Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ

Prvi predsjednik u Afganistanu: Idem ohrabriti vojnike!

josipović, bsd (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
VL
Autor
Jasmina Popović
13.12.2010.
u 10:32

Trenutačno je u toj azijskoj državi 319 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i četiri policajca u sklopu zajedničkih snaga - 130 tisuća vojnika iz 48 zemalja

Hrvatskim vojnicima i policajcima u Afganistanu ove će godine sretne božićne i novogodišnje blagdane zaželjeti njihov vrhovni zapovjednik Ivo Josipović. Iako se još ne zna točan termin posjeta, trebalo bi to biti u sljedećih 15-ak dana.

S Karzaijem o poslovima

– Ima li što normalnije nego da vrhovni vojni zapovjednik obiđe i ohrabri ljude koji su na zadatku u ratnoj zoni. Naravno, susrest ću se i s predsjednikom Hamidom Karzaijem, jer treba na vrijeme razgovarati i o angažmanu našeg gospodarstva u toj zemlji u postratnom razdoblju – kaže Josipović.

Njegov prethodnik Stjepan Mesić nekoliko je puta planirao put u Afganistan, ali nije ga realizirao. No i on je prošlog Božića, u skladu s tradicijom da vrhovni zapovjednici uoči blagdana obilaze trupe u mirovnim misijama i ratnim zonama, posjetio hrvatske vojnike na Golanskoj visoravni. Odlazak Josipovića može se gledati i u svjetlu najave povećanja hrvatskog kontingenta u Afganistanu, o čemu je bilo neslaganja.

– Teza da smo tamo prezastupljeni ne stoji jer smo zastupljeni sukladno našoj veličini i financijskim mogućnostima. U Afganistanu se bavimo kvalitetnim poslom – edukacijom i obukom. Hrvatska vojska tamo je izvan neposrednijih borbenih djelovanja i mislim da je to bitno – rekao je nedavno Josipović braneći slanje još 29 hrvatskih instruktora u Afganistan, gdje je trenutačno 319 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i četiri policajca, u sklopu zajedničkih snaga koje broje 130 tisuća vojnika iz 48 zemalja, uključujući svih 28 članica NATO-a.

I na sjeveru s Hrvatima

Iako se u planu putovanja još utvrđuju detalji, zasad je bilateralni susret Josipović-Karzai siguran. HGK je u srpnju otvorio ured u Kabulu kako bi omogućio lakše poslovanje i povezivanje hrvatskih tvrtki u poslove u Afganistanu. Procjene su NATO-a da idućih godina Hrvatska može ostvariti oko 40 milijuna eura, a nude se brojni građevinski, softverski i poslovi razminiranja u kojima domaća poduzeća mogu biti konkurentna.

Predsjednik Josipović razgovarat će i sa zapovjednikom NATO-ovih snaga generalom Davidom Petraeusom i s civilnim predstavnikom NATO-a Markom Sedwillom, a hrvatske vojnike posjetit će u Kabulu i na sjeveru Afganistana, u Mazar-i-Sharifu.

Komentara 109

Avatar atrpimir
atrpimir
14:01 13.12.2010.

Nisi mi odgovorio ni na jedno pitanje a navodno se razumiješ. Reci ,zašto je Mađarska i Bugarska u paketu s RH priznala Kosovo ?

Avatar atrpimir
atrpimir
16:46 13.12.2010.

koja si ti budala - ovakav ti forum više paše

Avatar atrpimir
atrpimir
16:40 13.12.2010.

mf=mother fucker

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije