Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okaljali mu ugled

Prvi puta u povijesti: Znanstvenik tuži Odbor za Nobelovu nagradu

alvin roth,lloyd shapley,nobelova nagrada (1)
Reuters/PIXSELL
07.12.2012.
u 18:00

Znanstvenik pionir u istraživanju matičnih stanica tužio je odbor koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu zbog komentara koje su napisali o ovogodišnjim pobjednicima.

Znanstvenik pionir u istraživanju matičnih stanica tužio je odbor koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu zbog komentara koje su napisali o ovogodišnjim pobjednicima, piše Local.

U prvom takvom slučaju znanstvenik Rongxiang Xu će tužiti odbor zato što su njegovo ključno otkriće pripisali dobitniku Nobelove nagrade. Tvrdi kako je on to otkrio još gotovo 30 godina. Podnio je tužbu na sudu u Kaliforniji protiv Odbora za dodjelu Nobelove nagrade pri institutu Karolinska koji je nagradu ove godine dodijelio Japancu Shinyji Yamanaka i Britancu Johnu Gurdonu.

\"Novo\" otkriće iz 1984. godine

Dva znanstvenika su dobili nagradu zbog svog rada o programiranju stanica, istraživanju koje je ispunilo snove o premještanju tkiva kod bolesnih ljudi. Otkrili su da se odrasle stanice mogu ponovno transformirati u matične stanice što je ključni \"sastojak\" regenerativne medicine.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade je u svojem objašnjenju napisao da su otkrića nagrađenih znanstvenika donijela \"revoluciju u našem razumijevanju kako se stanice i organizam razvija\" te su \"donijeli nove mogućnosti za proučavanje bolesti i razvijanje metoda za dijagnozu i terapiju.

U svojoj tužbi je Xu napisao da je \"regenerativne stanice\" otkrio 1984. godine. Smatra kako je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade ovim potezom naštetio njegovom ugledu.

>>I Milanović će biti među primateljima Nobela za mir

 

Ključne riječi

Komentara 1

UK
UKUSA
18:27 07.12.2012.

I vrijeme je da pane maska s ove organizacije. Narod zeli vise transparensi a ne manipuliranje. Treba uvesti demokraciju i transparensi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije