Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na konzistoriju

Prvi kardinali pape Franje

papa Franjo
Foto: Reuters/Pixsell
30.10.2013.
u 10:31

Papa Franjo mogao bi imenovati najmanje 16 novih kardinala da bi se ispunio broj od 120 kandidata koji biraju papu i koji su mogući pape, o čemu je odlučio Pavao VI.

Papa Franjo sazvat će konzistorij 21. i 22. veljače 2014. godine na kojem će imenovati nove kardinale. Na tom konzistoriju bit će proglašeni prvi kardinali pape Franje. Do kraja veljače bit će 14 kardinala manje od predviđenih 120 s manje od 80 godina koji bi mogli sudjelovati na nekoj konklavi, a do kraja ožujka moglo bi ih biti 16 manje.

Papa Franjo mogao bi imenovati najmanje 16 novih kardinala da bi se ispunio broj od 120 kandidata koji biraju papu i koji su mogući pape, koliko je Pavao VI. odlučio da ih treba biti. Među novim kardinalima zasigurno će biti sadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwing Müller s obzirom na to da su na toj dužnosti uvijek bili kardinali. Isto tako kardinalsku će kapicu dobiti pročelnik Kongregacije za kler Beniamino Stella, ali i novi državni tajnik Pietro Parolin te nadbiskupi Torina i Venecije, gradova kardinalskih sjedišta.

Pretpostavlja se da bi kardinalsku crvenu boju mogli dobiti mnogi nadbiskupi u svijetu, jer papa Franjo želi proširiti utjecaj. No, dolazak kardinala iz cijeloga svijeta na konzistorij bit će i prilika za razgovor pape Franje o reformama Crkve i posebno o reformi vatikanske kurije. Prema tome, kardinali bi se mogli okupiti već 19. veljače da bi dva dana prije konzistorija Franjo s njima raspravio prijedloge reforme. Do tada će se papa Franjo još dva puta sastati s osmoricom kardinala koje je imenovao za reformu vatikanske kurije. S njima se sastao početkom listopada, zatim će se s njima sastati ponovno najkasnije u prosincu i treći put u veljači, prije dolaska u Rim svih kardinala. Jedan od prijedloga za reformu vatikanske kurije je i promjena naziva državnog tajnika u „papinski tajnik“. To nije samo figurativna promjena nego i suštinska. Mijenja se njegova uloga i dužnost. Dakle Parolin neće biti „državni“ nego „papinski“ tajnik.

>> Papa suspendirao rastrošnog njemačkog biskupa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije