Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćno osuđen

Prvi hrvatski svećenik koji će morati u zatvor zbog pedofilije

Drago Ljubičić
Pero Lovrović/VLM
07.11.2009.
u 17:56

Potvrdom presude vlč. Ljubičić prvi je naš svećenik koji će zbog pedofilije u zatvor; Krčki je Ordinarijat pozvao na molitvu za sve koji u ovom slučaju pate

Riječki Županijski sud potvrdio je presudu Općinskoga, donesenu prije dvije godine, kojom je sutkinja Tatjana Čargonja rapskom svećeniku i vjeroučitelju vlč. Dragi Ljubičiću izrekla nepravomoćnu trogodišnju zatvorsku kaznu zbog bludničenja nad petoricom dječaka od 10 do 12 godina od 2003. do 2007. godine.

Priziv Vrhovnom sudu
– Razmatramo ulaganje izvanrednog priziva Vrhovnom sudu, što ne odgađa pravomoćnost – kazao nam je Ljubičićev odvjetnik Milenko Škrlec. Ljubičić je priveden u istražni centar Županijskog suda u lipnju 2007., ali ubrzo je pušten, uz mjeru stroge zabrane komuniciranja s oštećenicima i roditeljima. Bio je župnik crkve sv. Lucije u Banjolu na Rabu, kamo je 2001. premješten iz Novalje na Pagu.

Nakon puštanja, krčki biskup, mons. Valter Župan razriješio ga je župničke dužnosti i smješten je u Dom za umirovljene svećenike u Krku. Ali, već sredinom srpnja 2007. služio je nedjeljne mise u crkvi u Poljicima. Moglo ga se vidjeti i kao koncelebratora na misama u krčkoj katedrali, što je vrh Crkve u Krku objasnio time da nije zatražena potpuna izolacija pa nema zakonskih prepreka. Sutkinja je izričući osudu istaknula da je presudan bio iskaz žrtava.

Potvrdom presude vlč. Ljubičić prvi je naš svećenik koji će zbog pedofilije u zatvor. Priopćenjem se oglasio Ordinarijat Krčke biskupije. Dosad nisu komentirali rad pravosuđa kako ne bi utjecali na tijek istrage i presudu.

Uhićen slovenski svećenik
“Svima koji su na bilo koji način pogođeni i koji su proživljavali nelagodnosti želimo izraziti suosjećanje. Pozivamo na molitvu za sve koji zbog ovog slučaja pate. Isto tako očekujemo poštovanje privatnosti, osobnosti i dostojanstva svih osoba uključenih u ovaj slučaj”, stoji u priopćenju.

Slovenska je policija otkrila pravomoćno osuđenog pedofila Albina Žnidariča koji se od sredine srpnja nije javljao na izdržavanje zatvorske kazne i privela ga u zatvor u Dobu pri Mirni. Okružni je sud u Ptuju župnika Žnidariča lani osudio za kaznena djela spolne zloporabe malodobne osobe, spolne zloporabe nejake osobe i ponavljanja kaznenih djela.

Osim zatvorske kazne od pet i pol godina izrečena je i sudska zabrana obavljanja svećeničkog poziva na mjestima na kojima može doći u kontakt s malodobnim osobama. Presudu je sredinom srpnja potvrdio i viši sud u Mariboru. Policija traga i za župnikom Francom Frantarom osuđenim zbog spolnog odnosa s maloljetnicom na pet godina zatvora.

Ključne riječi

Komentara 21

BA
baća45
18:17 07.11.2009.

Pohvaliti treba pravosuđe i sutkinju koja je ipak unatoč velikom utjecaju katoličke crkve na državne istitucije uopće i sigurno velikom pritisku i pokušajima zataškavanja uspjelo izreći zatvorsku kaznu i zabraniti takvoj osobi rad sa djecom.

DU
Deleted user
18:23 07.11.2009.

Rubirosa, ne branim .Kada bi mu osjekli pimpek onda tim ljudima izraste jos veci..kuzis? Osudjujem ali neminovna pojava dok ima ljudi na ovoj planeti. Vidis jednu stvar,kada bi zatvorili sve lopove koji zive u Hrvatskoj onda bi morali postavljati satore sve do Slovenije! Ili da se postavi pitanje, tko nije ogrijesio neka istupi jedan korak.Mislis da ima tih koji ce taj korak napraviti? Covjek je vrlo opasna pojava na nasoj planeti... Ubjedjen sam da sve ovisi o programu u nasemu mozgu-TU SMO VRLO LOSE PROGRAMIRANI !!!! Bog Rubirosa i za bolje sutra!

DU
Deleted user
18:10 07.11.2009.

Nije prvi niti zadnji, nije samo u katolika vec u svim religijama bez razlike.Pedofilija je dio covjecanstva i tu mi ne mozemo bas nista ucinit.To je nazalost dio ljudske sudbine,dio nasega zivota. Bakterije i virusi isto su dio nasega zivota i to se nemoze iskorijenit. Zato su tu nepotrebni komentari jer se to ponavlja od vremena Adama i Eve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije