaju u Valturi u zatvoru su zbog izazivanja prometnih nesreća pa se ovdje u sklopu tretmana provodi program u kojem zatvorenici uče o poznavanju prometnih propisa, uzrocima nesreća, posljedicama i prometnoj kulturi. Ostali osuđenici u zatvoru su zbog neplaćanja alimentacije, a ima u Valturi i nešto osuđenih zbog gospodarskog kriminala. Osuđenici u Valturi mogu posuđivati knjige iz zatvorske knjižnice u kojoj je knjižničar tijekom izdržavanja kazne zbog trošenja državnog novca u privatne svrhe bio Neven Jurica, bivši veleposlanik u Washingtonu.

3000 kalorija dnevno

Ne "ubode" li smještaj u Valturi, Radimir Čačić kaznu bi mogao izdržavati u Kaznionici Lipovica-Popovača, gdje bi se također imao prilike baviti poljoprivrednim poslovima, ali i proizvodnjom kišobrana za velike trgovačke lance. Program za prometne prekršitelje provodi se i u Lipovici pa ga je tijekom izdržavanja kazne pohađao i Hrvoje Žužić. Što se tiče prehrane, zatvorska su pravila svugdje ista pa oni zatvorenici koji se tijekom izdržavanja kazne odluče raditi imaju pravo na jedan obrok dnevno više od ostalih. Minimalna dnevna kalorijska vrijednost obroka je 3000 kcal. Na spavanje se u zatvorima odlazi u 22 sata, vikendom te u iznimnim situacijama (poput emitiranja utakmica nogometnog prvenstva) sat kasnije.

>>Čačić: U zatvoru ću čitati i nadam se izgubiti par kilograma!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije