Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODOBREN ZAHTJEV

Ivo Sanader borit će se do kraja protiv izručenja Hrvatskoj

sanader
Boris Ščitar/Pixsell
08.05.2011.
u 19:43

Austrijsko Državno odvjetništvo deblokiralo je račun Sanaderova punca Ive Šarića

Na Zemaljskom sudu u Salzburgu nepravomoćno je odlučeno da više ne postoje prepreke za izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji u tamošnjem pritvoru čami još od 10. prosinca, kada je uhićen, objavila je APA.

– Mi ćemo uložiti žalbu na tu odluku, a onda će viši sud odlučiti hoće li ili neće prihvatiti našu žalbu – prenijeli su austrijski mediji izjavu Sanaderova odvjetnika Wernera Suppana odmah nakon objave odluke sutkinje Claudie Lechner.

Za podnošenje žalbe Suppan ima 14 dana, a može se očekivati da će ekstradicijski postupak, zajedno s donošenjem pravomoćne presude na Višem zemaljskom sudu u Linzu, potrajati još nekoliko mjeseci jer nije realno očekivati da bi Sanader pristao na izručenje.

Traže blaža sredstva

Sutkinja Lechner Sanaderu je istodobno produljila ekstradicijski pritvor. Stoga se može očekivati da će Suppan, osim dokazivanja da njegov štićenik neće imati pošteno suđenje u Hrvatskoj, pokušati isposlovati i zamjenu sad već dugotrajnog pritvora nekim blažim sredstvima za sprečavanje bijega poput jamčevine.

Naveliko se špekulira i s time da je Sanader već unajmio stan u Salzburgu za tu svrhu. Na kraju ekstradicijskog postupka dopuštenje za izručenje morat će dati i austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl, inače članica konzervativnog ÖVP-a.

Iako je riječ o formalnosti, i to bi moglo biti politički zanimljivo jer je u siječnju ministričin kolega predsjednik tirolskog zemaljskog parlamenta i Kongresa Vijeća Europe Herwig van Staa nakon posjeta Sanaderu izjavio da će “o svojim sumnjama oko pravosudnog postupka u Hrvatskoj izvijestiti VE”. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader austrijskim je istražiteljima bio zanimljiv zbog prijave za pranje novca u Austriji na osnovi računa sa 1,3 milijuna eura u jednoj od banaka u Tirolu.

Deblokiran račun Sanaderova punca, ali drugi račun je i dalje blokiran


Taj novac mjesecima je bio blokiran u sklopu istrage o pranju novca. No, u ponedjeljak se pojavila glasina da je novac deblokiran jer je navodno utvrđeno da ga je Sanader stekao prije inkriminiranog razdoblja. Glasnogovornica austrijskog Državnog odvjetništva za korupciju Eva Habicher objasnila je za Večernji list da dio novca doista jest oslobođen po toj osnovi, ali da je riječ samo o dijelu ukupnog iznosa.

– Ostatak novca na tom računu ostaje blokiran jer se za taj iznos nastavlja istraga za pranje novca. O kojem je iznosu riječ, nažalost, ne mogu vam reći – kazala je glasnogovornica Habicher.

Kako neslužbeno doznajemo, austrijsko Državno odvjetništvo 7. travnja deblokiralo je račun Sanaderova punca Ive Šarića, ali drugi Sanaderov račun u istoj banci, Raiffeisen Landesbank u Tirolu,i dalje je blokiran zbog sumnje u pranje novca. Ti su računi bili blokirani potkraj siječnja, na zahtjev Županijskog suda u Zagrebu.

Sanader je Austrijancima zanimljiv i zbog afere Hypo, posebno zbog tvrdnji koje su u veljači objavili neki austrijski mediji da je uzimao proviziju od Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera za kredite koje je Hypo banka odobrila hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. U Hrvatskoj se bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a traži zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti te udruživanja u zločinačku organizaciju, i to u aferama Fimi media, HEP i HAC.

Ključne riječi

Komentara 650

OB
-obrisani-
21:36 08.05.2011.

Račanove žene imaju više stanova od državnog fonda za upravljanje imovinom

OB
-obrisani-
14:33 09.05.2011.

Jao meni

OB
-obrisani-
20:55 08.05.2011.

. . .....1,7 miljarde, sto se zna, . je samo onaj najprljaviji novac, opran od kriminalaca i pusten u obtok kroz drzavne financije. Imate i puno pricica o tome, kako su SANADER i kompanija, uvjek samo 20 % unovcenih obveznicaznica prijavljali kao kredit, to znaci, da imamo od toga sto znamo , 80 % vise duga, jer toga je u zadnjih 10 godina bilo za oko 32 miljardu, a 80 % od toga vam povecava dug nam nekih 60 miljardi. Nista strasno,da smo to ulozili u proizvodnju ali uradili smo ono najstrasnjije, pojeli, pokrali, razbacivali, smo.. . E sada taj \"minuli rad\" jedenja lopovluka i razbacivanja ne nosi rezulatete i .. .. Zato je taj hohstapler pobjegao, i zbog upletenosti u Hypo bank, trazenja iz Bruxella da menja Suker, Karamarko, Polancec.... Hypo bank, afera Raifeisen bank afera ,afera brodosplit i da sam odstupi, inace ga ceka kaznena prijava... , jer dok je on EU-a za nas nema. ..ha ha ha ..di su ulizavaci lopovu, izdajici i prevarantu . ..E to su razlozi zbog cega je pala ostavka, ,ima li ijedan Hdze-ovski politicar koji je otisao sa vlasti da je siromasni. .HDZ prolazi na izborima jer su hrvatsku naselili bosanci katolici i njima je najvise u interesu da je HDZ na vlasti jer preko te stranke ostvaruju svoje planove i privilegije, a najvise hercegovci .Pogledajte te koliko je hercegovaca u zagrebu koliko ih se bavi politikom i na kojim su funkcijama po hrvatskoj. Pogledajte koliko je bosanaca katolika naselilo dalmaciju i istru i cime se sve bave vecinom svi imaju obrte ili jace firme ili su na boljim radnim mjestima po cjeloj hrvatsko j,to je taktika HDZ politike kako bi uvjek imali vecinu i biracko tjelo .Zao mi je pravih hrvata i pravih dalmatinaca postali su robovi hercegovcima i bosancima kvazi katolicima a to im je sve omogucio .. HDZ sa svojom politikom . ..pljuc..!!!! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije