Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novost u učionicama

Prvi školski sat: vježba, pranje ruku, doručak pa tek onda učenje

'UNUTARNJA- 01.04.09., Podturen, Hrvatska- Osnovna skola Podturen protive koje je podignuta tuzba zbog segregacije romskih ucenika. Mjesoviti razred. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
1/3
28.08.2012.
u 08:00

U ekipi od trinaest članova bila je i epidemiologinja Sanja Musić-Milanović, supruga premijera Milanovića

Djeca do četvrtog razreda osnovne škole od početka ove školske godine nastavu će počinjati tjelovježbom i doručkom, a sve ostale đake do kraja srednje škole podučavat će zdravstvenom odgoju.

Učenje praksom

Već najavljivani zdravstveni odgoj neće biti samostalan predmet nego će biti integriran u prirodu i društvo, biologiju, tjelesni odgoj i psihologiju, objasnio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, na jučerašnjem predstavljanju programa u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Još dvanaest sati zdravstva bit će odrađeni na satovima razredne zajednice. I dosad je veliki dio odgoja bio u školskim programima, podsjeća Filipović, ali se svodio na puke činjenice. “Učiti kroz praksu” novi je moto koji se uvodi u škole, poručila je Sanja Musić-Milanović, članica 13-članog povjerenstva koje je osmislilo program, inače supruga premijera Zorana Milanovića, koju su članovi povjerenstva izabrali da govori u njihovo ime.

– Moj je sin završio prvi razred osnovne škole i uči da treba prati ruke i zubiće, ali djeca to ne rade. Ne možemo reći da dosad nije bilo edukacije, ali ne djeluje jer je mrtvo slovo na papiru. Od prvog do četvrtog razreda prvi školski sat potpuno treba posvetiti zdravstveno-građanskom odgoju. Treba djeci stvoriti naviku – deset minuta vježbanja, pa onda peremo ruke, doručkujemo, razgovaramo za stolom, raspremimo ga, operemo zube i tek onda učimo – objasnila je epidemiologinja S. Musić-Milanović. Kroz 12 godina učenici će učiti kako živjeti zdravo, o prevenciji ovisnosti i nasilničkog ponašanja te o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju. Upravo tema spolnog odgoja bila je kamen spoticanja i dosadašnjim raspravama o zdravstvenom odgoju.

Kondom ili apstinencija

I jučer je Kristina Pavlović, članica udruge Grozd, postavila pitanje ustavnog prava roditelja da prema svom svjetonazoru odgajaju djecu.

– Znam na što ciljate. Ničije ustavno pravo neće biti povrijeđeno. Pogled na svijet, bilo religiozan ili politički, kućna je tema, a ovo je složeno na znanosti. Mladima se govori da postoji apstinencija koju zagovara religija i da postoji upotreba kondoma koju zagovara medicina kao nešto što je preporučljivo. Ne kaže se – ovo je dobro, a ovo je loše. To je stvar izbora, ali se pruža informacija – objasnio je ginekolog Dubravko Lepušić, član povjerenstva. Ministar Ž. Jovanović kazao je da je cilj Ministarstva po 20 posto povećati samopoštovanje mladih, broj onih koji izaberu nepušenje, smanjiti broj ozljeda i nesreća, ovisnost o drogi i alkoholu, spriječiti neplanirano roditeljstvo i samoubojstava.

Komentara 50

TI
tintilinic100
10:44 28.08.2012.

larala na žalost - ovo si lijepo napisala. broj i raznolikost obroka, izrada jelovnika prema godišnjim dobima, higijena odijevanja??? Lijepo je govoriti što bi se trebalo.. a pitanje je dal roditelji imaju novca za to. Sad će netko reći ; što si imao djecu ako nemaš da im platiš u školi doručak ili nešto slično. Ali ide se u smjeru da se još u nižim razredima djeca separiraju... na elitu i sirotinju. Na žalost.

DU
Deleted user
11:02 28.08.2012.

Neće biti povrijeđen ničiji svjetonazor ? a što je ovo 4. razred ...spolni stereotipi, seksualne različitosti... Ne želim da moje dijete zna za ikakve izopačenosti u tim godinama

LA
larala
10:38 28.08.2012.

ovako se u komunizmu radilo, vježba, pranje ruku itd.....sve je to lijepo samo u državi koja ljudima uzme zadnju kunu za sapun, koja od sapuna pravi luksuz, postavlja se pitanje koja je svrha? ista stvar i sa doruckom, doruckuju oni koji imaju što doruckovati.....ili je to još jedan nacin kako poskupiti školovanje i napraviti još vecu razliku među klincima, ti ceš papati i prati rucice jer je tvoj tata to platio a, onaj sirocic ce samo gledati jer su mu starci ostali bez posla.....jadno i ljigavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije