Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seljaci žele 42 lipe

Otkupna cijena mlijeka raste za 15 lipa, no za potrošače ostaje ista

'19.06.2009., Varazdin - Od krave do tetrapaka. Na farmi obitelji Sambarek iz Kelemena krave se muzu ujutro i navecer, a sve rade strojevi, tako da mlijeko izravno iz vimena mljekovodom odlazi u lakto
Marko Jurinec/Pixsell
01.10.2012.
u 09:40

Od početka godine propalo je 3000 obiteljskih farmi i zaklano je 30.000 krava, što je porast klanja u odnosu na lanjsku godinu za čak 18%.

Dukat i Vindija, dvije najveće hrvatske mljekare koje otkupljuju više od 70 posto domaće proizvodnje mlijeka, od danas svojim kooperantima plaćaju 15 lipa više za svaku otkupljenu litru.

Cijene mlijeka, ne samo u Hrvatskoj, posljednjih mjeseci drastično padaju. Cijena otkupljene litre mlijeka od veljače je pala sa 2,46 pala na 2,18 kuna (kod manjih farmera koji ne dobivaju tvorničku premiju i na 1,95 kuna!), što i te kako ugrožava poslovanje farmera i mliječne industrije. No kako neslužbeno doznajemo, Meggle i manje mljekare nemaju prostora za takav potez prema seljacima, iako je isporuka domaćeg mlijeka u posljednja tri mjeseca najmanja u posljednjih pet godina, a na godišnjoj je razini pala je za najmanje 50 milijuna litara.

Farmeri, naime, zbog suše, prezaduženosti i nedostatka stočne hrane sve više stoke šalju u klaonicu. Od početka godine propalo je 3000 obiteljskih farmi i zaklano je 30.000 krava, što je porast klanja u odnosu na lanjsku godinu između 15 i 18%. Broj proizvođača mlijeka svake se godine smanjuje 11%, a kako su mljekare, s druge strane, pritisnute i drastičnim padom potrošnje, od najmanje 7%, za očekivati je da cijene mlijeka - koje su zbog pada potrošnje, ali i velikog uvoza uglavnom na akcijama trgovaca - zbog ovakvog poteza mljekara neće rasti.

Kako Doznajemo iz Dukata, najavljeno povećanje otkupne cijene mlijeka za 15 lipa, koje su oni prvi najavili svojim kooperantima, uzrokovat će rast materijalnih troškova (troškova sirovine) tvrtke za dodatnih 2,7 milijuna kuna mjesečno, odnosno 8 milijuna kuna do kraja ove godine.

- Najavljeno povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka za prosječnih 15 lipa po kilogramu otkupljenog mlijeka, predstavlja interventnu mjeru tvrtke Dukat na vlastitom otkupnom području. Spomenutom mjerom nastojimo olakšati danas tešku poziciju proizvođača mlijeka, koji su dodatno ugroženi posljedicama ovogodišnje suše – prvenstveno rastom cijena stočne hrane ali i mogućem nedostatku stočne hrane na tržištu - priopćili su danas iz Dukata.

Ističu kako njihova interventna mjera neće utjecati na naše maloprodajne cijene budući da se radi o izravnom ulaganju Dukata u poljoprivredni sektor, no hoće li u perspektivi doći do povećanja tvorničkih odnosno maloprodajnih cijena ovisi o kretanjima otkupnih cijena mlijeka na europskim tržištima prema kojima se formira otkupna cijena mlijeka u RH.

Mliječna industrija i farmeri već mjesecima očekuju sastanak s ministrom ne bi li se zaustavili negativni trendovi u mljekarstvu i stočarstvu. Seljaci, kako smo već pisali, od Vlade očekuju i vraćanje interventnih mjera države u proizvodnju mlijeka od 42 lipe, koje su ukinute lani u listopadu te da ministar Tihomir Jakovina provede u djelo barem neko od svojih obećanja poput reprograma kredita ili jeftinijeg repromaterijala, s obzirom na to da su inputi farmera od početka godine porasli više od 55 posto.

>>Cijena otkupa mlijeka sa 2,46 pala na 1,95 kn

Komentara 8

DU
Deleted user
09:50 01.10.2012.

Jučer sam gledao emisiju o poljoprivredi. Nitko nije postavio logično pitanje: Zašto je pala cijena otkupa mlijeka sa 2,46 na 1,95 a cijena mlijeka u trgovinama je ostala ista. Sad, kad se povećava sa 1,95 na više, sad poskupljuje i u trgovinama!???

PO
podravacc
10:24 01.10.2012.

baš me briga za dukat i vindiju,kupujem isključivo mlijeko i druge proizvode od veronika mljekare,sad 1 l mlijeka košta 5 kn i da povećaju na 7 kn opet bi uzimao njihovo mlijeko

LE
leurdovac
09:46 01.10.2012.

Naravno, kad padne otkupna cijena mora za otprilike isti iznos porasti prodajna cijena. To je jedini način da se zarada mljekara udvostruči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije