Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja u školstvu

Prvi otkrivamo koje su 143 škole određene za ukidanje

učionica
Foto: Arhiva VL
1/4
13.07.2010.
u 21:00

– Umjesto da se ulaže u prosvjetu, novac se baca na druge stvari. Novca uvijek ima, ali nije u pravim rukama. Obrazovanje je osnova svega i, ako ne stvorimo društvo znanja, neće biti napretka – upozorava Španja.

Najave o mogućem ukidanju samostalnih malih škola ovih se dana konkretiziraju. Pred zastupnicima je odluka o izmjenama Pedagoških standarda kojima će se ozakoniti ukidanje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je u Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva obrazovanja, ukupno 143 škole. Ukidanje samostalnosti škola značit će i otkaze za njihove ravnatelje, računovođe i tajnike, ali i velik gubitak za stanovnike malih mjesta u kojima su škole centar kulturnog i društvenog života.

– Naša škola ima oko 130 učenika, dio naših učenika su putnici koji nam dolaze iz Sumartina, Povlja i Novog sela. Nerealno je da nas spajaju s bilo kojom drugom školom. Na Braču je šest osnovnih škola i 20 naseljenih mjesta i spajanja nemaju smisla. Otoke treba izuzeti iz tog plana – rekao je ravnatelj OŠ Selca Mario Španja. Ističe da bi, ako im se samostalnost oduzme, bili zakinuti za financiranje projekata koje pripremaju, ali i naglašava da je ukidanje radnih mjesta školskog podvornika također “izvan pameti”.

– Umjesto da se ulaže u prosvjetu, novac se baca na druge stvari. Novca uvijek ima, ali nije u pravim rukama. Obrazovanje je osnova svega i, ako ne stvorimo društvo znanja, neće biti napretka – upozorava Španja. Slično govori i njegov nastavnik u OŠ Čišla.

– To je loša ideja jer će značiti i zamiranje života u malim mjestima. To će značiti devastaciju malih sredina i pomaganje bijele kuge na selu – oštar je bio Ivan Pavlović.

Protiv ukidanja su i tri najveća školska sindikata – Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja i Preporod.

– Odluku o ukidanju može donijeti samo netko tko ne zna ništa o funkcioniranju škola. Nadam se ipak da obrazovanjem nikada neće upravljati financijski stručnjak koji razmišlja samo o brojkama, a ništa ne zna o pedagoškom radu i značenju škole za svaku sredinu – oštar je Željko Stipić, predsjednik “Preporoda”.

Postupcima ministarstva nezadovoljna je i Udruga ravnatelja.

– Možda se u nekim rijetkim slučajevima mala škola može pripojiti nekoj većoj, ali to se ne radi ovako drastično i radikalno. Protivimo se tome jer škola i učitelji mnogo znače za male sredine. To će dodatno pogoršati ionako narušenu demografsku ravnotežu – upozorava šef Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

Komentara 73

PR
promatram
00:48 14.07.2010.

YosephK: Vidim na popisu OŠ Nad lipom, Goljak i puno drugih škola za djecu sa posebnim potrebama. Zar toliko nisko ide ljudska glupost??? Pa, bojim se da će ići još i duzblje. Zar vetereinar razumije što su to djeca saa posebnbim potrebama. I zar vetereinar može razumjetio da bismo trebali biti sretni da je takve djece ispod 150!

OB
-obrisani-
21:13 13.07.2010.

Ne treba ukidati škole to je sve mazanje oćiju---------------------treba ukinuti županije i treba ukinuti sve općine koje su nastale od 90 na ovamo!

JM
jos-malo
23:42 13.07.2010.

Bitno da se na dezertera Ivu potrošilo 10 milijuna kuna samo na čuvanje od vlastitog naroda. I još će se toliko potrošiti do kraja vladavine KRIMINALNE ORGANIZACIJE! Idemo dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije