Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prvi dan nakon pobjede: Josipović za glasnogovornika "imenovao" poštara

josipović
Foto: Pixsell
1/4
11.01.2010.
u 18:54

Supruga Tatjana prva je krenula iz kuće, u 8.15 sati. Žurila se na posao. A na kućna vrata obitelji Josipović prvi je pozvonio poštar s brzojavima.

Tek oko pet sati u ponedjeljak jutro u stanu novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ugasilo se i posljednje svjetlo. On i njegova obitelj, nakon fešte u restoranu Stari fijaker gdje se slavilo sve do četiri sata, otišli su na počinak. No, njihova najljepša, najdraža, najslađa i prva predsjednička noć nije dugo trajala. Prvo svjetlo u dnevnom boravku zasvijetlilo je nešto poslije sedam sati. Njegova supruga Tatjana, inače profesorica na Pravnom fakultetu, prva je ustala i spremila se na posao. Imala je neodgodivo predavanje na svom fakultetu koje nikako nije mogla propustiti, unatoč tome što je noć prije sa suprugom, kćeri Lanom, Ivinim stranačkim prijateljima i uzvanicima slavila suprugovu najveću političku pobjedu.

U 8.15 sati spustila se niza stube zgrade u Palmotićevoj ulici na broju 26., gdje nova predsjednička obitelj ima stan od 200 četvornih metara. Čim je izišla na izlazna vrata zgrade, dočekali smo je i upitali kako se osjeća.

- Osjećam se izuzetno dobro - rekla je gospođa Josipović dodavši:

- Oprostite, nemam vremena, žurim se na predavanje!

Sat dulje u postelji
Ivo Josipović svoje prvo jutro nakon što je izabran za trećega hrvatskog predsjednika ostao je u krevetu dulje od supruge, ali tek sat vremena dulje, nakon čega se i on ustao i odmah otišao u svoju radnu sobu. Prva dva prozora sa sjeverne strane njihova stana očito pripadaju njegovoj radnoj sobi, jer na prozorima te sobe mogu se primijetiti hrpe odloženih knjiga i papira. Uz stolnu lampu, koja se vidjela sa suprotne strane Palmotićeve ulice, Josipović je proveo svoje prvo predsjedničko jutro. Novinari su bili uvjereni da je Josipović na internetu i Facebooku, ali kada se kasnije spustio među novinare, otkrio je da to jutro nije ni otvorio Facebook.


- Spavao sam vrlo malo. Tulumarili smo dokasno. Došao sam kući tek poslije tri u noći, malo odspavao i od jutra u kući radio. Pisao sam i pripremao se za iduće dane i obveze koje slijede - kaže predsjednik Josipović.

Inače, građani koji su prolazili Palmotićevom ulicom u čudu su gledali okupljene novinare ispred zgrade s brojem 26. Rijetki su znali da tu stanuje novi predsjednik. Oko sedam sati ispred zgrade u kojoj živi obitelj Josipović pojavila su se i dvojica policajaca u civilu iz obližnje policijske postaje. Tek kada su prišli vozačima koji su na kolniku htjeli parkirati automobil, shvatili smo da je riječ o privremenu predsjednikovu osiguranju. Njihov posao uskoro će preuzeti odjel za osiguranje, a dotad će se policajci u civilu brinuti o redu i miru u tom dijelu Palmotićeve ulice.

Do Josipovićeve zgrade nalazi se dio ureda Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Na njihovu ulazu postavljena je kamera, ali u stražarskoj kućici nije bilo ni čuvara niti policajaca. Na portafonu te zgrade stanovi i katovi označeni su samo brojevima, a kasnije smo doznali da je ta zgrada u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske i da su u njoj nekada, još u Tuđmanovo vrijeme, stanovali neki članovi Vlade. Sudeći po registarskim oznakama na automobilima koji se nalaze u dvorištu te zgrade, vjerojatno su u njoj smješteni neki službenici koji su na službu u Zagreb došli iz Čakovca, Križevaca, Bjelovara i drugih hrvatskih gradova. Naime, ta zgrada je prvo susjedstvo novog predsjednika Josipovića.

U njegovu ulazu nalaze se samo tri stana. Josipovićev stan je na prvom katu, iznad njega još dva iste veličine, a na portafonima osim prezimena Josipović stoje još dva – Ciganović i Klepac.

Dok se novinarska svita smrzavala ispred njegova stana, oko devet sati prvi je na predsjednikova vrata zazvonio poštar. U ruci je imao mnoštvo brzojava. Čim je pozvonio na portafon, vrata su mu se otvorila i otišao je na prvi kat gdje ih je predao novom predsjedniku.

- Ne znam jesam li prvi, ali čestitao sam novom predsjedniku i dao mu sve ove brzojave - rekao je poštar zbunjen pažnjom koju su mu posvetili novinari.

Do 11 sati jedino su se rolete na dva prozora predsjednikova stana podigle i ništa se drugo zanimljivo nije događalo. Baš negdje u to vrijeme stigla je s fakulteta njegova supruga Tatjana, a uskoro za njom u zgradu je ušao i drugi poštar. Otključao je vrata zgrade, razvrstao poštu i popeo se još na polukat i malo zadržao. Kada je izišao, novinarima je rekao:

- Predsjednik vam je poručio da će izići tek u 12.45 sati!

Novinari mu nisu vjerovali, pošli su za njim u obližnji pub, da im bude detaljniji, ali poštar nije htio progovoriti ni riječi. Ipak je on predsjednikov poštar, a danas je preuzeo ulogu i glasnogovornika. I kako je rekao, tako je i bilo! Predsjednik Josipović na vratima svoje zgrade pojavio se u 12.45 sati.

- Moram odraditi obveze prema novinarima, a prije toga idem na pogreb. Umro je jedan od mojih dragih profesora i moram mu otići na posljednji ispraćaj - rekao je Josipović.



Kava umjesto doručka
Ujutro se čuo s hrvatskim članom bosanskohercegovačkog predsjedništva Komšićem. Stigle su mu čestitke iz gotovo svih veleposlanstava. Na njegov mobitel stiglo je čak više od 1500 poruka koje nažalost, kako kaže, nije mogao sve pregledati i zahvaliti ljudima koji su mu ih poslali. Njegov privatni Facebook prepun je prijatelja, ima ih čak pet tisuća i mnogi više to ne mogu postati jer je ispunio kvotu.

- Imam vrlo ozbiljan problem jer Facebook ima limit, a ja sam ga dostigao. Imam mnogo onih koji bi željeli biti prijatelji, ali to tehnički nije izvedivo. Namjeravam i dalje nastaviti komunikaciju na Facebooku - dodaje predsjednik Ivo Josipović.

Njegov prvi predsjednički doručak nije se nimalo razlikovao od onoga kada je bio običan političar ili predsjednički kandidat.

- Popio sam samo kavu, jer ja ne doručkujem - otkrio je Ivo koji je u 13.20 sati otišao na pogreb na Mirogoj. Poslije toga vratio se u svoj izborni stožer u kojemu je dao intervjue za hrvatske televizijske kuće, a nakon toga održao i prvu konferenciju za novinare kao predsjednik.

Komentara 78

OB
-obrisani-
19:08 11.01.2010.

Ivo Josipović če voditi Hrvatsku u bolja vremena. Sada treba pokušati ostati zapadno balkanska velesila, do druge godine vratiti 45 milijardi eura kredita i napraviti sve da se uđe u EU prije jakih Albanije i Srbije.

Avatar vitez
vitez
20:27 11.01.2010.

dOK JE UGLAĐENI jOSIPOVIĆ TULUMARIO I DO KASA SPAVAO U SVOJOJ POSTELJI, BANDIĆ JE VEĆ RANO BIO NA NOGAMA, TRČAO I KRENUO NA POSAO... NAMA HRVATIMA I TREBA PREDSJEDNIK KOJI DO KASNA TULUMARI I DO KASNO POPODNE SPAVA U POSTELJI! TAKAV NAM I TREBA OVAKVOM GLUPOM NARODU!

OB
-obrisani-
20:21 11.01.2010.

1879. Thomas Edison predstavio je svijetu žarulju,a 2010.godine SDP je svijetu predstavio svjetlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije