Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na burzi 350 tisuća

Vlada o nezaposlenosti: Zapušteni vrt ne može se brzo urediti

\'slavonija.... osijek...10.12.2007.... manja nezaposlenost u osjecko baranjskoj zupaniji... zavod za zaposljavanje u osijeku... snimio davor javorovic...\'
Davor Javorović/PIXSELL
12.12.2012.
u 15:05

– Najveći broj nezaposlenih bit će u veljači ili ožujku – rekao je ministar Mirando Mrsić

Nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio da je pređena "magična" brojka od 350 tisuća nezaposlenih, na Facebook-profilu Vlade pojavilo se mnogo "čestitara", a neki su pitali "kada je party za nezaposlene".

Vlada se na Facebooku "brani" činjenicom da je do kraja listopada u 2012. bilo oko 165 tisuća novozaposlenih s liste HZZ-a, što je rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Istovremeno, u cijeloj su prošloj godini 33.972 osobe bile obuhvaćene Mjerama aktivne politike zapošljavanja, a ove godine, do kraja 10. mjeseca 39.664 osoba, što je rast od 16.75 posto. Jedine stavke ovogodišnjeg proračuna koje nisu rezane poticaji su za zapošljavanje i sredstva za socijalna davanja. Čak, dapače, kako u ovogodišnjem, tako i u proračunu za sljedeću godinu, povećana su sredstva za Mjere aktivne politike zapošljavanja", pišu iz Vlade i dodaju da država ne otvara radna mjesta, nego ona stvara uvjete za kreiranje novih "što je jedino rješenje za smanjenje nezaposlenosti". Pišu da su kreirani razni programi za zapošljavanje.

"Vrt koji je zapušten ne može se brzo urediti"

Nisu zaboravili spomenuti ni da je Poljska jedina zemlja koja u Europi bilježi ozbiljnije stope rasta. "Recimo, rezove i preslagivanja koja radi ova Vlada, u Poljskoj su napravljeni 2008. godine", pišu iz Vlade i dodaju da nema "čarobnog štapića" i rješenja koja daju rezultate preko noći.

"S jedne strane, prestali smo prikazivati lažnu sliku nezaposlenih na HZZ-u i svjesni smo da su vremena teška i da prije druge polovice 2013. teško možemo očekivati oporavak, a s druge strane, vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao osam godina, ne može se brzo i lako urediti. Osim u bajkama", pišu iz Vlade.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je, na pitanje o 350 tisuća nezaposlenih, kazao da jedina prava mjera koja može smanjiti nezaposlenost jest "otvaranje novih radnih mjesta".

"Broj nezaposlenih rast će do ožujka"

"Mi nikada nismo rekli da će aktivne mjere politike zapošljavanja biti zamjena za otvaranje radnih mjesta", kazao je ministar i dodao da je broj nezaposlenih posljedica trajnih gubitka radnih mjesta od 2008. godine. "Ove smo godine otvorili mnogo više radnih mjesta nego prošle godine, ali to nije bilo dovoljno da se taj broj nezaposlenih zaustavi na neku primjerenu brojku. On će rasti do veljače ili ožujka ove godine, kada će biti najveći", rekao je Mrsić i dodao da ne želi davati prognoze koliki će on biti.

Kazao je da je na Vladi da pokrene novi investicijski ciklus, a otvaranje više radnih mjesta nego što gubimo očekuje se u drugoj polovici sljedeće godine. Napomenuo je da Vlada ne želi frizirati broj nezaposlenih, kao što je to bilo 2011. godine, kada je 15 tisuća ljudi poslano u obrazovanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje danas je objavio da je broj nezaposlenih u Hrvatskoj prešao 350.000, što se posljednji put dogodilo u ožujku 2003. godine.

Tada je broj službeno nezaposlenih iznosio 355.808, a danas poslijepodne iznosi 350.355. Slobodnih je radnih mjesta, prema HZZ-u, 3635.

To je za 3385 osoba veći broj nezaposlenih nego krajem studenoga, a zanimljivo je da se danas u jednom trenutku, točnije u samo sat vremena, broj nezaposlenih povećao za više od stotinu.

Podaci su to koji idu u prilog crnim najavama koje je ovih dana objavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručivši da će nezaposlenost rasti sve do druge polovice 2013. godine.

Tako iz dana u dan sve više proizlazi da Vladine mjere kojima je trebao biti zaustavljen rast nezaposlenosti nemaju učinka, a u nešto više od šest mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih porastao je za gotovo 45 tisuća (14,5 posto).

>>HNB: Raste nezaposlenost i inflacija, a padaju plaće

 

Ključne riječi

Komentara 60

UT
utatica
17:08 12.12.2012.

i zadnji put za mandata crvenih kmera broj nezaposlenih je sa 264 tisuća porastao na 350 tisuća, tada se dogodilo pravo čudo jer je Pusička otvorila 200 tisuća novih randih mjesta, a št abi tek bilo da su otvorili 5000 tisuća, onda bi broj nezaposlenih narastao na 800 tisuća.

KE
Kera
18:21 12.12.2012.

pa šta nam rade ove komunjare....Bože pomozi!

RU
ruuddude
16:54 12.12.2012.

sanader i hdz pozdravljaju svih 350 000 sa porukom "ko je jamio jamio je"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije