Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andro Vlahušić popustio pod pritiskom više od 10.000 Dubrovčana

Psi ostaju na životu!

Pas
Zvonimir Pandža/Pixsell
09.11.2009.
u 21:19

Gradonačelnik je odlučio izbrisati spornu stavku prema kojoj se napuštene životinje mogu eutanazirati nakon dva mjeseca.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić odlučio je promijeniti 25. članak Prijedloga odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama koji je proteklih dana izazvao veliku pozornost javnosti.

Grupu podržala i J. Kosor

U prvotnoj odluci stajalo je da se sve životinje iz Skloništa za napuštene životinje na Žarkovici mogu usmrtiti ako se ne udome u roku 60 dana. Kako je trenutačno na Žarkovici oko 270 pasa, većina njih bi za dva mjeseca bila eutanazirana.

Takva odluka digla je na noge mnoge Dubrovčane, ali i ljude iz cijeloga svijeta, koji su se na Facebooku uključili u grupu “Zaustavimo genocid nad dubrovačkim životinjama”. Više od 10 tisuća članova te grupe podržala je i premijerka Kosor, koja je rekla da će Vlada poduzeti sve da se životinje ne usmrte, a na tu izjavu reagirao je i Vlahušić.

– Uprava za veterinarske inspekcije naredila je Gradu Dubrovniku da propiše uvjete držanja kućnih ljubimaca, ali i osigurati financiranje skloništa za životinje u skladu s potrebama grada. Sporna odluka prema kojoj se životnije mogu usmrtiti istovjetna je Zakonu o zaštiti životinja, u kojemu piše kako se životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće držati ili udomiti može nakon 60 dana usmrtiti – piše, među ostalim, u otvorenom pismu koje je Vlahušić uputio premijerki Kosor i javnosti.

A gdje su kazne?

U nastavku pisma Vlahušić ističe da će se sporni stavak izbrisati, a sklonište je dužno nastojati uhvaćene životnije udomiti. Isto tako, Vlahušić kaže da drugi gradovi i općine u Hrvatskoj imaju iste zakonske odredbe, a Grad Dubrovnik izdvaja velika proračunska sredstva za skrb o napuštenim životinjama. Samo za sljedeću godinu predviđeno je oko milijun kuna za gradnju novog skloništa i hotela za životinje.

Ovakvom odlukom sigurno mogu biti zadovoljni Dubrovčani koji su najavili i prosvjed u srijedu u 17 sati, kada je zakazana i sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se ovaj pravilnik trebao prihvatiti. Jedno od rješenja problema velikog broja životinja nudi udruga “Prijatelji životinja”.

– Mnogo napuštenih životinja posljedica je neodgovorna ponašanja njihovih skrbnika, ali i nedostatak sankcioniranja građana koji napuste svoje životinje. Iako je zakonom propisana kazna od 15 tisuća kuna za napuštanje psa, još nitko nije sankcioniran, a skloništa su puna napuštenih pasa – kaže Ivana Surjan ispred udruge “Prijatelji životinja”.

Komentara 23

OB
-obrisani-
23:33 09.11.2009.

Kako se jednog čovjeka koji štedi novac poreznih obveznika može nazvati gnjidom, zar nebi bilo važnije taj novac dati beskučnicima nego ga utrošiti na pse lutalice, nije Vlahušić taj koji je napustio pse nego najčešće upravo ovakav tip ljudi koji ga prozivaju

BL
Blackwater
00:23 10.11.2009.

Zanimljivo da svi ti koji se pozivaju na prava životinja nije se ponudio, ili nije to javno, za udomljenje jednoga od tih pasa lutalica.A što bi tek rekli da je ne daj bože koje njihovo dijete nastradalo od ugriza.

BL
Blackwater
17:25 10.11.2009.

Pošaljite lovačko društvo i gotovo za 5 min....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije