Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Prvi britanski ministar ide u zatvor jer je varao na naknadi troškova

Morley
AFP/PIXSELL
20.05.2011.
u 15:20

Laburist i nekadašnji ministar ekologije Elliot Morley uzeo je iz državnog proračuna 250.000 kuna

Elliot Morley prvi je britanski ministar koji je osuđen na 16 mjeseci zatvora zato što je kao parlamentarni zastupnik prijavio lažne troškove za kredit na kuću i time oštetio proračun za 250.000 kuna, piše The Guardian. Afera s varanjem na troškovima otkrivena je 2009., a revizija troškova ustanovila je da je 370 zastupnika prevarilo državu i da moraju vratiti više od milijun funti.

Nova pravila

Laburist Elliot Morley optužen je s dvojicom stranačkih kolega, Jimom Devineom i Davidom Chaytorom, zbog lažna prikazivanja troškova za čišćenje, najma stanova te kupnje nekretnina i uredskog pribora. Morley se branio kako nije znao da je kredit za kuću istekao iako ga je i dalje naplaćivao kao trošak na koji je imao pravo. Laburistička stranka izbacila ga je iz članstva. Osim što je obnašao niz važnih stranačkih i parlamentarnih dužnosti Elliot Morley u posljednjoj je vladi Tonyja Blaira bio ministar ekologije. Pravila o naknadi za dodatne troškove, koja su u međuvremenu izmijenjena, omogućivala su britanskim zastupnicima da uz plaću imaju pravo i na troškove gradnje bazena, plaćanja vrtlara, kupnju skupih kućanskih uređaja, obnovu kuće, popravak automobila i sve ostalo što im padne na pamet.

Naplatili i krticu

Jedan od zastupnika tražio je da mu se refundiraju troškovi čišćenja kanala kojim je okružena njegova kuća na selu. Drugi je prijavio troškove unajmljivanja istrebljivača krtica u dvorištu, treći je pokušao naplatiti konop za jarbol svoje jahte koji je stajao 200 kuna. Morleyjev prijatelj Jim Devine prošli je mjesec također dobio 16 mjeseci zatvora jer je od države otuđio 46.000 kuna za lažne troškove čišćenja i tiskanja promotivnih materijala. Obojica su morala vratiti ukradeni novac.

Komentara 27

BI
bilikamen
15:46 20.05.2011.

To se kod nas ne može dogoditi. Barem dok je ove vlade. Znate li da je netko od ministara u gajbi.

OB
-obrisani-
15:45 20.05.2011.

Pa svima bi moralo biti jasno zasto se politicari ( ukljucujuci hrvatske)jagme za polozaje ................LUSTRACIJA..........................

OB
-obrisani-
21:03 20.05.2011.

traba nam lusteraCIA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije